Ce este doomscrolling și ce face creierului. Fenomenul afectează tot mai mulți oameni

Pandemia, problemele climatice, recent și problemele economice și creșterea costului vieții, alături de amenințarea securității globale din pricina conflictului din Ucraina, au dus la probleme de stres cronic în rândul multor oameni. Unii dintre aceștia ajung să nu mai perceapă nicio veste bună. Iar acest fapt se datorează unui fenomen denumit doomscrolling, care afectează tot mai multe persoane.

Doomscrolling, fenomenul recent care afectează tot mai multe persoane

De mai bine de doi ani, întreaga lume traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimele decenii. Chiar dacă modul rapid de circulație al informațiilor aduce beneficii, există și reversul medaliei. Tot mai multe persoane, care petrec o perioadă excesivă de timp în compania ecranelor, citind știrile negative, experimentează fenomenul recent observat, denumit doomscrolling.

Acesta reușește să îi blocheze pe unii dintre noi într-o stare de neliniște permanentă. Doomscrolling-ul poate aduce sentimente puternice de anxietate și depresie. Războiul și imaginile recente care înfățișează tragedia din Ucraina ne fac să fim mai puțin optimiști și mai lipsiți de energie. Stresul cronic și veștile triste pentru o perioadă îndelungată reușesc să ne scadă nivelul de serotonină din creier, care, spun specialiștii, ajută la reglarea stării de spirit.

Fenomenul de doomscrolling afectează tot mai multe persoane

Efectele gândirii negative și distragerea atenției

Anxietatea și depresia pot fi accentuate atunci când apelăm la prea multă empatie, o trăsătură umană care ne ajută să ne acceptăm într-o societate, dar care, în exces, poate să aibă un impact neașteptat asupra stării noastre generale. Gândurile negative și expunerea la tragedii pot aduce tulburări cognitive precum scăderea atenției și probleme de memorie și raționament.

Atunci când suntem cuprinși de gânduri negative, informațiile ne distrag atenția și ne deturnează memoria. Știrile negative ne blochează într-o stare de îngrijorare constantă. Totuși, nu doar acestea ne influențează. Potrivit unui studiu, chiar și notificările pe care le primi pe diferite gadgeturi ne distrag atenția, fapt care duce la o scădere a performanțelor noastre.

Ce este de făcut pentru a combate această stare

În primul rând, trebuie să redobândim controlul asupra situației și, deși nu putem influența evoluția evenimentelor care ne înconjoară, putem alege cum să trăim și să ne desfășurăm propriile activități. Relaxarea și momentele plăcute care ne detensionează ar trebui programate zilnic. Vizionarea unui film relaxant, întâlnirile cu prietenii și familia, exerciții de mindfulness ne pot ajuta. Experiențele noi ne pot stimula starea de spirit într-o direcție pozitivă.

De asemenea, dacă empatia vă determină să acționați în direcția ajutorului pentru Ucraina, poți să faci gesturi caritabile, astfel încât să te simți implicat în schimbarea evenimentelor. Aceste gesturi pot duce la o redobândire a controlului asupra situației. Pe de altă parte, este esențial să reduci doomscrolling-ul, evitând să te ancorezi în problemele globale.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.