USR, prin Departamentul de Politici Publice, monitorizează permanent implementarea PNRR în România. În cel mai recent raport pe care l-am publicat, arătam întârzierile mari – nu doar la reforme, dar…

Citeste pe larg

USR, prin Departamentul de Politici Publice, monitorizează permanent implementarea PNRR în România. În cel mai recent raport pe care l-am publicat, arătam întârzierile mari – nu doar la reforme, dar și la investiții. Orice întârziere în depunerea cererilor de plată ne costă miliarde de euro fără de care investițiile nu pot fi realizate. Este vorba, […]

Citeste pe larg

Luni, Executivul a adoptat Hotărârea de guvern referitoare la calendarul alegerilor pentru scrutinul europarlamentar și local din data de 9 iunie. Conform comunicatului de presă al Executivului, Guvernul a avizat, luni, calendarul alegerilor europarlamentare și locale din 2024. Alianțele electorale pentru alegerile europarlamentare au termen În decurs de 10 zileCiteste pe larg

Luni, Executivul a adoptat Hotărârea de guvern referitoare la calendarul alegerilor pentru scrutinul europarlamentar și local din data de 9 iunie. Conform comunicatului de presă al Executivului, Guvernul a avizat, luni, calendarul alegerilor europarlamentare și locale din 2024. Alianțele electorale pentru alegerile europarlamentare au termen În decurs de 10 zileCiteste pe larg

După acordarea, de la 1 ianuarie, a primei majorări, de 13,8%, tuturor pensionarilor, guvernul trece la a doua etapă, în care aprobă cadrul legal necesar pentru recalcularea tuturor pensiilor, astfel încât, de la 1 septembrie, să elimine inechitățile din sistemul public de pensii, care se perpetuau de decenii întregi. Este o reușită remarcabilă, având în […]

Citeste pe larg

O veste bună pentru cultivatorii giurgiuveni. După cum ne spunea directorul Direcției de Agricultură a Județului Giurgiu, Petra Ochișor, în Ședința de Guvern, de joi,  22 februarie 2024,  a fost aprobată Ordonanța de urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și […]

Articolul DAJ Giurgiu: „Guvernul acordă ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor suferite la culturile de tomate și usturoi, în spații protejate!” apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

 Astazi s-a intalnit cu sindicatele si conducerea MAI. Urmeaza sa faca acelasi lucru cu asociatiile din MApN.

Trebuie spus ca, dupa aplicarea L 360/2023, din luna septembrie, cu un punct de referinta de 81 lei, cuantumul multor pensii militare stabilite inainte de anul 2010 va fi depasit de pensiile din sistemul public cu vechimi efective comparabile.

Aici a condus eliminarea actualizarii pensiilor militare cu cresterile soldelor de grad si functie ale personalului activ.

Extras din conferinta de presa

Marcel Ciolacu: În decursul celor 30 de ani de democrație, între civili și militari, multe dintre drepturi s-au uniformizat. Avem un deficit de personal în zona Ministerului Apărării, a Ministerului de Interne. E normal ca Guvernul să se preocupe ca aceste meserii să devină din nou atractive, nu numai prin ceea ce fac, dar și prin beneficiile concrete pe care le au. Toată discuția pe care am avut-o cu sindicatele, dar și cu conducerea Ministerului de Interne, împreună cu domnul ministru, a avut la bază acest principiu. De aici vom vedea măsurile pe care le vom lua împreună, repet, care vor viza și ANP-ul și Ministerul Apărării, astfel încât să aducem din nou atractivitatea pentru aceste ocupații.

Reporter: Dar le-ați promis ceva în întâlnirea de astăzi?

Marcel Ciolacu: Din disponibilitatea totală, în continuare, mai multe. Și aici, aș vrea și pe domnul ministru să-l las să detalieze. Acest an are alocate de trei ori mai multe investiții față de anul trecut. Deci, lucrurile trebuie să meargă în paralel, trebuie să fie o coerență. Nu se poate ca tot bugetul Ministerului de Interne – 93% din buget, cum era acum câțiva ani – să fie direcționat către pensii și salarii. Trebuie creat un echilibru între investiții, în infrastructura. În interiorul Ministerului de Interne, provocările sunt cu totul altele. Știm și noi că lumea se schimbă, suntem într-o dinamică foarte mare. Digitalizarea a unit foarte mult./…/ Și nu în ultimul rând, am convenit, totuși, și niște principii în ceea ce privește reforma.   

Reporter: De ce credeți că nu mai sunt atractive aceste meserii?

Marcel Ciolacu: Tocmai v-am explicat, fiindcă anumite drepturi se regăsesc și la alte categorii ocupaționale.

Reporter: V-au cerut salarii mai mari, astăzi, în întâlnire?

Marcel Ciolacu: Nu, a fost o discuție de principiu și le mulțumesc foarte mult pentru toată deschiderea. A fost o discuție, o îngrijorare în ceea ce privește categoria ocupațională. E, repet, pentru prima oară când vorbim de investiții majore în interiorul Ministerului de Interne și mă bucur că domnul ministru, la construcția bugetului, s-a preocupat foarte mult de acest aspect, dar toate lucrurile se vor discuta.

Reporter: Și, totuși, cum a rămas? Pentru că polițiștii au amenințat cu proteste.

Marcel Ciolacu: Eu cred că am intrat într-o logică de discuții.

………………..

Reporter: Din discuția cu poliţiştii de astăzi, ce ați concluzionat, ce măsuri veți lua?

Marcel Ciolacu: Eu v-am spus principiile unde vom acţiona. Vă mulțumesc mult!

Citeste pe larg

 Foarte putin s-a discutat in Romania post-revolutionara despre articolul 118 din Constitutie care confera Armatei rolul de garant al democratiei constitutionale, concomitent cu garantarea suveranitatii, a independentei si unitatii statului si a integritatii teritoriale. 

Doar magistratii s-au urcat pe textul articolului 124 din Constitutie  care la alin. (3)   spune ca :

(3) Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii.” pentru a scoate in evidenta statutul lor constitutional, statut care ar frange si dreptul autoritatilor legislative si  administrative centrale, Parlamentul si Guvernul,  de a  interveni asupra reglementarilor care anterior au acordat drepturi salariale sau de pensie pentru magistrati.

Se compara importanta magistratilor in apararea statului de drept cu rolul fortelor armate in garantarea democratiei constitutionale si a celorlalte valori din art. 118? Desigur ca se compara, dar de ce numai magistratii se bucura de un statut constitutional care in 2010 i-a aparat de desfiintarea pensiilor pentru magistrati, in timp ce pensiile militare au fost transformate in pensii in sistemul public?


Cu privire la comunicatul de mai jos, reamintim LADPM ca abrogarea dispozitiilor privind pensiile militare din cele 3 ordonante de urgenta nu repun in vigoare textele inlaturate din Legea 223/2015. A se vedea Legea nr.24/2000.

Solutia este repunerea in vigoare printr-un act normativ a textelor modificate sau inlaturate din L 223/2015 prin cele 3 ordonante


COMUNICAT DE PRESA


În continuarea demersurilor pentru soluţionarea situaţiei de criză din sistemul de pensii militare de stat, Liga pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari solicită oficial și imperios ca Primul ministru Marcel Ciolacu, însoțit de miniștrii și directorii care au atribuții în reglementarea problemelor specifice domeniului Apărare, Ordine Publica și Securitate Națională, să aibă o întâlnire de urgență cu structurile asociative ale militarilor în care să se discute următoarele:

1. Modul de îndeplinire de către Armată și celelalte componente ale Forțelor Armate, stabilite potrivit legii, a atributului constituțional de garant al democrației constituționale.

2. Respectarea de către guvernanți a statutului Armatei și a celorlalte componente ale  forțelor armate stabilite potrivit legii, ca instituții fundamentale ale statului Român.

3. Abrogarea imediat, printr-o inițiativă legislativă de urgență, a art.40 din OUG nr.57/2015, art.VII din OUG nr.59/2017, art.41 si 84 din OUG nr. 114/2018, articole neconstituționale care au modificat succesiv și brutal spiritul și litera Legii nr.223/2015 privcind pensile militare de stat și a anexei nr. VII din Legea nr.284/2010 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

4. Eliminarea aberantei discriminări a actualizarii soldei de grad numai pentru personalul în activitate, de dreptul respectiv trebuind să beneficieze toți militarii, polițiștii și polițiștii de penitenciare în activitate, rezervă sau retragere.

5) Respectarea dreptului constituțional de asociere în sindicat a militarilor în activitate, singura categorie socioprofesională căreia îi este interzisă negocierea condițiilor de muncă și salarizarea, creându-se astfel posibilitatea reală a unui dialog social.

6) Respectarea dreptului legal la ajutoare salariale la trecerea in rezerva, drept conferit de art.20 din anexa referitoare la salarizarea pentru familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională , drept patrimonial suspendat succesiv prin OUG neconstituționale.

7) Stoparea confiscării pensiei suplimentare și revenirea la sensul și spiritul acesteia  – de contribuție mutuală a cadrelor militare.

8) A sosit momentul ca Prim-ministrul României să aibă tăria de caracter și să stea față în față cu ,,MAREA MUTA” care s-a hotărât să vorbească și trebuie să fie ascultată.

9) A sosit ceasul în care să se termine cu manipularea, intoxicarea și dezbinarea militarilor care au ,,solde și pensii speciale”. Să se spună adevărul crud și crunt  despre militarii umiliți și batjocoriți, transformați în subiectul permanent al unui război psihologic perfid, cu repercusiuni directe asupra moralului trupelor de rezervă și implicit a capacității de apărare a Țării.

Dialogul să fie purtat având la bază prevederile constitutionale ale:

art.1 Art. 1 – Statul roman  (3) Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate.

Art. 4 – Unitatea poporului şi egalitatea între cetăţeni  (1) Statul are ca fundament unitatea poporului roman si solidaritatea cetatenilor sai.

(2) Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala.

Art. 15 – Universalitatea

(1) Cetatenii beneficiaza de drepturile si de libertatile consacrate prin Constitutie si prin alte legi si au obligatiile prevazute de acestea.

(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.

Art. 16 – Egalitatea în drepturi

(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

Art. 102 – Rolul şi structura

(1) Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice.

(2) In indeplinirea atributiilor sale, Guvernul coopereaza cu organismele sociale interesate.

Art. 107 – Primul-ministru

(1) Primul-ministru conduce Guvernul si coordoneaza activitatea membrilor acestuia, respectand atributiile ce le revin. De asemenea, prezinta Camerei Deputatilor sau Senatului rapoarte si declaratii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.

Intalnirea se solicită în vederea bunei funcţionări a statului de drept, pentru care este necesară colaborarea tuturor puterilor statului și exponenții categoriilor socioprofesionale, care trebuie să se manifeste în spiritul normelor de loialitate constituţională, cu atât mai mult atunci când sunt în discuţie principii fundamentale ale democraţiei.

Solicităm sprijin mijloacelor media în popularizarea cererii noastre și în urmărirea modului în care guvernanții răspund unei cereri imperioase.


,,Avem disponibilitate totală la dialog”  – Marcel Ciolacu.


Oare pentru militarii în rezervă și în retragere, care nu au nici tractoare și nici autocamioane grele, aveți disponibilitate la dialog domnule prim-ministru?


Domnule președinte al Senatului,


Sunteți militar de carieră dar și fiu de militar. Unde este respectul față de purtătorii aceleași haine militare și alături de care ați respirat același aer, ați împărțit aceeași mâncare etc? Dar respectul față de dascălii dumneavoastră și înaintași?


Domnule prim-ministru,


Sunteți fiu de militar. Cunoașteți condițiile de muncă și viață ale militarului.

Cu respect vă întreb pe amândoi: OARE V-AȚI URÂT PĂRINȚII?

Care este explicația logică și morală că îi desconsiderați pe militari și îi umiliți , în special pe cei în rezervă și retragere, cu acest tratament aberant?


Presedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari

General de brigadă în retragere Nicolae GROPAN

 
 

Citeste pe larg

Guvernul a deblocat joi, 11 ianuarie, aproximativ 7.600 de posturi în spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii şi a autorităţilor locale. Mai mult de jumătate dintre acestea sunt pentru medici și asistenți medicali, iar 2.000, pentru personal de specialitate și auxiliar. La Ambulanță pot fi angajați 365 de medici. „Astfel, toate spitalele importante care au deficit […]

Citeste pe larg

Proiectul de modernizare a căii ferate București – Giurgiu, ce este estimat la 2,89 miliarde de lei, a ajuns joi pe masa Guvernului. Astfel, prima linie ferată înființată în România ar urma să fie electrificată. Acest lucru se va întâmpla însă, după finalizarea lucrărilor ce includ Podul de la Grădiștea. Linia de cale ferată București […]

Articolul Guvernul ar putea aproba investiția de aproape 3 miliarde de lei în prima linie feroviară din România, București-Giurgiu! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg