Bătălia de la Stalingrad, la 80 de ani: Lupta care a determinat cursul istoriei

În urmă cu 80 de ani, la 19 noiembrie 1942 a început contraofensiva trupelor sovietice de lângă Stalingrad, care a marcat începutul unui punct de cotitură în războiul poporului sovietic împotriva invadatorilor germani. Începem să publicăm o serie de articole dedicate acestei aniversări.

Numărul revista ”Russkaia mîsl” din noiembrie 2022, dedicat celei de-a 80-a aniversări a Bătăliei de la Stalingrad/ Foto: 100pdf.club

În fiecare război total există etape importante – bătălii care determină nu numai cursul războiului în sine, ci, în multe privințe, întreaga istorie a lumii. Cu adevărat legendară a fost bătălia pentru Stalingrad, care a devenit un punct de cotitură în Marele Război pentru Apărarea Patriei și care a determinat victoria asupra fascismului.

Luptele aprige au continuat timp de 200 de zile și nopți – de la 17 iulie 1942, până la 2 februarie 1943. Acestea au atins punctul culminant în toamna anului 1942: la 19 noiembrie a început contraofensiva trupelor sovietice, care a marcat începutul unui punct de cotitură în războiul poporului sovietic împotriva invadatorilor germani.

Mulți politicieni proeminenți, militari, istorici, personalități publice și scriitori au apreciat pe deplin semnificația istorică a bătăliei de la Stalingrad.

Winston Churchill, prim-ministru al Marii Britanii între 1940–1945 și 1951–1955:

„Stalingradul însuși a devenit un simbol al curajului, al statorniciei poporului rus și, în același timp, un simbol al celei mai mari suferințe umane. Acest simbol se va păstra timp de secole. Este necesar ca generațiile viitoare să poată vedea și simți cu ochii lor toată măreția victoriei câștigate la Volga și toate ororile războiului de exterminare care a izbucnit acolo. Ar fi bine să lăsăm intacte ruinele teribile ale acestui oraș legendar și să construim un oraș nou și modern în apropiere. Ruinele Stalingradului, ca și ruinele Cartaginei, ar trebui să rămână pentru totdeauna un monument exemplar al rezistenței și suferinței umane. Acestea ar atrage pelerini din toate colțurile lumii și ar servi drept avertisment pentru generațiile viitoare…”.

Franklin Delano Roosevelt, al 32-lea președinte al SUA:

„În numele poporului Statelor Unite ale Americii, prezint această cartă orașului Stalingrad pentru a marca admirația noastră față de apărătorii săi glorioși, a căror vitejie, forță sufletească și spirit de sacrificiu vor inspira pentru totdeauna inimile tuturor oamenilor liberi. Victoria lor glorioasă a oprit valul invaziei și a devenit punctul de cotitură al războiului națiunilor aliate împotriva forțelor de agresiune”.

Charles de Gaulle, președintele Franței (1959–1969):

„Nu există niciun francez onest care să nu salute victoria Rusiei. În timp ce puterea și prestigiul Germaniei sunt zdruncinate, soarele gloriei rusești se ridică la zenit”. 

Foto: rossaprimavera.ru

Mao Zedong, primul președinte al Comitetului Central al Partidului Comunist din China:

„Apărarea Stalingradului a zădărnicit planurile lui Hitler pentru acest an, la fel cum apărarea Moscovei i-a zădărnicit planurile anul trecut. Pe scurt, lui Hitler i-a mai rămas un singur drum de făcut – până la mormânt. Viața politică a lui Napoleon s-a încheiat la Waterloo, dar acest lucru a fost determinat de înfrângerea sa de la Moscova. Acum, Hitler urmează calea lui Napoleon, iar bătălia de la Stalingrad îi predestinează moartea. Oricine evaluează cu pesimism situația internațională, ar trebui să-și schimbe punctul de vedere”.

 K. Jukov, mareșal al Uniunii Sovietice:

„Victoria trupelor noastre de la Stalingrad a marcat începutul unui punct de cotitură în război, în favoarea Uniunii Sovietice, și începutul expulzării trupelor inamice de pe teritoriul nostru. A fost o victorie mult așteptată și fericită, nu numai pentru trupele care au dus direct la înfrângerea inamicului, ci și pentru întregul popor sovietic, care a muncit din greu zi și noapte pentru a oferi armatei tot ce era necesar”.

I. Eremenko, mareșal al Uniunii Sovietice:

„Bătălia de la Stalingrad a fost cel mai mare eveniment din istoria războiului trecut, care a marcat un punct de cotitură în cursul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și al celui de-al Doilea Război Mondial în întregime. Drept urmare, acapararea definitivă a inițiativei strategice și punctul de cotitură în război au avut loc ca urmare a victoriei noastre de la Stalingrad și ulterior au fost consolidate în bătăliile de la Kursk și Nipru”.

 M. Vasilevski, mareșal al Uniunii Sovietice:

„Bătălia de la Stalingrad este definită pe bună dreptate drept cel mai mare eveniment militar și politic din întregul al Doilea Război Mondial. Victoria de la Stalingrad a fost cea care a determinat începutul prăbușirii blocului fascist și a mărit amploarea mișcării de eliberare în țările care au căzut sub jugul ocupației naziste”.

I. Brejnev, președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS (1977–1982):

„Victoria de la Stalingrad nu a fost doar o victorie, a fost un act de curaj istoric. Pietrele trăiesc mai mult decât oamenii. Însă oamenii, doar oamenii, sunt cei care dau nemurire la tot ceea ce atinge fapta lor eroică. Actul de curaj al eroilor a făcut ca pietrele din Mamaev kurgan (Kurganul lui Mamai – n.r.) să fie nemuritoare. Vor trece ani și decenii. Vom fi înlocuiți de noi generații de oameni. Dar aici, la poalele majestuosului Monument al Victoriei, vor veni nepoții și strănepoții eroilor. Aici vor fi aduse flori și aici vor fi aduși copii. Aici, gândindu-se la trecut și visând la viitor, oamenii își vor aminti de cei care au murit apărând flacăra veșnică a vieții”.

Geoffrey Barraclow, istoric britanic:

„Victoria rusă de la Stalingrad, din 1943, ne obligă să reconsiderăm complet istoria Europei… Dacă a fost nevoie de șocul Stalingradului pentru a înțelege limitările istoriografiei noastre occidentale, atunci acest lucru s-a întâmplat doar pentru că prejudecățile politice care stau la baza științei noastre istorice occidentale ne-au orbit cu privire la adevăratul raport de forțe din 1943”.

Rockwell Kent, pictor și activist social american

„Ca american, sunt convins și cred că toate popoarele lumii ar trebui să fie convinse de acest lucru: cu toții avem o mare datorie față de poporul sovietic, ca să spun într-un singur cuvânt – pentru Stalingrad”.

Thomas Mann, scriitor german:

„Apărarea victorioasă a Stalingradului este una dintre faptele eroice pe care istoria le va povesti întotdeauna cu cea mai mare evlavie…”.

 Constantin Simonov, scriitor sovietic:

„Amintindu-ne acum de marea bătălie de pe Volga, nu simțim nici un sentiment de ură, nici un sentiment de bucurie. Dar considerăm că Stalingradul este o lecție, pe care, din păcate, încă trebuie să o reamintim. Cine a fost aici nu va uita niciodată acest lucru. Când, după mulți ani, începem să ne amintim și buzele noastre vor pronunța cuvântul „Război”, atunci în fața ochilor noștri se va ridica STALINGRAD”.

Foto de arhivă

Preluat de la revista „Russkaia mîsl”/ ”La Pansee russe” – Noiembrie 2022

https://russianmind.com/wp-content/uploads/2022/11/RM202211RU_02_nfs.pdf?fbclid=IwAR0F2tBnDzgCv9gzqOpH03-gkIv4Ujc3oSuKeY0MxTSezc0Y-A3VbmNrglg

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.