SURSE Tensiuni în PNL pe tema unui Guvern cu PSD. Marile probleme: locul şefului liberal în noul Guvern, relaţia Cîţu-Ciucă şi pericolul scindării

Evoluţia negocierilor politice între delegaţia liberală condusă de Florin Cîţu şi cea social-democrată, în frunte cu Marcel Ciolacu, a dus la apariţia primelor tensiuni în interiorul partidului. Deşi conducerea restrânsă, adică formatul de 6 oameni (preşedintele, prim-vicepreşedinţii partidului şi secretarul general) care au mers la negocieri, înclină spre o înţelegere cu PSD, la nivel naţional din ce în ce mai mulţi liderii din teritoriu nu sunt încântaţi de o asemenea variantă şi ar merge pe varianta cu USR, deşi cu mai mică susţinere parlamentară, susţin surse din conducerea PNL pentru „Adevărul”. Discutaţia tranşantă şi votul privind calea de urmat – guvernare cu PSD sau cu USR – va avea loc la viitorul Birou Politic Naţional, care cel mai probabil va fi convocat pentru ziua de luni. 

Una dintre problemele discutate în partid este urmarea oficializării colaborării cu PSD, care ar putea duce la ruperea partidului de către Orban. Deja fostul preşedinte are un grup de 17 parlamentari alături de el, însă acesta ar mai putea atrage câţiva, dar şi oameni din filiale, pentru a începe o construcţie politică de la zero.  

Referitor la modul cum noul Guvern poate afecta partidul, două sunt problemele ridicate în interiorul PNL. Prima este legată de desemnarea ca premier a lui Ciucă şi o absenţă a lui Florin Cîţu din Guvern. În condiţiile în care celelalte forţe – PSD şi UDMR – şi-ar trimite oameni din conducerea restrânsă a partidului la vârful Guvernului, PNL îl va avea pe Nicolae Ciucă, un politician perceput în continuare ca destul de străin de partid. Ciucă va trebui de multe ori să ceară mandat la partid, nu să răspundă prompt la diverse proiecte la nivel guvernamental. 

A doua problemă în relaţia guvernare-partid este legată de faptul că va fi inevitabilă apariţia mai multor poli de putere în PNL, adică unul în jurul lui Ciucă la Guvern, iar celălalt în jurul lui Florin Cîţu. Practic, s-ar ajunge iar la situaţia de până la Congres, când Cîţu era premier, iar Orban şef la Cameră şi al partidului. Singura diferenţă ar fi că Florin Cîţu ar conduce Senatul, nu Camera Deputaţilor.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.