Rata șomajului în județul Giurgiu a înregistrat o evoluție ascendentă față de anul 2022, la data de 31.12.2023 fiind de 2,37%, sub media înregistrată la nivel național, care a fost…

Citeste pe larg

 

Piata Maria Tereza din Viena


 Subiectul va naște controverse serioase în randul celor pensionați după 15 09 2017.

La indexare, netul bazei de calcul creste, la impozitare, acelasi net ar trebui sa scada! Scade si anvelopa financiara pentru pensii din bugetul ministerelor. Nu se mai creeaza surplusuri de fonduri redistribuite la rectificarile  bugetare anuale. 

Dintr-o baza de calcul a mediei soldelor/salariilor brute de 20 000 lei ramane o medie neta de 

20 000 lei-41,5%(20 000 lei)=11 700 lei, plafon peste care nu poate trece cuantumul net al pensiei de serviciu calculate potrivit formulei procentuale de calcul.

Cuantumul brut al pensiei de serviciu calculat din baza bruta de 20 000 lei este cel mult egal cu 20 000 x 85%=17 000 lei, la militari.

Pentru ca netul cuantumului brut sa fie mai mic sau cel putin egal cu plafonul de 11 700 lei, ar trebui ca brutul cuantumului pensiei militare, definit in art. 3 al Legii 223/2015, sa fie integral impozitat si supraimpozitat cu un procent de 31,17%.

Este evident  ca o impozitare de 10% din cuantumul brut, minus deducerea de 2000 lei, si supraimpozitarea cu 20% a cuantumului brut mai mare decat salariul net pe economie nu ajunge la 31.17%, astfel ca beneficiarul pensiei egale cu cel putin baza neta de calcul de 11 700 lei  sa fie afectat cu macar un leu din pensia pe care o primeste in plata.

Pentru ca impozitarea sa fie efectiva din pensia pe care beneficiarul o primeste in plata, ar trebui ca atat impozitarea cat si supraimpozitarea sa se aplice direct la netul bazei de calcul, care este altceva decat netul pensiei militare, tot asa cum s-a gasit solutia, prin art. 84 din OUG nr.  114/2018, ca indexarea sa fie efectiva si nu fictiva, cum gresisera finatistii și juriștii din sistemul de aparare prin  Art.  VII al OUG 59/2017.

Aplicarea procentelor de impozitare la netul bazei de calcul ar micsora corespunzator plafonul pana la care poate sa urce cuantumul net al pensiei. 

(11. 700 -2000) x 10% = 970 lei

 Beneficiarul care are o pensie efectiva de 11 700 lei ar trebui sa primeasca dupa IMPOZITAREA CU 10% suma de 11 700- 970 lei= 10 730 lei . Prin grija celor care se opun reformei pensiilor militare, plafonatilor nu li se opreste niciun leu.

In caz de supraimpozitare cu 20% a cuantumului mai mare de 6000 lei, plafonul pana la care ar putea ajunge pensia  efectiva mai scade cu inca 10% ( 11 700 – 6000)  =570 lei 

Plafonul pana la care ar putea urca cuantumul net al pensiei militare ar fi, dupa impozitarea cu 10% si supraimpozitare cu 20%:

11 700 – 970 – 570 = 10 160 lei.

Sa analizam cum s-ar fi indexat acelasi cuantum in plata de 11 700 lei potrivit art. VII din OUG 59/2017 si cum s-a gasit solutia, prin art. 84 din din OUG 114/2018, ca indexarea sa fie efectiva.

Presupunem ca indexarea ar fi de 10%.

Potrivit OUG 59/2017 cuantumul brut al pensiei militare de 17 000 lei ajungea prin indexare la 17 000 +10%=18 700 lei.

Potrivit aceleiasi ordonante din 2017, beneficiarul pensiei nu primea nimic in plus, pentru ca netul calculat din  18 700 lei era limitat de plafonul netului bazei de calcul de 11 700 lei.

Noroc ca in anul 2018 indicele de inflatie cunoscut a fost negativ, altfel finantistii o bagau pe maneca cu cei pensionati dupa 15 09 2017.

Pentru anul 2019, aceiasi isteti finantisti au gasit solutia: 

-daca plafonul net al bazei de calcul compromitea indexarea, au dat art. 84 din OUG 2018 conform caruia indexarea nu se mai aplica la cuantumul brut al pensiei ci la media neta a bazei de calcul + adausurile pentru indexarile succesive.

De ce n-ar fi corecta solutia ca atat indexarea cat si impozitarea pensiilor de serviciu plafonate la media neta a bazei de calcul sa se aplice la aceasta medie neta si nu la cuantumul brut al pensiei.

Sa nu care cumva sa spuna cineva ca netul soldelor din baza de calcul este egal cu netul pensiei de serviciu,  astfel ca pensia in plata este  deja  impozitata cu 41,5%(impozit +contributii). Una este fiscalizarea soldelor/salariilor din perioada de activitate si alta este fiscalizarea pensiilor.


Citeste pe larg

Președintele Consiliului Județean Giurgiu,  Dumitru Beianu, a fost chemat, luni 13 martie, la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a fi pus sub acuzare într-un dosar legat de conducerea Direcției de Protecția Copilului, – au declarat pentru G4Media surse judiciare. Conform celor de la G4 Media, Dumitru Beianu e acuzat că ar fi cerut demisia directorului […]

Citeste pe larg

Încep să reapară mesajele-capcană de tipul ”TU EȘTI ÎN ACEST VIDEOCLIP”, iar campania malițioasă se propagă prin intermediul mesajelor pe social media, preponderent pe Facebook. Citiți cu atenție orice mesaj conține link-uri sau atașamente, înainte de a face orice acțiune! Despre acest tip de atac, echipa DNSC a lansat o serie de avertizări în trecut: […]

Citeste pe larg

Potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică frecvența consumului intens de alcool este de aproape 3 ori mai mare în România – 11,1% – comparativ cu media Uniunii Europene – 3,7%. În mod paradoxal, în timpul pandemiei, consumul de alcool a fost la același nivel cu cel dinainte, din  2019. La bere de exemplu, […]

Citeste pe larg

Articolul preluat de la publicația ”Gândește.org”. NATO a transformat Ucraina în Stalingradul Occidentului. Ei trebuie să câștige acest război pentru că dacă îl pierd, toți vor sări să sfâșie Occidentul. Știu că dacă Rusia învinge, practic acesta va fi sfârșitul hegemoniei americane. Vina lor este că s-au împlicat prea tare,Citeste pe larg

„Presa centrală” vrea să uitați dezgustătoarea ei prestație din timpul protestelor pentru libertate din România sau alte colțuri ale lumii, din perioada Plandemiei încă neîncheiată. Nici scuze nu cere, nici mită n-a luat de la Guvern! Read More Sursa: ActiveNewsCiteste pe larg

Dr. Nicolae DOLGHIN Propunem atenției cititorilor noștri acest articol, publicat pe pagina de internet a Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice ”Gheorghe I. Brătianu”. A fost respectată și succesiunea fotografiilor care însoțesc textul articolului.                                Citeste pe larg

Vă prezentăm un articol al politologului Calistrat Atudorei, care a apărut în publicația ”Geopolitika”. Potrivit notei autorului, acest articol face parte din lucrarea „Tranziția Sistemului Internațional de la Ordinea Unipolară la cea Multipolară”, de Calistrat M. Atudorei, aflată în curs de publicare. Ne-am permite o singură precizare cu privire la obiectiveleCiteste pe larg

În urma deciziei luate de Adidas de a opri imediat producția de pantofi Yeezy din cauza declarațiilor controversate ale rapperului Kanye West , căutările pentru termenii „vinde Yeezy” au crescut semnificativ cu un procent uimitor de 581%. Read More Sursa: ActiveNewsCiteste pe larg

După Balenciaga, Adidas a rupt marți contractul cu Kanye West, informează NY Post, după ce artistul a susținut că vocea sa nu va fi cumpărată de „mass media evreiască” și, totodată, după ce acesta a prezentat o serie de tricouri inscripționate cu ‘White Lives Matter la Săptămâna Modei de laCiteste pe larg