Curtea Penală Internațională, cunoscută și cu denumirea de Tribunalul Penal Intermnațional, a fost creată sub egida Consiliului de Securitate ONU prin Statutul de la Roma din 1998.  

Statutul a intrat în vigoare la 01 07 2002.

Peste 124 de țări sunt părți ale Statutului de la Roma. 

Rusia, SUA, China și Israelul nu sunt părți ale Statutului, cu toate că SUA si Israelul au contribuit la elaborarea lui… dar, ulterior, și-au retras semnătura.

Tribunalul judecă infracțiuni de genocid, crime de război, crime împotriva umanități și de agresiune.

Instanța nu poate judeca cauze retroactive ci numai cazuri înregistrate/comise după 1 iulie 2002.

Competența instanței este complementară jurisdicțiilor instanțelor naționale, ea putând investiga și urmări asemenea infracțiuni în situațiile în care statele membre sunt incapabile sau nu doresc să se implice.

Instanța are jurisdicție asupra infracțiunilor numai dacă acestea sunt comise pe teritoriul unui stat parte sau dacă sunt comise de un cetățean al unui stat parte. Extinderea jurisdicției CPI poate fi autorizată de Consiliul de Securitate al ONU.

CPI judecă numai persoane fizice din statele membre, inclusiv șefi de stat și de guvern.

CPI nu judecă în lipsă, persoana invinuită trebuind să fie arestată și predată Tribunalului Internațional de la Haga.

Mandatul de arestare emis de CPI împotriva lui Putin pentru infracțiunea de deportare de copii ucrainieni în Rusia ar putea fi pus în executare numai dacă acesta ar fi prezent pe teritoriul unuia din cele 124 state membre ale Statutului de la Roma.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate din SUA, John Kirby, a refuzat să spună dacă Biden le va spune forțelor de ordine să-l aresteze pe Putin dacă va veni în SUA.

Țările marcate cu verde pe Planiglobul de mai jos sunt semnatare ale Statutului de la Roma.

Citeste pe larg

Detașamentele de baraj ucrainene (care previn din spatele primei linii a frontului fuga sau retragerea propriilor trupe – n.r.) au deschis foc încrucișat asupra militarilor Brigăzii 54 a Forțelor Armate ale Ucrainei, care și-au exprimat dorința de a se preda – au căzut 32 de soldați, a anunțat reprezentantul oficialCiteste pe larg

Am aflat cu nespusă tristețe că luni, 1 noiembrie, inima profesorului Sorin ȘULER a încetat să bată. Dascăl stimat și iubit de colegi, Sorin Șuler  a predat multor generații de elevi, fiind înainte de a-și lua adio de la viață, plecând la cele veșnice, profesor de Chimie la  Liceul TehnologicCiteste pe larg

Bărbatul de 23 de ani din Arad care a ucis-o pe Antonia, fetiţa de doar patru ani a concubinei sale, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma deciziei judecătorilor de la Tribunalul Arad. El este acuzat de violenţă în familie raportat la infracţiunea de omor şi profanareCiteste pe larg

Curg problemele pentru Cătălin Pipirigeanu, profesorul din Piatra Neamţ care este acuzat că a hărţuit sexual o elevă de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“, căreia îi cerea fotografii nud şi apoi a jignit-o grobian după ce tânăra l-a reclamat conducerii unităţii.  În urma scandalului declanşat şi a demarării unei ancheteCiteste pe larg