Al șaselea pachet de sancțiuni anti-ruse ale UE – un pas fatal către o recesiune globală?

Ambasada Federaţiei Ruse în România

Vă prezentăm un comentariu publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Ruse în România:

Potrivit comisarului european pentru economie, Paolo Gentiloni, următorul, al șaselea pachet de sancțiuni anti-ruse care era discutat în cadrul UE a fost blocat. În același timp, el și-a exprimat optimismul cu privire la perspectivele de a găsi un compromis (principalele dezacorduri au apărut în jurul interzicerii importurilor de petrol rusesc).

Acțiunile Comisiei Europene suferă de o consistență fatală: cu cât aceasta impune mai multe sancțiuni anti-ruse, cu atât economia UE simte mai multe consecințe negative. Au crescut ca buruienile – deja cu zeci de procente – tarifele la alimente, combustibil și electricitate. Într-un număr de țări inflația a intrat în zona cu două cifre. Lanțurile de aprovizionare se rup peste tot.

În zilele noastre, potrivit economiștilor și politicienilor occidentali, de exemplu, secretarul de stat american E. Blinken, în prim-plan iese spectrul unei crize alimentare globale din cauza amenințării la adresa aprovizionării cu cereale, floarea soarelui și alte produse agricole, care ar apărut „din cauza războiului din Ucraina”.

Atât Bruxelles-ul, cât și Washingtonul continuă să arunce tunete și fulgere asupra economiei ruse, prezicând un colaps iminent și alte nenorociri.

Ne grăbim să-i liniștim pe cititorii noștri. Potrivit agenției britanice Reuters, căreia nimeni nu a îndrăznit încă să-i reproșeze simpatiile pro-Kremlin, rubla rusă „condamnată la prăbușire” a fost recunoscută drept cea mai puternică monedă din lume în a doua jumătate a lunii aprilie – începutul lunii mai! Vorbim despre faptul că aceasta a ocupat primul loc în clasamentul celor mai puternice valute față de dolar, se tranzacționează acum la nivelul de acum un an și jumătate, care este semnificativ mai scăzut decât în primele zile de la începutul operațiunii militare speciale ruse pentru protejarea populației din Donbass, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei.

Potrivit datelor Băncii Centrale Ruse, volumul fizic al PIB-ului Federației Ruse în primul trimestru al anului 2022 a fost de 103,5% față de același indicator din 2021. Cu alte cuvinte, PIB-ul Rusiei nu numai că nu a eșuat, ci și prezintă o creștere destul de dinamică.

Potrivit unor surse occidentale autorizate, soldul pozitiv din comerțul exterior rusesc în ultimele două luni aproape s-au dublat față de nivelul din 2021, ceea ce se explică prin motive destul de prozaice. Principalele dintre acestea au fost consecințele directe și indirecte ale eforturilor depuse de Occidentul colectiv de a „pedepsi Moscova” prin impunerea a tot mai multe sancțiuni economice. Aceste acțiuni haotice ale Comisiei Europene și Casei Albe fac ravagii și tulburări pe piețele mondiale, alimentează inflația și cresc prețurile pentru o gamă largă de mărfuri critice.

După cum a remarcat ministrul rus de externe Serghei Lavrov în discursul său recent la cea de-a 30-a Adunare a Consiliului pentru Politica Externă și de Apărare a Rusiei, „actuala criză a fost pregătită de SUA cu mult înainte de începerea operațiunii militare”. Potrivit acestuia, „Washingtonul se află într-o poziție convenabilă, controlează procesul dincolo de ocean și eliberează piața europeană pentru mărfurile sale… se decide dacă ordinea mondială va fi cu adevărat justă… sau un grup mic de țări vor putea impune comunității internaționale o împărțire neo-colonială a lumii în cei care se consideră excepționali, și în restul, care sunt sortiți să facă voința aleșilor”.

S-ar putea avea impresia că întârzierea serioasă în adoptarea „pachetului al 6-lea” este cauzată de începutul conștientizării în unele capitale europene că strategia aleasă de Bruxelles inevitabil are consecințe nocive pentru acestea.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.