Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, temă a discuţiilor dintre ministrul Aurescu şi omologul georgian

Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi consolidarea cooperării economice bilaterale, prin diversificarea schimburilor comerciale, au constituit teme de pe agenda discuţiilor care au avut loc vineri între ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi viceprim-ministrul şi ministrul de Externe al Georgiei, David Zalkaliani, derulate în contextul găzduirii la Bucureşti a Reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia.

Bogdan Aurescu

La reuniune, pentru prima dată, au fost invitaţi să participe şi şefii diplomaţiilor din Georgia şi Ucraina.

Ministrul Bogdan Aurescu şi ministrul Zalkaliani au abordat stadiul şi perspectivele dialogului politico-diplomatic bilateral şi la nivel sectorial, în special în sfera economică şi cea a conectivităţii, relaţiile Georgiei cu Uniunea Europeană şi NATO, precum şi agenda regională de securitate, a informat un comunicat MAE, scrie Agerpres.

Aurescu a exprimat satisfacţia pentru relaţiile speciale dintre România şi Georgia, cei doi şefi ai diplomaţiilor agreând continuarea demersurilor pentru ridicarea relaţiei la nivel de Parteneriat Strategic.

Şeful diplomaţiei române a reliefat importanţa consolidării cooperării economice bilaterale, prin diversificarea schimburilor comerciale şi transpunerea în realitate a unor proiecte concrete, inclusiv cu impact regional, cum sunt cele în domeniul conectivităţii. În context, a mulţumit pentru implicarea activă şi interesul manifestat de Georgia faţă de proiectul Rutei internaţionale de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică, iniţiativă la care participă şi Republica Azerbaidjan şi Turkmenistan.

De asemenea, cei doi miniştri au discutat despre necesitatea identificării unei soluţii sustenabile pentru reluarea conexiunii de ferry-boat, peste Marea Neagră, între România şi Georgia.

Ministrul român de Externe a evidenţiat necesitatea desfăşurării cu regularitate a sesiunilor Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, principalul instrument instituţional care acoperă întregul spectru al cooperării sectoriale bilaterale şi, în acest sens, a fost convenită organizarea unei noi sesiuni a acesteia cât mai curând.

Bogdan Aurescu a evidenţiat că Georgia continuă să beneficieze de asistenţă pentru dezvoltare din partea României, în prezent aflându-se în derulare un proiect pentru consolidarea capacităţii instituţionale a Poliţiei de Frontieră din Georgia, finanţat prin intermediul RoAid.

Şeful diplomaţiei române a reiterat susţinerea României pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Georgiei şi a încurajat partea georgiană să continue procesul de reforme.

El a salutat, din nou, Acordul dintre forţele politice georgiene convenit la 20 aprilie 2021, cu medierea UE, prin care a fost depăşit blocajul politic înregistrat anterior şi a dat asigurări că România va continua să sprijine activ acest proces de întărire a instituţiilor democratice, cu utilizarea instrumentelor disponibile atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE şi NATO.

Cei doi miniştri au exprimat preocuparea privind situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, subliniind importanţa implementării politicii NATO privind consolidarea descurajării şi apărării şi, mai ales, continuarea şi aprofundarea cooperării Alianţei Nord-Atlantice şi a UE cu partenerii din Vecinătatea Estică, între care Georgia ocupă un loc important.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat ferm sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei, în graniţele sale recunoscute internaţional. Ministrul Bogdan Aurescu a reamintit angajamentul României pentru Misiunea UE de Monitorizare în Georgia (European Union Monitoring Mission in Georgia – EUMM), la care ţara noastră este cel mai important contributor cu personal. De asemenea, a informat despre iniţiativa sa, susţinută de alţi 10 omologi din UE, de a include tema conflictelor prelungite pe agenda Consiliului Afaceri Externe, dezbaterea urmând să aibă loc în luna mai, în scopul identificării de noi căi şi instrumente prin care UE să fie mai influentă în soluţionarea acestor conflicte.

La rândul său, David Zalkaliani a mulţumit în mod deosebit părţii române pentru toate dovezile de solidaritate arătate, pentru susţinerea constantă şi consistentă a României atât în ceea ce priveşte perspectivele europene şi euro-atlantice, cât şi în privinţa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei. A apreciat implicarea României în susţinerea soluţionării conflictelor prelungite prin ridicarea subiectului pe agenda UE, respectiv pentru contribuţia consistentă la EUMM Georgia, a precizat sursa citată.

„Ministrul Zalkaliani a adresat, cu acest prilej, o invitaţie în Georgia şefului diplomaţiei române, acceptată de acesta cu plăcere”, potrivit MAE.

La finalul reuniunii, cei doi miniştri au semnat Planul Comun de Acţiune între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Georgiei pentru perioada 2021-2022, document care va facilita coordonarea între serviciile diplomatice ale celor două state, prin organizarea periodică de consultări la nivel de lucru şi schimb de experienţă.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.