Aproximativ 18 tone de deșeuri, oprite în PTF Giurgiu

Aproximativ 18 tone de deșeuri, oprite în PTF Giurgiu

Toate zdrențele din Uniunea Europeană sunt aduse sub formularea ”haine second-hand” prin 21 de puncte de trecerea frontierei de stat . Printre ele este și Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu. Nu, nu tot ce e vechi mai e bun și, cu siguranță, nu vintage. Vintage, înseamnă scump și prețios, are o poveste imensă în spate, intrată în istorie, ori nu în tiruri, cu care se încercă a se păcali vigilența polițiștilor de frontieră. De ce la noi? Pentru că e ieftină  depozitarea .18 tone de deşeuri textile au descoperit ieri poliţiştii de frontieră giurgiuveni alături de reprezentanții Autorității Naționale Pentru Protecția Consumatorului Giurgiu a în urma unui control efectuat asupra unui mijloc de transport, nereguli privind transferul mărfii. 

În data de 25.04.2024, în jurul orei 10:30, la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, s-a prezentat pe sensul de intrare în țară un cetățean român, în vârstă de 33 de ani, aflat la volanul unui ansamblu rutier, care transporta deșeuri textile, de la o societate din Bulgaria pentru o societate din România.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea acestui transport, colegii noştri au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Autorității Naționale Pentru Protecția Consumatorului Giurgiu.

Astfel, în cadrul verificărilor efectuate, s-a stabilit că în ansamblul rutier sus-menţionat se află cantitatea totală de 17.821 kilograme deșeuri deșeuri textile (haine second-hand), iar documentele de însoțire prezentau neconcordanțe pentru intrarea în țară, motiv pentru care autorităţile competente nu au permis accesul mijlocului de transport pe teritoriul României.

Cum se stabilește competența

 Dacă șoferul declară că transportă deșeuri , polițiștii de frontieră care constată suspiciuni asupra transportului ,  cheamă comisarii Gărzii Naționale de Mediu,  care verifică dacă transportul este înscris în aplicația RoAFM și dacă marfa corespunde cu documentele de însoțire. Dacă aceste două condiții sunt îndeplinite, TIR-ul intră în țară, dacă nu, este întors înapoi.

Dacă șoferul declară  că transportă marfă second-hand, verificarea intră în sarcina nu a comisarilor GNM, ci a celor de la ANPC.

Dacă ei constată că tururile transportă deșeuri și nu marfă second-hand,  atunci trebuie să cheme comisarii GNM.

Transport de haine second-hand trebuie să fie însoțit de câte o factură și un set de acte care să confirme că au fost spălate, curățate și dezinfectate.

Dar, cum la noi e cel mai ieftin, tentația e mare, până la un set de legi și măsuri drastice care să împiedice importul mscat de deșeuri așa cum vă povesteam într-un articol ceva mai vechi.  https://giurgiu-tribune.ro/in-romania-depozitarea-costa-cel-mai-putin-aproximativ-43-de-tone-de-deseuri-oprite-in-ptf-giurgiu/

Toate zdrențele din Uniunea Europeană sunt aduse sub formularea ”haine second-hand” prin 21 de puncte de trecerea frontierei de stat . Printre ele este și Punctul de Trecere a Frontierei…


Autorul articolului Administrator
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/aproximativ-18-tone-de-deseuri-oprite-in-ptf-giurgiu/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 26 aprilie 2024 15:29

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.