SPIRU HARET – reformatorul școlii românești 170 de ani de la…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

SPIRU HARET – reformatorul școlii românești
170 de ani de la naștere
(15 febr. 1851-17 dec. 1912)

Pe 15 februarie 1851, la Iași, se năștea Spiru Haret – matematician, fizician, profesor, om politic, ministru al cultelor și instrucțiunilor publice, membru titular al Academiei Române. Supranumit ”omul şcolii” pentru opera sa reformatoare, Spiru Haret este considerat organizatorul şcolii moderne româneşti….
A fost primul român care a obținut titlul de doctor în științe matematice la Facultatea de Științe din Paris (1878), devenind apoi profesor la Facultatea de Științe din București, teza sa de doctorat fiind republicată (1885) în ”Analele Observatorului Astronomic din Paris”. Facultatea de Științe din Paris a trimis o adresă Ministerului Cultelor si Instrucțiunii Publice felicitând România, țara care a produs si posedă asemenea talente.
Spiru Haret a îndeplinit de trei ori mandatul de ministru al Instrucțiunii Publice și Cultelor (1897-1899, 1901-1904, 1907-1910), rămânând în acest post mai bine de 10 ani.
Spiru Haret a fost poate cel mai mare reformator al școlii românești din secolul al XIX-lea. Și-a lăsat amprenta atât asupra învățământului primar, cât și asupra celui liceal. A înființat liceele cu profil real, ceea ce a contribuit în mod esențial la înflorirea învățământului științelor în România. A instituit examenul de bacalaureat. A scris manuale și a predat la înalte școli românești.
Spiru Haret a determinat creșterea numărului școlilor: între 1897-1910 s-au ridicat în toată țara 2.343 de școli, dintre care 1.980 în timpul mandatului său de ministru. Pentru că bugetul statului și al comunelor nu îngăduia gratuitatea unor cărți necesare școlilor, a dispus ca editarea lor să fie făcută de minister, pentru a le ieftini. De asemenea, Spiru Haret este cel care a înființat grădinițele de copii din România, a încurajat concursurile de cărți didactice (susținând reviste ca ”Școala română” sau ”Convorbiri didactice”), a creat școli de adulți și cantine pentru copiii săraci. Tot el a fost promotorul turismului școlar. În 1904, Spiru Haret a înființat Școala Superioară de Arhitectură și Comisia Monumentelor Istorice.
În 1910, Spiru Haret se retrage atât din activitatea didactică, cât și din cea politică.
„M-am străduit ca din învățători și preoți să creez o forță care să ridice țărănimea”, spunea Spiru Haret care, a dăruit lumii româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea impulsul dezvoltării învăţământului laic şi a răspândit lumina cunoaşterii în rândul păturilor largi, de la oraşe şi sate.

Drăgnuță Mihaela, bibliotecar
Surse:
https://www.activenews.ro/…/15-februarie-169-de-ani-de-la-n…
https://ro.wikipedia.org/wiki/Spiru_Haret

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu 1 persoană şi barbăAr putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „SPIRU HARET- cel mai mare reformator al învățământului românesc din secolul XIX -170 de ani de la naÈ™tere- c”ma Poisson, peste către lucrarea Socială considerată Mecanica SINTEZE Spiru Haret DOCUMENTE DOCUMENTE ESEL”Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, carte şi text care spune „Tănctor CAZUL SPIRU HARET cel mai mare învățământului românesc din secolul XIX 170 ani naÈ™tere SEURI SINTEZE DOCUMENTE Spiru Haret MECANICA SOCIALA EMILBALDESCU SPIRU HARET 100N meo Eugen Orghidan Spiru C. Haret, reformator al învățământului ARET”Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „SPIRU HARET- mai celmai mare reformator al învățământului românesc din secolul XIX Laa -170 de ani de la naÈ™tere tie an ucrarea Mecanica Poisson, către considerata INTEZE Spiru Haret DOCUMENTE ESEI”+6

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.