Adrian Nastase, prim-ministru, depune instrumentele de ratificarea a Tratatului Atlanticului de Nord, la Washington, Secretarului de Stat, Collin Powell

La 29 martie, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia au devenit oficial membre NATO prin depunerea instrumentelor lor de aderare la Guvernul Statelor Unite.

La ora locală 13:00, prim-miniștrii celor șapte țări au predat instrumentele lor de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord secretarului de stat american Colin Powell, care le-a acceptat în numele Statelor Unite, care este națiunea depozitară pentru Tratatul.

Ceremonia a avut loc în Camera Cash a Departamentului Trezoreriei SUA din Washington, DC

În acel moment, cele șapte țări au devenit oficial părți la Tratatul Atlanticului de Nord și membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Aceasta este a cincea și cea mai mare rundă de extindere din istoria NATO, aducând NATO la 26 de țări membre.

Evenimentul a fost sărbătorit cu o ceremonie specială găzduită de președintele Statelor Unite ale Americii George W. Bush la Casa Albă și la care a participat secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Aderarea celor șapte noi membri va fi marcată de o ceremonie specială de ridicare a drapelului la sediul NATO de la Bruxelles, pe 2 aprilie. Acesta va fi urmat de un prânz informal de lucru al miniștrilor de externe ai celor 26 de țări membre.

02 aprilie 2004, s-a ridicat drapelul Romaniei la sediul NATO din Bruxelles, in prezenta ministrilor Pascu Mircea, aparare, si Mircea Geoana-externe. 

Fara Ordonanta nr. 7/1998 privind unele măsuri de protecţie socială a personalului militar şi civil, care se vor aplica în perioada restructurării marilor unităţi, unităţilor şi formaţiunilor din compunerea Ministerului Apărării Naţionale, Romania n-ar fi fost acceptata in NATO.

Viziunea politica din acei ani isi demonstraeaza din plin utilitatea in acesti ani, cand, din nou, norii negri  ai razboiului se ivesc dinspre rasarit.


Citeste pe larg