Consiliul de Securitate al Rusiei a evaluat prezența SUA în Europa la 60.000 de militari și 200 de tancuri

Scopul principal al desfășurării militarilor americani în Europa o constituie crearea unei amenințări permanente a Rusie, declară Consiliul de Securitate al Rusiei. Pentru a nu reacționa la acest pericol, Moscova este nevoită să cheltuiască resurse care puteau fi folosite pentru dezvoltarea țării, au precizat oficialii, scrie RBC. 

Statele Unite și-au plasat militarii în Europa cu scopul de a crea o amenințare permanentă la adresa Rusiei, a declarat într-un interviu acordat cotidianului Rossiiskaia gazeta, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate, Mihail Popov. 

Potrivit spuselor sale, gruparea forțelor armate din regiune numără peste 60.000 de militari, 200 de tancuri și aproximativ 150 de avioane de luptă. Popov a declarat că efectivul trupelor terestre ale SUA în Europa a crescut, în ultimii șapte ani, cu 30%, iar numărul vehiculelor blindate, de aproape patru ori. 

În plus, a adăugat Popov, Statele Unite mențin în stare de pregătire spre a fi folosite armele sale nucleare tactice și consolidează capacitățile sistemului lor de apărare antirachetă din Europa. 

Consiliul de Securitate consideră că SUA au nevoie de ”isteria antirusă” pentru descurajarea economică a Rusiei și pentru a impune în Europa produsele industriei sale de apărare. Potrivit lui Popov, Rusia este nevoită să reacționeze la amenințările militare și să cheltuiască resurse ”care puteau fi folosite pentru dezvoltarea țării noastre”. 

La sfârșitul lunii ianuarie, pe fondul creșterii stării de tensiune de teama unei posibile invazii a Rusiei în Ucraina, NATO a anunțat extinderea prezenței sale militare în Europa de Est, inclusiv în Lituania, Bulgaria și România. Țările Alianței au deplasat acolo câteva avioane de luptă F-16 și F-35, precum și nave militare și câteva subunități terestre. 

În același timp, reprezentantul Ministerului Apărării al SUA, John Kirby, a anunțat că SUA sunt gata să transfere rapid în Europa până la 8500 de militari din cauza situației din jurul Ucrainei. Anterior, despre planurile Washingtonului de a desfășura în regiune câteva mii de militari americani a anunțat ziarul The New York TImes. Publicația a scris că Pentagonul i-a propus președintelui Joe Biden mai multe variante, inclusiv aceea de a trimite între 1000 și 5000 de militari. În același timp, conform planului, numărul lor poate fi mărit de zece ori în cazul deteriorării situației. 

La 2 februarie, postul de televiziune CNN și ziarul Wall Street Journal au anunțat, citând reprezentanți ai administrației americane, că Biden a trimis în Europa de Est o grupare suplimentară de militari americani. Kirby a subliniat acest lucru precizând că circa 2000 de militari vor fi trasferați din SUA în Polonia și Germania. Potrivit spuselor sale, aproximativ 1000 de militari, care până acum au fost dislocați în Germania, vor fi redislocați curând în România. 

MAE Rus este convins că, dacă NATO își va retrage forțele din țările est-europene, tensiunea militară din regiune va scădea. ”Este ceea ce solicităm, de altfel. Este unul dintre pilonii propunerilor noastre pentru NATO privind garanțiile de securitate”, a declarat directorul adjunct pentru Biroului de informații și presă al ministerului, Aleksei Zaițev. El a subliniat că Moscova nu amenință pe nimeni, dar că, de-a lungul ultimelor decenii, NATO întărește flancul estic al Alianței, ”explorând teritoriile noilor state membre”.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.