UE nu vrea să mai comande vaccinul AstraZeneca? Dezvăluirile unui ministru francez

UE nu vrea să mai comande vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca? Un ministru francez a făcut dezvăluiri vineri despre planurile pe care le are Uniunea Europeană în privința contractului cu această companie.

Ministru francez, despre planul UE cu privire la vaccinul AstraZeneca

Potrivit ministrului francez al industriei, Agnes Pannier-Runacher, Uniunea Europeană ar putea să nu reînnoiască contractele pentru vaccinul anti-Covid-19 cu grupul farmaceutic AstraZeneca, deși deocamdată nu s-a stabilit oficial acest lucru.

”Decizia nu este tranşată, dar după hotărârea de miercuri a Danemarcei de a abandona vaccinarea cu serul AstraZeneca există cea mai mare probabilitate ca Europa să nu facă noi comenzi”, a declarat Agnes Pannier-Runacher pentru postul de radio RMC.

UE nu vrea sa mai comande vaccinul AstraZeneca? Dezvaluirile unui ministru francez
O persoana vaccinata de un cadru medical

Ce noi vaccinuri anti-Covid-19 ar putea folosi Uniunea Europeană

De asemenea, ministrul francez a declarat că se va apela la noi vaccinuri anti-Covid-19 ce sunt bazate pe ARN-mesager și funcționează foarte bine, cu puține efecte secundare. Agnes Pannier-Runacher a precizat că acestea vor sosi din al doilea semestru.

”Avem un portofoliu de vaccinuri cu ARN-mesager care funcţionează foarte bine şi cu puţine efecte secundare. Vom avea noi vaccinuri, dacă totul merge bine, Novavax, Sanofi, care sunt proteine de recombinare ce au rezultate foarte bune, şi avem 50 de ani de recul pe acest tip de tehnologie. Aceste vaccinuri vor sosi în al doilea semestru, aşadar vom vedea multe doze pe diferite platforme care permit un răspuns la ansamblul nevoilor”, a explicat ea.

Danemarca, prima țară care a oprit administrarea vaccinurilor de la AstraZeneca

Danemarca a devenit în această săptămână prima ţară europeană care a oprit definitiv administrarea vaccinurilor de la AstraZeneca, în contextul în care oficialităţile europene cercetează informaţiile referitoare la formarea cheagurilor de sânge la unele persoane care au primit acest ser în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord şi în Uniunea Europeană. Această țară îşi continuă campania de imunizare doar cu doze de la Pfizer/BioNTech şi Moderna.

Renunţarea la vaccinul AstraZeneca va însemna o prelungire de câteva săptămâni a campaniei de vaccinare în această țară. ”Putem ajunge la linia de sosire cu serurile Pfizer și Moderna, dar în această situație cred că nu vom fi vaccinați complet până la sfârșitul anului 2021“, a declarat profesorul Jan Pravsgaard Christensen de la Departamentul de Imunologie și Microbiologie de la Universitatea din Copenhaga.

Câte persoane au fost vaccinate cu serul de la AstraZeneca, în România

În țară, de la începutul campaniei de imunizare, au fost vaccinați cu doze de la AstraZeneca 409.792 de persoane, dintre care 369.973 cu prima doză și 39.819 cu cea de-a doua. Numărul reacțiilor adverse după administrarea acestui tip de vaccin, ce a fost redenumit Vaxzevria, este de 5.724, dintre care 1.300 de tip local și 11.411 de tip general.

Spre deosebire de vaccinul de la AstraZeneca, cel de la Pfizer a provocat până acum 5.861 de reacții adverse, după ce a fost administrat unui număr de 1.883.547 de oameni, dintre care 1.417.592 au primit și rapelul. Moderna a cauzat până acum 1.126 de efecte secundare, după ce au fost imunizate cu acest tip de ser 230.281 de persoane, dintre care 97.583 au primit și a doua doză. Impact.ro actualizează zilnic datele referitoare la evoluția campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România, AICI!

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.