„Taxa pe Lux” se amână până la toamnă! Cine este interesat de amânarea acestei măsuri?

„Taxa pe Lux” se amână până la toamnă! Cine este interesat de amânarea acestei măsuri?

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat  că taxa pe marile averi nu va fi aplicată mai devreme de 30 septembrie, justificând gestul prin faptul că sistemul informatic trebuie să cuprindă datele privind valoarea impozabilă a marilor proprietăți, deși termenul anunțat anterior pentru această taxă era 30 aprilie, conform Agerpres.

O altă măsură aprobată de Guvern vizează declarația e-Transport. În acest sens, pentru cei care nu au obținut codul UIT ( care face dovada declarării transportului de bunuri), Executivul renunță la confiscare, iar autoritățile vor da doar amenzi.

Ministrul Finanțelor susține că proiectele privind digitalizarea Fiscului continuă, inclusiv în ceea ce privește casele de marcat electronice.

”...Practic, ne pregătim pentru proiectul care va însemna declaraţia unică digitală pe care o vom implementa în perioada următoare ca şi o continuare a măsurilor pe care le avem în domeniul digitalizării. Aşadar, odată aprobată această ordonanţă, vom avea un sistem complet de informaţii pentru ceea ce înseamnă raportarea datelor financiare de către contribuabil, dar şi un fundament mai complet pentru modulele antifraudă pe care le avem în lucru şi pe care intenţionăm să le operaţionalizăm cu data de 1 iunie, pentru a trece la o altă modalitate de management a riscului fiscal”, a mai spus Boloș.

Sunt  analiști care susțin că de fapt această amânare a fost dictată de alegerile din 9 iunie și de faptul că mulți din această clasă privilegiată,  pasibilă de „Taxa pe Lux”, sunt de fapt cei ce susțin financiar campaniile elctorale ale partidelor și candidaților acestora…

(Jurnal)

–––––––––––––––––––––––––––––-

Ce este de fapt „taxa pe lux”

Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare sau așa-numita „taxă pe lux”. Ce reprezintă acest nou impozit, pe cine și ce anume vizează, precum și ce urmăresc autoritățile prin implementarea lui ?

Noul impozit introdus prin Legea nr. 296/2023 și aplicabil începând cu 1 ianuarie 2024 vizează proprietarii de locuințe și mașini scumpe (mai concret, persoanele fizice care au în proprietate, exclusivă sau comună, clădiri rezidențiale situate în România, cu o valoare estimată mai mare de 2.500.000 lei – deci aproximativ 500.000 de euro – precum și persoanele fizice şi juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România, a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei – aproximativ 75.000 de euro).

În cazul locuințelor, impozitul special se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea proprietății/ clădirii rezidențiale și plafonul neimpozabil indicat mai sus, de 500.000 euro, iar în cazul autoturismelor, prin aplicarea aceleiași cote asupra diferenței dintre valoarea de achiziție a autoturismului și plafonul neimpozabil prevăzut de lege (75.000 euro).

Sursa: EY

Articolul „Taxa pe Lux” se amână până la toamnă! Cine este interesat de amânarea acestei măsuri? apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat  că taxa pe marile averi nu va fi aplicată mai devreme de 30 septembrie, justificând gestul prin faptul că sistemul informatic trebuie să cuprindă datele privind valoarea impozabilă a marilor proprietăți, deși termenul anunțat anterior pentru această taxă era 30 aprilie, conform Agerpres. O altă măsură aprobată de Guvern […]

Articolul „Taxa pe Lux” se amână până la toamnă! Cine este interesat de amânarea acestei măsuri? apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/taxa-pe-lux-se-amana-pana-la-toamna-cine-este-interesat-de-amanarea-acestei-masuri/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 2 mai 2024 14:14

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.