Orientativ, pentru a va face o imagine despre valorile soldelor de functie prezente, cuantum la care ar trebui sa se actualizeze si soldele de functie ale celor pensionati in anii anteriori, daca s-ar fi pastrat art. 60 din forma initiala a Legii nr. 223/2015, prezint mai jos Tabelul din Anexa VI a L nr. 153/2017, cu valorile minime si maxime ale soldelor de functie in anul 2022.
Soldele lunare nu pot fi calculate detaliat pentru ca au si componente individuale, adica secrete, ne spune lDFC la punctul 5 al documentului de mai sus

Valorile soldelor de grad din anul 2022 potrivit HG 28/2023-> AICI

Inca nu au fost actualizate in anul 2024.

Citeste pe larg

 In timp ce demnitarii, salariații din învățământ și sănătate primiseră în avans majorările prevăzute de legea salarizării pentru anul 2022, militarii, polițiștii și penitenciariștii primesc aceleași drepturi cu o întârziere de 1 an și jumătate. Nu se întâmpla nici acum dacă sindicaliștii din Poliție și Penitenciare nu amenințau cu proteste. Toate acestea s-au petrecut având un guvern condus de un general.

De această majorare vor beneficia și cei care se pensionează începând cu luna iunie 2023, elementele salariale ale bazei de calcul al pensiei fiindu-le actualizate la nivelul datei pensionării, potrivit art. 28 din Legea nr. 223/2015, încă nemodificat de Pl x nr. 244/2023. Casele Sectoriale ar trebui să nu aplice regula instituită administrativ conform căreia ultima lună de activitate nu intră în baza de calcul.

După intrarea în vigoare a legii al cărei proiect se dezbate acum în Parlament, sub denumirea de PLx 244/2023, actualizarea primelor 5 luni din baza de calcul se va face în funcție de ICP-ul lunar(indicele de creștere a prețurilor)

Majorarea nu beneficiază niciunui militar pensionat înainte de intrarea în vigoare a OUG nr. 54 din 08 iunie 2023 din cauza discriminatoriei OUG nr. 59/2017, adoptate și neconstituțional, după cum se va dovedi prin decizia pe care CCR o tot amână, inexplicabil, de la începutul anului. 

Se mai lărgește cu încă un reper hăul dintre o pensie stabilită  dintr-o bază de calcul majorată potrivit OUG 54/2023 și o pensie stabilită înainte de anul 2018, anul aplicării primelor majorări de solde potrivit Legii nr. 153/2017.

Un alt reper de lărgire a hăului dintre pensiile stabilite înainte si după OUG 59/2017 este inclus în viitoarea reglementare a supraimpozitării pensiilor din Plx nr. 244/2023. Vor fi supraimpozitate doar veniturile primite ca pensie de cei pensionați înainte de 15 09 2017. NU sunt afectate de impozitare sau supraimpozitare veniturile nete din pensiile militare stabilite după 15 09 2017.

Citeste pe larg

Din Briefing-ul de de presă de după sedința de guvern de astăzi rezulltă că ordonanța a fost aprobată, nu numai discutată.



Cel puțin… așa rezultă dintr-un document publicat astăzi pe rețelele de socializare. Incă o dată remarc că acei care s-au grăbit să se pensioneze au de ce să regrete.  Ca să beneficieze  din plin de noua creștere a soldelor de funcție, trebuie să mai rămână în sistem cel puțin 6 luni de la intrarea în vigoare a ordonanței.  
Majorarea nu folosește, din motive de OUG 59/2017 și OUG 114/2018 și, mai nou, din motive de Plx nr. 244/2023( va elimina prin lege actualizarea), militarilor cu pensii  în plată la data intrării în vigoare a ordonanței care va fi adoptată în această săptămână. 
Este o majorare care îi afectează și pe ciucanii mai vechi, așa cum și pe ei îi vor lovi toate majorările viitoare de solde ale celor în activitate.  Așa fiind, preocuparea principală a șefimii structurilor asociative este de a scoate legea pensiilor militare de acolo de  unde nu poate fi scoasă din punct de vedere juridic, respectiv din categoria legilor speciale care reglementează stabilirea și evoluția dreptului de pensie pentru militari, polițiști și penitenciariști. Cred ei că așa vor feri de reformă pensiile militarilor. Nu contează că sunt zeci de mii de pensionari militari cu vechimi complete dar cu pensii pe jumătatea celor care sunt pensionați în ultmii ani și ar avea nevoie de o recalculare a pensiilor.

UPDATE
De pe pagina SGG aflăm că în ședința de mâine ordonanța va fi doar analizată.
– ANALIZA referitoare la PROIECTUL DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative


In documentul trimis spre avizare la CL mai apare și art. II  care precizează că majorările se aplică de la 01 iunie. 
Stiu că există o decizie a CCR prin care s-a decis că data intrării în vigoare a unui act legislativ este cea legală sau o dată ulterioară  celei legale, in cazul ordonanței o dată ulterioară publicării în MO precizată în conținutul ordonanței.


 

Citeste pe larg

Cel puțin… așa rezultă dintr-un document publicat astăzi pe rețelele de socializare. Incă o dată remarc că cei care. s-au grăbit să se pensioneze au de ce s-o facă.
Ca să beneficieze  din plin de noua creștere a soldelor de funcție, trebuie să mai rămână în sistem cel puțin 6 luni de la intrarea în vigoare a ordonanței.

 

Citeste pe larg