Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuFederația “Solidaritatea Sanitară” din RomâniaÎntâlnire ”Solidaritatea…

Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuFederația “Solidaritatea Sanitară” din România

Întâlnire ”Solidaritatea Sanitară” – Ministerul Muncii

Astăzi, începând cu ora 10.00, reprezentanții ”Solidaritatea Sanitară” au reluat întâlnirile cu reprezen…tanții Ministerului Muncii
Principalele solicitări ale ”Solidarității Sanitare”:
1. Acordarea creșterilor salariale pentru categoriile profesionale ce nu beneficiază de salariile de bază aferente anului 2022 (infirmiere, personal TESA, brancardieri …)
Reprezentanții Ministerului Muncii au fost de acord cu redeschiderea discuțiilor pe tema creșterilor salariale, afirmând că acestea reprezintă o prioritate pentru actuala Ministră a Muncii.
Suplimentar, reprezentanții ”Solidaritatea Sanitară” au sesizat ministerului problema legată de nerespectarea gradațiilor (vechimii) personalului auxiliar, ceea ce conduce, în anumite cazuri, la calcule echivalente unor salarii sub salariul minim pe economie.
2. Pensia de urmaș pentru urmașii salariaților decedați la datorie ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2 (aplicarea legii nr. 56/2020).
Ministerul Muncii afirmă că, la acest moment, actul normativ elaborat de către Ministerul Sănătății se află la Ministerul de Finanțe, urmând a fi aprobat în curând.
3. Sistemul de monitorizare a îmbolnăvirilor profesionale
Introdus de ”Solidaritatea Sanitară” în contractul colectiv de muncă sectorial, acest sistem de monitorizare reprezintă o cale de acțiune inclusiv pe direcția introducerii anumitor afecțiuni în lista bolilor asociate muncii. Unul dintre exemplele expuse de reprezentanții noștri l-a constituit sindromul Burnout, la acest moment ”Solidaritatea Sanitară” punând la dispoziția salariaților din Sănătate un sistem on-line de evaluare, pe care vă recomandăm în continuare să-l accesați: https://baterep.cercetare-sociala.ro/ .
Reprezentanții Ministerului Muncii au apreciat inițiativa ”Solidarității Sanitare”, propunând o serie de întâlniri la nivel de specialiști/instituții cu atribuții pe zona bolilor profesionale cu specialiștii Federației ”Solidaritatea Sanitară”, pentru a pune bazele, inițial ca un proiect pilot, a unui astfel de sistem de monitorizare a bolilor profesionale.
În aceeași ordine de idei, reprezentanții ”Solidaritatea Sanitară” au solicitat urgentarea:
4. Recunoașterii stagiului suplimentar de vechime aferent celui de-al doilea CIM (cazul medicilor care efectuează gărzi, al tuturor salariaților, în general, care lucrează în baza a două CIM-uri). Subiectul în discuție îl reprezintă o revendicare constantă a ”Solidarității Sanitare”, rezumată astfel: fiecare perioadă de timp de muncă ce se regăsește pe un CIM suplimentar să fie recunoscută drept stagiu de cotizare și să implice dreptul salariatului la posibilitatea de a se pensiona mai devreme, proporțional cu timpul suplimentar lucrat.
Reprezentanții Ministerului Muncii au fost de acord cu acest principiu, apreciind că o inițiativă legislativă în acest sens trebuie să vină din partea Ministerului Sănătății.
5. Acordării voucherelor de vacanță pentru salariații din sănătate. Această solicitare este parte a unui program pe care ”Solidaritatea Sanitară” l-a solicitat Ministerului Muncii în ceea ce privește recuperarea salariaților din Sănătate în urma pandemiei Covid-19.
Ministerul Muncii afirmă că va comunica Ministerului Economiei și Ministerului de Finanțe solicitarea noastră, Ministerul Economiei devenind instituția responsabilă în urma desființării Ministerului Turismului.
6. Recunoașterii competențelor asistentelor medicale cu studii postliceale, blocată la momentul actual la nivelul universităților.
Reprezentanții Ministerului Muncii au apreciat ca fiind justă solicitarea ”Solidarității Sanitare”, propunând reprezentanților noștri deschiderea unor discuții tehnice cu Direcția de ocupare si formare a ministerului.

Reprezentanții Ministerului Muncii: Mihnea Drumea – secretar de stat și Eduard Cojescu – secretar general.
Federația ”Solidaritatea Sanitară” a fost reprezentată de: Viorel Rotilă – manager, Radu Vasile – copreședinte, Gabriel Predica – vicepreședinte, Traian Palade – șef Departament juridic.

Vezi mai mult

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.