Vinzi sau cumperi o maşină? Aşa procedezi dacă vrei să nu stai la cozi

Vinzi sau cumperi o maşină? Iată cum trebuie să procedezi dacă vrei să nu stai la cozi. Unele prevederi ce au intrat recent în Codul fiscal le permit celor care vor să devină proprietarii unui automobil și celor care vor să renunțe la unul să scutească drumuri și timp pe care ar trebui să îl aloce acestora. Tranzacția poate fi încheiată fără mari bătăi de cap.

Cum eviți să stai la cozi dacă vinzi sau cumperi o mașină

În luna septembrie, legea fiscală a fost modificată. Astfel, autoritățile fiscale și cele care se ocupă de înmatricularea, înregistrarea sau radierea mijloacelor de transport sunt obligate să accepte și acte de înstrăinare-dobândire în format electronic, semnate electronic.

„Actul de înstrăinare-dobândire a mijloacelor de transport se poate încheia şi în formă electronică şi semna cu semnătură electronică în conformitate cu prevederile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, cu completările ulterioare, între persoane care au domiciliul fiscal în România şi se comunică electronic organului fiscal local de la domiciliul persoanei care înstrăinează,

organului fiscal local de la domiciliul persoanei care dobândeşte şi organului competent privind radierea/înregistrarea/înmatricularea mijlocului de transport, în scopul radierii/înregistrării/înmatriculării, de către persoana care înstrăinează, de către persoana care dobândeşte sau de către persoana împuternicită, după caz”, prevede Codul fiscal.

Ce trebuie sa faci ca sa nu stai la cozi cand vinzi sau cumperi o masina

Ce se întâmplă dacă una dintre persoane nu are domiciliul fiscal în România

Concret, conform modificării Codului fiscal, contractul electronic, cu semnătură electronică, ar trebui să fie acceptat de Fisc și de cei de la înmatriculări. Comunicarea acestor contracte se poate face pe internet, alături de celelalte documente de care este nevoie, scandate și marcate cu mențiunea „Conform cu originalul”. Nu este nevoie ca autoritatea cu care se comunică să aibă la rândul ei semnătură electronică. Aceasta poate scana documentul completat și îl poate transmite mai departe cu aceeași precizare.

În plus,, contractul de vânzare-cumpărare a unei mașini poate fi încheiat electronic la distanță chiar și în situația în care una dintre cele două persoane implicate în tranzacție nu are domiciliul fiscal în România.

„Practic, persoanele care doresc să vândă/achiziţioneze o maşină, indiferent dacă locuiesc în ţară sau în afară, pot rezolva partea contractuală prin fluxuri digitale, completarea, semnarea şi transmiterea documentelor realizându-se electronic atât de către părţi, cât şi de către organele fiscale competente, respectiv autorităţile competente cu radierea, înregistrarea sau înmatricularea mijlocului de transport.

În situația persoanelor fizice, cu siguranță poți vinde foarte rapid oricare dintre mașinile pe care le deții fară a fi nevoie să te deplasezi pentru semnarea contractului. De asemenea, o serie de direcții fiscale atât din București, cât și din țară permit depunerea cererilor online cu semnătură electronică.”, a explicat Directorul Business Unit Servicii de Încredere, certSIGN, Veronica Mitroi, potrivit avocatnet.ro.

Cei care vor să-și cumpere o semnătură electronică trebuie să știe că prețul variază în funcție de valabilitatea ei, precum și de tipul acesteia. Conform Veronicăi Mitroi, pentru kiturile de semnătură electronică cu token certSIGN preţurile pornesc de la 47 de euro fără TVA, iar în cazul pachetelor de semnătură electronică calificată la distanţă Paperless certSIGN, acestea încep de la 39 de euro fără TVA. Vezi și top 10 mașini vândute în România!

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.