Care este șpaga pe care o dau deținuții ca să primească mai multe vizite și apeluri telefonice

Care este șpaga pe care o dau deținuții ca să primească mai multe vizite și apeluri telefonice

Lumea de după gratii are regulile ei și totodată  manualul ei de supraviețuire, însă pentru cei ce ne bucuram de libertate, respectând legea, pare o lume tenebroasă,  dezumanizantă si cu propriul ei sistem de supravietuire. Ce te faci însă când cei aflați în libertate, puși sa îi pazeasca pe cei de după gratii (arestați/deținuți)  imprumuta din comportamenul  acestora din urmă.

Este cazul unui  șef de centru de arest preventiv din Pitești care  a fost prins de curând, în flagrant, luând mită de la un deținut.  Ulterior el a fost reținut de către procurorii DIICOT.

Șeful centrului de detenție a primit de la deținut suma de 500 de euro și un cartuș de țigări, deținutul  declarând că a dat mită pentru a primi mai multe vizite și apeluri telefonice.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Serviciul Teritorial Pitești și DGA au făcut vineri, săptămâna trecută,  o percheziţie domiciliară „vizând spaţii din incinta unei instituţii publice, într-un dosar privind săvârșirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi luare de mită”.

 În acest fel s-a confirmat faptul că șeful unui centru de reţinere şi arestare preventivă a fost prins în flagrant în timp ce primea de la un deținut 500 euro şi un cartuş de ţigări, pentru a beneficia de suplimentarea numărului de vizite și a apelurilor telefonice și pentru a primi pachete cu o greutate mai mare decât limita legală.

Totodată, profitând de funcţia deţinută, suspectul a pretins și a primit sume de bani și bunuri de la persoane aflate în arest preventiv, în schimbul cărora le-a permis să primească vizite fără acordul prealabil al procurorului care efectuează urmărirea penală.

„Acțiunile inculpatului au avut drept scop favorizarea persoanelor aflate în detenție cu consecința îngreunării cercetărilor în dosare instrumentate de către DIICOT. Ulterior audierii, procurorii au dispus reţinerea inculpatului, urmând ca sâmbătă să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Argeş, cu propunerea de arestare preventivă”, după cum informează DIICOT.

Într-o discuție telefonică avută cu psihologul Penitenciarului de Maximă Siguranță Giurgiu, Ionuț Mogâldea, acesta ne spunea că în Penitenciarul Giurgiu din fericire nu au fost sesizate astfel de aspecte.

Știu, am citit și eu faptul că șeful arestului unei Poliții din țară  a ajuns în arest,  pentru că cerea șpagă. Am înțeles că au mai fost astfel de practici, inclusiv la noi la Giurgiu, în arest, dar nu la Penitenciarul nostru.  Și cred că articolul vizează arestul poliției care este în gestiunea IPJ-urilor  nu a Ministerului Justiției . În zona Monisterului de Interne și nu a Justiției.  

De precizat că în România, la acest moment  sunt   aproximativ  24.000 de persoane aflate în spatele gratiilor.

Cei mai mulți deținuți se află în Penitenciarul Giurgiu,  penitenciar cu o capacitate de 1.529 de deținuți. Pe locurile următoare ca număr de deținuți se află Penitenciarul Rahova, Penitenciarul Arad și cel de la Poarta Albă cu 1.002 deținuți si Miercurea Ciuc.

(Jurnal)

(Sursa: Observatornews. ro)

Articolul Care este șpaga pe care o dau deținuții ca să primească mai multe vizite și apeluri telefonice apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Lumea de după gratii are regulile ei și totodată  manualul ei de supraviețuire, însă pentru cei ce ne bucuram de libertate, respectând legea, pare o lume tenebroasă,  dezumanizantă si cu propriul ei sistem de supravietuire. Ce te faci însă când cei aflați în libertate, puși sa îi pazeasca pe cei de după gratii (arestați/deținuți)  imprumuta […]

Articolul Care este șpaga pe care o dau deținuții ca să primească mai multe vizite și apeluri telefonice apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/care-este-spaga-pe-care-o-dau-detinutii-ca-sa-primeasca-mai-multe-vizite-si-apeluri-telefonice/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 2 august 2023 14:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.