8 MARTIE, Ziua Femeii sau Ziua Mamei? “O mamă este acea…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

8 MARTIE, Ziua Femeii sau Ziua Mamei?
“O mamă este acea persoană care poate lua locul oricui, dar nu poate fi înlocuită cu nimeni.” (Cardinal Mermillod)

Ziua de 8 martie este recunoscută pe întreg mapamondul ca sărbătoarea internațională a femeii, însă are o dublă semnificație. Dacă în țările Europei Occidentale ziua de 8 martie este asociată cu lupta femeii moderne pentru emancipare, în țările baltice se pune mai mult accent pe ziua mamei când copiii și bărbații dăruiesc mam…elor, soțiilor sau prietenelor flori, felicitări și mici cadouri în semn de respect, mulțumire și iubire. În anumite ţări, Ziua Internaţională a Femeii coincide cu Ziua Mamei.
Ziua mamei este, de regulă, sărbătorită pe mapamond anual, în a doua duminică a lunii mai. Circa 70 de state ale lumii au așadar o dată comună pentru această sărbătoare, printre care Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, țările baltice, statele din America de Sud.
În România, Ziua Mamei și Ziua Tatălui au fost legiferate ca sărbători, începând cu anul 2010. Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009, la o inițiativă a Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) și a unui grup de parlamentari români. Din anul 2010, Ziua Mamei se sărbătorește în România în prima duminică a lunii mai, iar Ziua Tatălui în cea de-a doua duminică.
Fiind asociată cu primăvara, ziua de 8 Martie este legată simbolic de flori. Mai exact, ,,mascota” internațională a sărbătorii este laleaua., această floare reprezentând primăvara și gingășia.
Există și câteva superstiții legate de 8 Martie, Ziua Femeii. Dacă încă mai porți mărțișorul primit de 1 Martie, continuă s-o faci! Se spune că fetele care poartă mărțișorul în perioada 1-9 martie vor avea noroc tot anul.
Una dintre cele mai cunoscute superstiții de 8 Martie spune că în perioada 1-9 martie, românii îşi aleg câte o zi din săptămână, de regulă ziua în care s-au născut, şi după cum va fi aceasta – noroasă, însorită, geroasă, ploioasă, caldă – aşa va fi tot anul celui ce şi-a ales ziua respectivă. Aceste zile sunt aşa-zisele „Babe”.

Surse:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Mamei
www.agerpres.ro
Foto: volume aflate în colecțiile Bibliotecii Județene „I. A. Bassarabescu” Giurgiu
Cristina Nedelcu, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu copil, stând în picioare şi cerAr putea fi o imagine cu 6 persoane, carte şi text care spune „Marilena Perijoc Chipul mamei ***** In amenilor lumca mici Virgil Carianopol IOTECA A FARAGO ȘCOLARULUI SCHIOP ELUSUL cîntece pentru mama poezii! rumoase CREANGĂ”Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi carteAr putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „sclume ume didactice mama, LACRIMĂ ȘI ZĨMBET Chipul mamei în literatura română Dumitru Alma Dimitrie B Con”+2

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.