10 Mai- Ziua Independenței Naţionale a României, sărbătorită azi și la Giurgiu

10 Mai- Ziua Independenței Naţionale a României, sărbătorită azi și la Giurgiu

România și-a proclamat independența față de Imperiul Otoman în anul 1877, un moment important pentru istoria țării noastre, omagiat astăzi de către structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și autoritățile locale, în Parcul Alei din municipiul Giurgiu, la Monumentul Eroilor Războiului pentru Independență.

10 Mai, semnificațiile zilei

Ziua de 10 Mai are, trei semnificații importante pentru țara noastră. Toate sunt legate de Regele Carol I, care a avut cea mai lungă domnie din istoria românilor: 48 de ani ( 1866 -1914).

Prima este legată de intrarea domnitorului Carol I de Hohenzollern în București. Principele Carol părăsește castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria, spre România, la sfârşitul lui aprilie 1866, cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I. În ziua de 7 mai, ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai intră, după trei zile de mers cu trăsura sau călare, în București.

Cea de-a doua semnificație a datei de 10 Mai este legată de proclamarea independenței în anul 1877. La data de 9 Mai 1877, Parlamentul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman, în unanimitate. Dar abia pe 10 Mai parlamentarii merg cu toţii la Palatul Regal, iar domnitorul Carol semnează proclamaţia de independenţă, așa cum, acum președintele promulgă legi ca să intre în vigoare.

Celebrarea zilei de 10 Mai a fost interzisă în România pentru prima dată în 1917, de ocupaţia germană și a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a Regelui Mihai din 1947.

A treia semnificație este legată de faptul că la 10 Mai 1881, România a fost proclamată Regat, iar Carol I a fost încoronat Rege.

 

România și-a proclamat independența față de Imperiul Otoman în anul 1877, un moment important pentru istoria țării noastre, omagiat astăzi de către structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și autoritățile…


Autorul articolului Administrator
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/10-mai-ziua-independentei-nationale-a-romaniei-sarbatorita-azi-si-la-giurgiu/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 10 mai 2024 13:30

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.