BIBLIOLOGI ROMÂNI PRECURSORI ȘI FONDATORI ”Bibliologia…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

BIBLIOLOGI ROMÂNI
PRECURSORI ȘI FONDATORI

”Bibliologia românească poate fi comparată cu un edificiu ridicat treptat, din secolul trecut, de un șir de oameni de carte, contribuțiile lor fiind complementare, continuându-se unele pe altele și constituind o moștenire fundamentală.” (Gheorghe Buluță)

GHEORGHE ADAMESCU
(23 iulie 1869, București-14 martie/4 aprilie 1942, București)

În galeria marilor bibliologi români se înscrie, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Gheorghe Adamescu, fiul unui cărturar bănățean stabilit la București. Absolvent al Liceului ”Sf. Sava”, a urmat Facultatea de Litere din București și și-a luat licența în 1892 (cu teza ”Luptele pentru naționalitate ale românilor de peste munți în 1848-1849”).
După o scurtă activitate ca profesor, pleacă la Paris, unde audiază cursuri la Sorbona, la École de Hautes Études și, ceea ce este mai important din perspectivă bibliologică, la École de Chartes. Face și la Geneva unele studii și, la întoarcerea în țară, devine profesor, mai întâi la Liceul ”Gheorghe Șincai”, apoi la ”Sfântul Sava”. Colaborator al lui Spiru Haret în programul acestuia de modernizare a școlii românești, are responsabilități în Consiliul Superior al Instrucțiunii și publică mai multe scrieri de interes didactic. În 1921, Adamescu este ales membru corespondent al Academiei Române. Are activitate de editor (între altele s-a ocupat de operele lui Spiru C. Haret), este redactor al publicațiilor Societății Ateneului Român (în care este membru și conferențiar din 1904), organizează biblioteca acestuia și contribuie la realizarea lucrării ”Dicționarul enciclopedic ilustrat. Cartea Românească” (1931), împreună cu I. A. Candrea.
Ca bibliograf, se face cunoscut prin lucrările ”Din biografia scriitorilor români” (1896) și ”Indicațiuni bibliografice pentru literatura română: Sec. XV-XIX (1912-1914). Rămâne autorul celei dintâi bibliografii a literaturii noastre, organizată pe autori și opere, cu semnalarea unor referințe critice – ”Contribuțiune la bibliografia românească (I-III, 1921-1928)”. Studiul său ”Bibliografia și organizarea unei bibliografii științifice la noi”, publicat în volumul ”Omagiul lui Mihai Dragomirescu” (1928), cuprinde o serie de idei și propuneri de actualitate.

SURSE:
– BULUȚĂ, Gheorghe. „Civilizația bibliotecilor”. București: Editura Enciclopedică, 1998, 163 p.;
– BULUȚĂ, Gheorghe; PETRESCU, Victor. „Bibliologie românească. Idei. Portrete. Controverse”. Târgoviște: Bibliotheca, 2008, p. 43-44;
– BULUȚĂ, Gheorghe; PETRESCU, Victor. „Bibliologi români. Dicționar”. Târgoviște: Bibliotheca, 2011, p. 19
FOTO:
https://en.wikipedia.org/wiki/
Rubrică realizată de Cristina Mirea, bibliotecar

Vezi mai multEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoanăEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoanăNu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.+4

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.