Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu omologul saudit. Ce au discutat cei doi

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Aurescu a exprimat dorinţa părţii române, împărtăşită pe deplin de omologul saudit, de a da şi mai multă consistenţă şi dinamism relaţiilor bilaterale „foarte bune” şi a evidenţiat interesul pentru intensificarea contactelor politice de nivel, respectiv sectoriale. Ministrul saudit de Externe i-a adresat, în acest context, lui Bogdan Aurescu invitaţia de a efectua o vizită oficială la Riad, în cursul acestui an, propunerea fiind acceptată.

„Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că organizarea unui forum de afaceri, în marja viitoarei sale vizite la Riad, va avea potenţialul de a facilita contactele între companii româneşti şi autorităţile şi companiile saudite, precum şi prezentarea oportunităţilor de investiţii în România, în diverse domenii de interes pentru ambele părţi”, arată MAE, citat de Agerpres.

Ministrul român de Externe a prezentat domeniile în care ar putea fi dezvoltate proiecte economice şi de investiţii bilaterale, respectiv alte proiecte bilaterale de cooperare – agricultură, energie, inclusiv regenerabilă, turism, IT, securitate energetică. El a menţionat şi potenţialul intensificării cooperării bilaterale în domeniul combaterii traficului de droguri şi a terorismului, ministrul saudit exprimând interesul ţării sale pentru concretizarea acestor propuneri.

Cei doi miniştri au fost de acord că stabilirea unei legături aeriene directe între cele două capitale ar fi benefică pentru stimularea relaţiilor de afaceri şi a contactelor interumane, informează MAE.

Dialogul a prilejuit şi un schimb de opinii cu privire la evoluţiile de securitate din Ucraina şi Orientul Mijlociu. În acest context, ministrul Aurescu a reiterat condamnarea invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia şi a prezentat evaluarea părţii române asupra situaţiei din Ucraina şi sprijinul multidimensional al României atât în ceea ce priveşte susţinerea refugiaţilor ucraineni care au intrat în ţara noastră, aproape 940.000 până în prezent, cât şi sprijinul pentru economia acestei ţări, inclusiv pentru exportul cerealelor ucrainene, necesar evitării unei crize alimentare în diverse părţi ale lumii. În acest context, ministrul saudit de Externe a apreciat efortul României şi a mulţumit pentru sprijinul acordat de ţara noastră pentru activitatea Ambasadei Arabiei Saudite la Kiev, care a fost relocată la Bucureşti după declanşarea războiului.

Ministrul Aurescu a salutat poziţia principială asumată de Arabia Saudită în cadrul Adunării Generale a ONU în favoarea rezoluţiilor recente de condamnare a războiului din Ucraina. Oficialul român a subliniat că impactul agresiunii militare ruse este resimţit la nivel global, cu efecte deja vizibile în ceea ce priveşte securitatea alimentară şi securitatea energetică. Ministrul de Externe saudit a prezentat în acest context evaluarea ţării sale asupra impactului conflictului armat declanşat de Rusia în ceea ce priveşte alimentarea cu resurse alternative de petrol.

Cei doi miniştri au discutat şi despre perspectivele soluţionării conflictului din Yemen, ambii demnitari exprimând speranţa că noul Consiliu de Conducere Prezidenţial de la Sanaa va iniţia şi conduce cu succes negocierile cu rebelii Houthi, pentru a identifica şi avansa o soluţie politică cuprinzătoare şi adecvată, care să pună capăt conflictului yemenit. În context, şeful diplomaţiei române a reiterat condamnarea tuturor atacurilor efectuate de rebelii Houthi asupra teritoriului saudit, poziţie apreciată de omologul său.

Știre preluata de la Realitatea.net

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.