Corneliu Vlad: Americanii trebuie să-și dea seama că rușii sunt cu adevărat supărați

Confruntarea planetară din Ucraina devine tot mai sofisticată și mai derutantă. Operațiunile militare,  tot mai eclipsate (dar și cu două tăișuri) de sancțiunile economice încep să fie înlocuite de acțiuni care țin mai degrabă de terorism economic. Liderii americani, începând cu președintele Biden amenință public că vor distruge proiectul Nord Stream, ceea ce s-a și întâmplat, podul peste Strâmtoarea Kerci a fost bombardat, căile feroviare ale Germaniei sunt amenințate cu atentate etc. Daca n-ar fi tragic și dezastruos, ar fi comic și grotesc, ca în filmuletul cu Stan și Bran în care cei care se hârjonesc ajung să-și distrugă unii casa adversarului, iar acesta automobilul celorlalti.  „Diferență dintre prostie și geniu este că geniul are limitele lui”, spunea Albert Einstein.

Așa și cu relațiile ruso-americane. Un comentator de presă american își amintește de relativa destindere intervenită în relațiile dintre Moscova și Washington după 1991 si de cordialitatea întâlnirii dintre președinții de atunci, Obama și Medvedev.

Acum Medvedev declară: ” Este inutil și nu e necesar să facem apel la prudența dușmanilor noștri din Occident, dușmanii trebuie să fie forțați să ceară milă în bătălia economică pierdută și să o încheie cu predarea lor completă și necondiționată.”

Iar Obama se dezice și el de poziția lui anterioară. „Putin a fost întotdeauna nemilos împotriva propriului popor, precum și împotriva altora”, a declarat Obama la NBC News. „Cu invazia Ucrainei am văzut că el a fost nesăbuit într-un mod pe care probabil nu ai fi anticipat acum opt, zece ani”.

Amintind episoadul, ziaristul american Larry Johnson reflectează că “a fost o vreme când Statele Unite vorbeau cu Rusia cel puțin cu pretenția și respect. Vă amintiți de schimbul de păreri dintre Dmitri Medvedev și Barack Obama înainte de realegerea acestuia?”

De aici, o concluzie gravă: “Cred că Dimitri Medvedev este serios și reflectă o viziune care este larg împărtășită de conducerea rusă. Ultimele șapte luni au fost o deschidere pentru Medvedev și colegii săi în ce privește descoperirea că americanii și Europa văd Rusia că pe o bucată de carne care trebuie tăiată și consumată. Nu există o soluție bazată pe compromis sau negociere cu Occidentul. Medvedev a expus-o clar și concis: „predare completă și necondiționată”.

Peste acest moment tensionat și periculos nu se poate trece prea ușor, deși, remarcă ziaristul american, Washingtonul nu pare să realizeze, la proportiile sale reale, pericolul situației la care s-a ajuns.  “Americanii mai bine se trezesc și își dau seama că rușii sunt cu adevărat supărați”, scrie ziaristul. Dar, din păcate, continuă el, “nu am văzut nicio acoperire mediatică a acestui lucru. Asta este alarmant. Poporul american trebuie să înțeleagă că Rusia nu se joacă, nu se va răsturna și nu se va supune ca un câine bătut doar pentru că SUA insistă că va continua să trimită arme și bani către Ucraina. Pune-te în situația liderilor de la Moscova și a poporului rus.”

Și rememorează câteva din faptele care au acumulat tensiunile din relațiile Moscova-Washington. America și Europa i-au ignorat pe alegătorii Ucrainei și au ajutat la orchestrarea demiterii ilegale a președintelui Ianukovici la 22 februarie 2014.

Guvernul nou instalat la Kiev s-a angajat într-un război împotriva ucrainenilor vorbitori de rusă, iar Occidentul a rămas tăcut.

În ciuda avertismentelor repetate din partea Rusiei că nu va tolera eforturile occidentale de a introduce Ucraina în NATO, SUA și Europa au efectuat exerciții militare anuale cu Ucraina și au oferit pregătire și asistență militară.

Încercarea Rusiei de a negocia în decembrie 2021 cu SUA cu privire la statutul Ucrainei a fost respinsă.

Ca răspuns la operațiunea militară specială a Rusiei, SUA și Europa au impus sancțiuni „draconice” și s-au angajat într-o încercare pe scară largă de a pedepsi nu doar liderii politici ai Rusiei, ci pe toți rușii, denunțând chiar bogata moștenire culturală a Rusiei.

SUA și Europa continuă să furnizeze Ucrainei arme și muniții care sunt folosite pentru a ucide cetățenii Rusiei care locuiesc în Donbass, Herson și Zaporijie.

Efortul Rusiei de a negocia pacea cu Ucraina a fost oprit de premierul britanic Boris Johnson.

În februarie 2022, Marea Britanie, Polonia și Ucraina au anunțat un pact trilateral pentru a promova apărarea și independența Ucrainei.

OSCE și oficialii americani fac apel la „decolonizarea Rusiei”, adică împărțirea Rusiei în regiuni geografice.

Gazoductele Nord Stream din Rusia au fost sabotate.

Și mai nou Ucraina și Polonia agită săbiile nucleare.

Președintele polonez Duda a declarat: „Problema, în primul rând, este că nu avem arme nucleare. Am vorbit cu liderii americani ca SUA să ia în considerare o posibilitate” ca Polonia să primească asemenea arme. Subiectul este deschis.” Si Jaroslaw Kaczynski, șeful Partidului Lege și Justiție din Polonia, a declarat că țara sa este „deschisă” să găzduiască arme nucleare americane.

Iar președintele ucrainean Zelenski a subliniat importanța „ acțiunilor preventive”, astfel încât Rusia “să poată realiza mai bine consecințele potențiale dacă trece la utilizarea armelor nucleare”.

La care secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat ferm: “Statele Unite și Anglia conduc de facto activitățile Kievului și, prin urmare, ele ar trebui să fie responsabile pentru declarațiile lui Zelenski”.

Și își întreabă în final cititorii ziaristul american: “ Dacă ai fi în locul lui Putin, ce ai face? Cum ai reacționa?”

 

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.