Sondaj INSCOP Research: Peste 46% dintre români consideră că se trăia mai bine pe vremea lui Ceaușescu!

Sondaj INSCOP Research: Peste 46% dintre români consideră că se trăia mai bine pe vremea lui Ceaușescu!

Mai sunt câteva zile și românii vor marca începutul Revoluției din Decembrie 1989, în România.

Dintr-un sondaj realizat de către INSCOP Research, la comanda New.ro, constatăm că pe fondul austerității din ce în ce mai accentuate, tot mai mulți manifestă o oarecare nostalgie (în special persoanele de vârsta a treia) după perioada comunistă. În rțndurile de mai jos, vă prezentăm textul sondajului.

”Evaluarea regimului comunist

În opinia a 48.1% dintre români, regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România (față de 45.5% în noiembrie 2013), în timp ce 42.2% sunt de părerea contrară (față de 44.7% în noiembrie 2013). Nu știu sau nu răspund la această întrebare 9.7% dintre cei chestionați (față de 9.8% în noiembrie 2013).

Percepția asupra nivelului de trai în perioada comunistă

46.4% dintre români cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situația din prezent (față de 44.4% în noiembrie 2013), 34.2% că se trăia mai rău (față de 33.6% în noiembrie 2013), iar 13.7% că se trăia la fel (față de 15.6% în noiembrie 2013). Nu știu sau nu răspund 5.7% din total eșantion (față de 6.4% în noiembrie 2013).
Analiza socio-demografică: Cred că înainte de 1989 se trăia mai bine comparativ cu situația din prezent mai ales: persoanele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, locuitorii din rural și din regiunile sudice sau estice, cei cu un venit mai redus.”

Comentând rezultatele surprinzătoare ale acestui sondaj, Remus Stefureac , director INSCOP Research, spune

Aparent este șocant ca aproape jumătate dintre români să declare că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România și tot aproape jumătate să declare că în perioada comunistă se trăia mai bine decât în prezent. Realitatea obiectivă și absolut toate datele arată clar că nivelul de trai de astăzi, avuția națională, drepturile și libertățile sunt net superioare situației de dinainte de 1989.

Cu toate acestea, percepția publică este alta, existând însă niște explicații, unele parțial obiective, altele parțial subiective care alimentează acest sentiment acut de nostalgie.

Printre acestea se numără: nemulțumirea conjuncturală puternică a populației față de prezentul marcat de crizele succesive din ultimii ani, culminând cu inflația galopantă care a afectat serios nivelul de trai, distribuția inegală a avuției naționale din prezent care mărește puternic diferențele dintre categoriile afectate de sărăcie și populația care are venituri medii-mari, nostalgia personală unei părți a populației față de perioada tinereții proprii, procesul de socializare și educare a tinerilor care învață de la adulții nostalgici despre avantajele iluzorii ale acelei perioade (loc de muncă sigur, casă asigurată de stat), stimularea unor mituri din perioada comunistă prin campanii agresive derulate de vectori politic în special în spațiul online.

Toate acestea au dus la o mitologizare a beneficiilor comunismului pentru pături tot mai largi de populație, alimentând în prezent, pe fondul atrofierii memoriei colective, alegeri politice nefericite. Contracararea acestei tendințe este o responsabilitate mai largă care revine elitelor intelectuale, elitelor politice, economice și mass-media.”

––––––––––––––––––––––––

Cert este că pe vremea lui Ceaușescu, în România existau restricții extrem de severe asupra libertății de exprimare și a drepturilor omului.

Deși  cetățenii se bucurau de anumite beneficii, cum ar fi accesul la locuințe și la servicii medicale gratuite, acestea erau însoțite de multe alte dezavantaje, cum ar fi lipsa libertății de a călători în străinătate sau de a alege locul de muncă.

De asemenea, economia era controlată de stat și existau probleme cu aprovizionarea cu alimente și bunuri de larg consum.

În concluzie, nu putem spune că se trăia mai bine pe vremea lui Ceaușescu, deoarece acea perioadă a fost marcată de multe probleme și restricții.

Sursa: INSCOP Research / foto: FANATIK.ro

Articolul Sondaj INSCOP Research: Peste 46% dintre români consideră că se trăia mai bine pe vremea lui Ceaușescu! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Mai sunt câteva zile și românii vor marca începutul Revoluției din Decembrie 1989, în România. Dintr-un sondaj realizat de către INSCOP Research, la comanda New.ro, constatăm că pe fondul austerității din ce în ce mai accentuate, tot mai mulți manifestă o oarecare nostalgie (în special persoanele de vârsta a treia) după perioada comunistă. În rțndurile […]

Articolul Sondaj INSCOP Research: Peste 46% dintre români consideră că se trăia mai bine pe vremea lui Ceaușescu! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/sondaj-inscop-research-peste-46-dintre-romani-considera-ca-se-traia-mai-bine-pe-vremea-lui-ceausescu/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 13 decembrie 2023 14:15

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.