Candidatul nostru la funcţia de primar, Niculae Nenciu, a reuşit să strângă în jurul lui bolintineni respectaţi şi apreciaţi de semenii lor. Aşa cum este, de altfel, şi Niculae Nenciu, un profesionist, un om corect, harnic, gospodar şi care chiar ar putea să transforme Bolintin Deal într-o comună cu adevărat europeană. Am fost ieri, împreună […]

Citeste pe larg

Se împlinesc 47 de ani de la cutremurul din 4 martie, 1977, ce a avut loc în  Vrancea, la o adâncime de 100 de kilometri. Unda de șoc s-a simțit în toată Europa de Sud-Est și a ajuns până în Rusia, la Moscova și Sankt Petersburg. Seismul s-a produs la ora 21:21, într-o zi de […]

Articolul Astăzi se împlinesc 47 de ani de la cutremurul din 1977. Câți români și-au pierdut viața în acea zi tragică…Care asu fost cele mai puternice cutremure din România apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

Sinel şi Viorel Anton au cea mai mare afacere românească, din Giurgiu, cu firma Azochim. Ea este deţinută în părţi egale de Sinel şi de Viorel Anton,  fiind  cea mai mare firmă românească din Giurgiu, după cum arată analiza Economica.net. Alți doi oameni de afaceri giurgiuveni prezenți în top sunt Virginia şi Nicolae Voinea. Ei […]

Articolul Care sunt cele mai puternice firme private (integral româneşti), din județul GIURGIU apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Citeste pe larg

 David Nagy, analist politic, expert în politica de securitate și apărare. A studiat la Universitatea Națională a Serviciului Public din Budapesta și la Universitatea din Haifa. După ce a absolvit Politica Internațională de Securitate și Apărare, a început să lucreze la Institutul Dunării ca cercetător. În prezent, lucrează ca analist senior la EuroAtlantic Consulting & Investment Plc. Principalele sale domenii de cercetare includ geopolitica și politica de securitate în Europa Centrală și în Orientul Mijlociu, cu un accent special pe Israel. A publicat pe un ton neutru  articolul de mai jos, în „Hungarian Conservative„.

Atrage atenția asupra propunerii premierului polonez Mateuz Morawiecki ca Polonia, România și Ucraina să formeze o comunitate economică.


„Cu un program de achiziții de arme la scară largă și o cooperare mai strânsă a SUA, România va deveni unul dintre cele mai puternice bastioane de pe flancul estic al NATO.

Războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a marcat un punct de cotitură istoric, așa-numitul „Zeitenwende”, pentru Europa Centrală și de Est în multe zone. Din cauza agresiunii Moscovei, regiunea nu mai este capabilă să-și mențină rolul de legătură de decenii între Europa de Vest și Rusia. În schimb, țările care alcătuiesc flancul estic al NATO s-au angajat în programe majore de modernizare și achiziție de arme și caută să devină gardienii de descurajare militare ai Europei. În cursa înarmărilor declanșată de agresiunea rusă în Europa, regiunea a decolat cu mare avânt și, deși Polonia ia lumina reflectoarelor în acest sens, și România depune eforturi serioase pentru a-și spori consolidarea apărării la un nivel superior.

Dezvoltarea Forțelor Române

La începutul lunii aprilie, Parlamentul României a aprobat cinci programe de achiziții de arme pentru Comisia Mixtă de Apărare a Ministerului Român al Apărării, cu un buget de cheltuieli combinat de aproximativ 10 miliarde de dolari.. Cea mai mare achiziție este pentru 41 de sisteme de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă (SHORAD / VSHORAD), în valoare de 4,2 milioane de dolari. Forțele aeriene vor primi 16 baterii, trupele terestre 25 de baterii. Proiectul va fi derulat în două faze, prima dintre care se va derula din acest an până în 2031. Ministerul român al Apărării intenționează să cheltuiască 2,995 miliarde de euro pentru achiziționarea a 298 de vehicule de luptă blindate pe șenile, dintre care 246 vor ajunge în următorii patru ani. Programul de achiziții, cu un buget de 1,923 miliarde de dolari, ar oferi cinci batalioane de trupe terestre cu câte un tun autopropulsat de calibrul NATO de 155 mm fiecare.

Bucureștiul ar urma să achiziționeze, de asemenea, 186 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune, ghidate de radar AIM-120 AMRAAM pentru aeronava de luptă F-16 a Forțelor Aeriene, printr-un acord interguvernamental cu Statele Unite, pentru o sumă suplimentară de 372 de milioane de dolari . Acordul va include, de asemenea, achiziția a 299 de rachete aer-aer AIM-9X SIDEWINDER cu rază scurtă de acțiune, ghidate în infraroșu, în valoare de 239 de milioane de dolari.

General Teodor Incicaş, şeful Direcţiei Generale de Armamente a Ministerului Apărării, a indicat că. multe programe de achiziții se desfășoară în paralel pentru a spori capacitățile de apărare ale țării în umbra agresiunii ruse.

„În ceea ce privește programele de echipare, vorbim de 40-50 de programe live. Adică, dacă vorbim de achiziții și contracte în derulare, vorbim de 40 de programe care rulează în același timp: programe ale căror contracte sunt în derulare, programe care sunt în faza de achiziție și altele care fie sunt în așteptare. pentru aprobări suplimentare după aprobarea prealabilă de către Parlamentul României, sau care au fost aprobate și așteaptă să înceapă faza de achiziție ‘, a spus el.

Bucureștiul a lansat o inițiativă cuprinzătoare de apărare în 2017, în principal pentru achiziționarea de echipamente militare americane, cum ar fi avioane de luptă F-16, rachete Patriot și sistemul HIMARS. Ca răspuns la războiul din vecina Ucraina, parlamentul de la București a decis să majoreze bugetul de apărare al României de la 2% din PIB la 2,5% în acest an.

În luna martie, România a anunțat și achiziționarea a 54 de tancuri M-1 Abrams din Statele Unite pentru a înlocui tehnologia sovietică învechită. În plus, președintele Klaus Iohannis a anunțat în aprilie că va cumpăra F35 Joint Strike Fighters pentru a consolida securitatea aeriană a țării sale împotriva agresiunii. Într-o declarație postată pe site-ul său, președintele a scris: „A avea capacități operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente… ca parte a angajamentelor noastre ca stat NATO și UE este esențială pentru ca România să își atingă obiectivele politicii de apărare”. Nu se știe încă câte  aparate din generația a cincea ar cumpăra Bucureștiul.

Solicitarea unei prezențe sporite a SUA

Mai mult, Bucureștiul și-ar aprofunda cooperarea în domeniul apărării cu Washingtonul, și nu exclusiv prin achiziții de arme. La 30 martie, ministrul apărării naționale, Angel Tilvar, a avut o întâlnire cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, la Washington DC. În cadrul întâlnirii s-a abordat necesitatea unei strategii cuprinzătoare pentru securitatea Mării Negre, în care, după cum a spus ministrul român al apărării, Statele Unite ar trebui să aibă un rol de lider.

„Considerăm că este nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare pentru Marea Neagră, sub coordonarea SUA, care să implice actori cheie din regiune. Aceste eforturi vor crea o politică mai solidă, construită în jurul prezenței consecvente și persistente a SUA și a NATO și a unei conduceri active a SUA în regiune”, a menționat Tilvar.

Statele Unite și-au demonstrat deja angajamentul față de regiunea Mării Negre anul trecut, când și-au suplimentat trupele staționate în România cu soldați din Brigada 2 de pușcași a Diviziei 101 Aeropurtate, a adăugat Tilvar. România are aproximativ 3.000 de personal din Statele Unite dislocate în mai multe baze militare din toată țara. La Summit-ul NATO din iunie de la Madrid, Washington a anunțat, de asemenea, că va avea sediul unei echipe de luptă a brigadei rotative (BCT) în România.

Cooperarea militară româno-polonă

Bucureștiul ar întări și cooperarea în domeniul apărării cu Varșovia. Cele mai mari două țări din regiunea Europei Centrale și de Est construiesc cele mai puternice două armate, cu un accent puternic pe interoperabilitatea dintre forțele lor armate. F-16, F-35, Himars și Abrams, printre altele, vor oferi celor două armate mijloacele pentru exerciții comune, împărtășirea experienței și o cooperare mai profundă pe flancul estic al NATO. Acest lucru a fost discutat și de viceprim-ministrul polonez Mariusz Blaszczak și Angel Tilvar la 28 martie, la București, în cadrul consultărilor interguvernamentale polono-române.

‘În ceea ce privește trupele terestre, polonezii și românii le echipează și ei cu echipamente foarte asemănătoare. Am comandat HIMARS. Așa au făcut-o și românii, motiv pentru care discutăm despre utilizarea în comun a acestor arme tocmai prin cooperare între forțele noastre armate. Cazul este destul de asemănător în privința Patrioților. Și românii au decis să cumpere Abrams. Și îl vom avea pe Abrams pe echipamentul armatei poloneze deja anul acesta’, a subliniat viceprim-ministrul polonez.

La același eveniment, pe lângă aprofundarea cooperării militare, premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut și dezvoltarea unei noi comunități economice.

Premierul polonez ar stimula cooperarea economică cu România și Ucraina pentru a face mai bine auzită vocea regiunii.

Noua comunitate economică din Europa Centrală și de Est pe care Morawiecki are în vedere nu numai că ar ajuta la reconstrucția și integrarea Ucrainei, dar ar putea echilibra centrul de greutate economic din Europa între Est și Vest”

Citeste pe larg

Racheta ”Sarmat” de producție rusească, cunoscută și sub numele de ”Satan-2”, este o nouă rachetă balistică grea, capabilă să atingă toate capitalele din Europa, scrie publicația Yeni Safak, citată de agenția Rambler. Publicația turcă a descris racheta ca fiind o „armă mortală” capabilă să „lovească ținte aflate la capătul celălaltCiteste pe larg

Mai multe zone ale judeţului Bistriţa-Năsăud, judeţ aflat sub avertizare cod portocaliu de vijelii, au fost afectate de vântul puternic şi de precipitaţii, echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă intervenind pentru îndepărtarea unor copaci doborâţi de vânt. În mai multe localităţi, populaţia a fost avertizată prin mesa RO-ALERTCiteste pe larg

Mai multe zone ale judeţului Bistriţa-Năsăud, judeţ aflat sub avertizare cod portocaliu de vijelii, au fost afectate de vântul puternic şi de precipitaţii, echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă intervenind pentru îndepărtarea unor copaci doborâţi de vânt. În mai multe localităţi, populaţia a fost avertizată prin mesa RO-ALERTCiteste pe larg

GALERIE FOTO UPDATE 09.31 Potrivit autorităţilor ucrainene, cel puţin două persoane au murit ca urmare a bombardamentelor ruseşti asupra a două blocuri din Kiev. Russian attack on two residential buildings in Kyiv’s Sviatoshynskyi district in the early morning of March 15 killed at least two people, according to the StateCiteste pe larg

Explozii masive au fost auzite la Kiev joi dimineață. Imaginile postate pe rețelele de socializare au arătat o explozie luminând cerul nopții. S-au auzit explozii și la periferia orașului Herson din sudul Ucrainei, potrivit Kyiv Independent. Explozii in KievFoto: Nexta O serie de orașe din Ucraina, inclusiv Okhtirka și Harkiv,Citeste pe larg

Două explozii puternice s-au auzit vineri în zori în centrul Kievului, în cea de-a doua zi după începerea conflictului dintre Ucraina și Rusia, a notat un jurnalist AFP. Atac in regiunea KievFoto: Serviciul de graniceri al Ucrainei „Au reluat atacurile împotriva Kievului cu rachete de croazieră sau balistice. Am auzitCiteste pe larg

Decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina i-a înfuriat pe liderii europeni. Aceștia cer sancțiuni extrem de dure împotriva Rusiei și ajutor pentru teritoriile invadate de trupele rusești. Miniștrii de externe ai Lituaniei, Letoniei și Estoniei au lansat o declarație comună în care condamnă „în cel mai puternic modCiteste pe larg