CCR a decis: cumulul pensiei cu salariul la stat este legal!

CCR a decis: cumulul pensiei cu salariul la stat este legal!

Curtea Constituțională a decis, joi, 5 octombrie 2023, în unanimitate, că pensia poate fi cumulată cu salariul, declarând neconstituțională legea care interzicea bugetarilor să mai cumuleze salariul cu pensia.

Este vorba despre dispoziţiile Legii privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

ÎCCJ a sesizat Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea actului normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.

Un al motiv de constituţionalitate extrinsecă care a fost invocat se referă la încălcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) şi n) din Constituţia României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului.

Potrivit Înaltei Curți de Casație și Justiție, sub aspect intrinsec, s-a constatat că actul normativ examinat încalcă prevederile art.1 alin.(3) şi (5) prin raportare la art.53 din Constituţie cu privire la principiul securităţii raporturilor juridice, a clarităţii şi previzibilităţii reglementării şi a statului de drept. (www.dcnews.ro)

Curtea Constituțională a decis, joi, 5 octombrie 2023, în unanimitate, că pensia poate fi cumulată cu salariul, declarând neconstituțională legea


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/ccr-a-decis-cumulul-pensiei-cu-salariul-la-stat-este-legal/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 5 octombrie 2023 15:32

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.