Coaliția de guvernare anunță tăierea cheltuielilor statului! Voucherele de vacanță vor fi acordate numai unei anumite categorii de bugetari. Doar 7 persoane în Consiliile de Administrație

Coaliția de guvernare anunță tăierea cheltuielilor statului! Voucherele de vacanță vor fi acordate numai unei anumite categorii de bugetari. Doar 7 persoane în Consiliile de Administrație

Conducerile PSD și PNL au decis  zilele trecute măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare  destinate  eficientizării cheltuielilor statului. Potrivit lui Marcel Ciolacu, „zecile de măsuri” identificate  vor aduce o economie la buget de 6 miliarde lei.

Mai întâi vor fi făcute publice măsurile de tăiere a cheltuielilor statului, după care va urma măsurile fiscale pentru mediul de afaceri.

Lista măsurilor ce urmează a fi aplicate:

  • coaliția a decis eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate,

  • Acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut.

  • Indexarea redevențelor pentru resursele naturale cu rata inflației

  • Reducerea cu minim 20% a numărului de secretari de stat și reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale (președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, viceprimari) și ai reprezentanților autorității centrale în teritoriu (prefecți și subprefecți).

  • tăierea unor ”sporuri nejustificate”, comasări și desființări de instituții, reducerea numărului de funcții de conducere în sistemul public și plafonarea îndemnizațiile de conducere la societățile de stat.

  • Reducerea numărului de funcții de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere.

  • În companiile de stat va fi redus cu 50% numărul consilierilor persoanelor din conducere. Numărul membrilor consiliilor de administrație va fi redus la cel mult 7 persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate va fi redus la 5.

  • Totodată, indemnizațiile cuvenite acestora vor fi reduse la echivalentul a trei salarii medii brute pe ramura de activitate, dar nu mai mult decât indemnizația lunară a unui secretar de stat. În plus, vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcții de conducere în companiile de stat.

  • Comasarea a minimum 20% din institutele de cercetare/dezvoltare existente, astfel încât să se reducă cheltuielile de personal cu 15% și desființarea celor care nu mai sunt relevante în actualul context socio-economic.

  • Va fi creat cadrul legal pentru consorții/parteneriate de achiziții centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum și între UAT-uri județene și instituțiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri.

Coaliția încă discută și oportunitatea opririi temporare a unor investiții locale finanțate de la bugetul de stat. E vorba de săli de sport, cămine de cultură și altele asemenea aflate în stadiu de proiect și fără contracte de execuție semnate.

Pentru venituri suplimentare, decizia este aceea ca resursele naturale aflate în proprietatea statului să nu mai fie concesionate la ”preţuri ridicole”, urmând să fie actualizate toate redevenţele cu rata inflaţiei.

Articolul Coaliția de guvernare anunță tăierea cheltuielilor statului! Voucherele de vacanță vor fi acordate numai unei anumite categorii de bugetari. Doar 7 persoane în Consiliile de Administrație apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Conducerile PSD și PNL au decis  zilele trecute măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare  destinate  eficientizării cheltuielilor statului. Potrivit lui Marcel Ciolacu, „zecile de măsuri” identificate  vor aduce o economie la buget de 6 miliarde lei. Mai întâi vor fi făcute publice măsurile de tăiere a cheltuielilor statului, după care va urma măsurile fiscale pentru […]

Articolul Coaliția de guvernare anunță tăierea cheltuielilor statului! Voucherele de vacanță vor fi acordate numai unei anumite categorii de bugetari. Doar 7 persoane în Consiliile de Administrație apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/colaitia-de-guvernare-anunta-taierea-cheltuielilor-statului-voucherele-de-vacanta-vor-fi-acordate-numai-unei-anumite-categorii-de-bugetari-doar-7-persoane-in-consiliile-de-administratie/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 2 august 2023 14:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.