Când crede Valeriu Gheorghiță că s-ar putea încheia pandemia: „Virusul nu va ieși din circulație”

Medicul Valeriu Gheorghiță, cel care, de aproape un an, coordonează campania națională de vaccinare, a vorbit despre momentul în care România ar putea intra în perioada post-pandemie.

Valeriu Gheorghiță, despre sfârșitul pandemiei

După un an și jumătatea de restricții, măsuri de protecție și patru valuri, specialiștii au început să vorbească despre sfârșitul pandemiei. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a dezvăluit că, cel mai probabil, strategia anti-Covid-19 se va schimba începând din 2022.

Valeriu Gheorghită a explicat că SARS-CoV-2 nu va ieși din circulație nici anul viitor și va crea în continuare focare, mai ales în timpul lunilor de toamnă-iarnă. Cât despre posibilitatea vaccinării la șase luni, medicul spune că este puțin probabil să se ajungă în această situație.

„Foarte puţin probabil să-l facem din şase în şase luni, vom trece în a doua parte importantă… Virusul nu va ieşi din circulaţie, dar vom trece în perioada în care virusul rămâne mai ales, mai intens, când e frig”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, potrivit Mediafax.

Medicul a adăugat că, în prezent, estimările specialiștilor arată că pandemia s-ar putea încheia peste aproximativ un an, ceea ce înseamnă că în a doua jumătate a lui 2022 se va vorbi despre perioada post-pandemică.

„Noi sperăm ca din a doua jumătate a anului 2022 să intrăm în perioada post pandemică”, a precizat Gheorghiţă.

Thierry Breton, comisarul european pentru piata interna sustine o conferinta de presa alaturi de Valeriu Gheorghita si Raed Arafat, la reprezentanta Comisiei Europene în București, joi 18 noiembrie 2021. Inquam Photos / George Călin

„Nu este admisibil să tolerăm decese, sute de decese, care altfel ar fi putut fi prevenite”

Valeriu Gheorghiță a susținut, joi, o conferință de presă alături de Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţă Internă.

„În toată acestă perioadă, toate măsurile luate în context de pandemie nu au cum să fie măsuri populare, inclusiv vaccinarea. Din păcate, nu este o măsură populară şi vedem acest lucru în atitudinea unui segment populaţional destul de important. Toate aceste lucruri sunt demarate şi sunt organizate în beneficiul sănătăţii publice.

Nu este admisibil să tolerăm decese, sute de decese, care altfel ar fi putut fi prevenite. Evident că în acest moment avem câteva măsuri la îndemână, nu sunt foarte multe, dar ele şi-au dovedit eficienţa. Cea mai importantă dintre aceste măsuri rămâne vaccinarea împotriva COVID-19, iar din acest punct de vedere obiectivul principal este să prevenim decesele, să salvăm vieţi”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Despre certificatul verde, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că rolul acestui document este de triaj epidemiologic.

„Rolul certificatului verde digital este de triaj epidemiologic, asta face certificatul digital din punct de vedere medical, în sensul în care probabilitatea celor care au un certificat digital, fie că au fost testaţi, vaccinaţi sau istoric de trecere prin boală, probabilitatea să fie infectaţi şi să transmită infecţia în acel moment este foarte redusă.

Asta nu înseamnă că este zero. Dar din punct de vedere al impactului la nivelul comunităţii este foarte mare”, a menţionat Valeriu Gheorghiţă.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.