Corneliu Vlad: Diabolizarea Rusiei este neproductivă

Corneliu VLAD

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susține că Occidentul a declarat  împotriva Rusiei ”un război hibrid total”. Iar la Moscova se apreciază că virulența campaniei anti-ruse depașeste “praguri inacceptabile”. Dar nu spunea oare Talleyrand că « tot ce este excesiv este nesemnificativ»?

Și Richard Haass, președintele Consiliului pentru Relații Externe (un grup de reflecție al SUA – n.r.) apreciaza că relațiile SUA cu Rusia au ajuns la cel mai scăzut punct de la sfârșitul războiului rece.

“Războiul hibrid total” de care vorbeste ministrul Lavrov se poartă în principal pe trei fronturi: în teatrul operațiunilor militare, prin sancțiunile fără precedent de dure lansate de SUA și prin diabolizarea virulentă a Rusiei și a președintelui Putin.

Pe frontul militar Rusia este in plina ofensivă, pe frontul sanctiunilor Rusia rezistă, iar SUA mai ales si aliatii SUA par tot mai putin dispuși să pompeze arme și  dolari în butoiul Danaidelor care este Ucraina.

În primul său discurs despre Starea Națiunii, preşedintele Joe Biden l-a numit pe liderul rus Vladimir Putin, un „dictator” izolat de lume mai mult ca oricând. „Putin este acum mai izolat ca oricând de restul lumii. Dacă dictatorii nu plătesc preţul pentru agresiunea lor, ei provoacă şi mai mult haos”, a adaugat el si a promis că Putin va plăti scump pe termen lung.

Peste doua saptamani, președintele Joe Biden l-a calificat pe președintele Putin drept un „criminal de război”. Iar peste alte doua saptamani, în Polonia, Joe Biden l-a calificat pe Vladimir Putin drept un „măcelar”. „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a spus Biden în cel mai belicos discurs al său de la începutul războiului, relata “The Guardian”.

În treacat fie spus, prins în siajul președintelui SUA, premierul polonez Mateusz Morawiecki avea să pluseze: „Putin nu este nici Hitler, nici Stalin. Din păcate, el este mai periculos”.

Formulările fără precedent de dure ale șefului Executivului SUA au provocat valuri în lume, inclusiv în rândul aliaților Statelor Unite. Comentariile președintelui au fost rapid respinse de Administrație si chiar președintele a găsit cu cale să revină la controversatele sale declarații publice.

„A fost, în mod clar, o greșeală”, a declarat fostul senator si ambasador în China Max Baucus. „El poate crede asta personal, cred că mulți americani cred asta personal, dar el este președintele Statelor Unite, nu poate spune așa ceva în public”. Și a adăugat: „Cu cât Statele Unite spun mai multe lucruri de genul acesta în mod public, cu atât ne închide mai mult potențialele negocieri între toate părțile implicate aici”.

În “Financial Times”, Edward Luce conchide că “Biden a refuzat să  renunțe la speranța public exprimată că Putin ar trebui să plece. Dar în această chestiune, dorința lui Biden nu este comanda lui. Diferența dintre ceea ce se așteaptă America și ceea ce se va întâmpla este, din păcate, mare”.

«Presiunea fără precedent a lumii exterioare i-a impins pe rusi sa-si stranga rândurile si să se uneasca în jurul autorităților», remarca politologul Andrei Koliadin. «Diabolizarea lui Putin în Occident a avut efect invers în Rusia: o mulțime s-a unit fără precedent în jurul său», adaugă senatorul Aleksei Pușkov. «Nimic nu mobilizează mai mult electoratul ca o amenințare globală sau atacurile Occidentului», sublinia și expertul Vladimir Șapovalov.

Jurnalistul american Michael Kinsley a scris odată că „o gafă este atunci când un politician spune ceva pe care nu ar trebui să-l spună”. “Este în mare măsură tocmai ceea ce a făcut Biden și ceea ce a făcut adesea de-a lungul carierei sale. (…) Dar nu ar trebui să spună asta pentru că deține rolul și responsabilitățile președintelui Statelor Unite. Printre aceste responsabilități se numără că el nu ar trebui să facă nimic care ridică in mod neglijent riscul de război. Rusia nu a răspuns cu o escaladare suplimentară împotriva SUA, astfel încât riscul s-ar putea să nu se fi materializat – comentează Andrew Prokop de la publicatia americana “Vox”. Dar escaladarea accidentală cu o apreciere după bunul-plac  nu pare cea mai bună modalitate de a face politica SUA. “

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit comentariile lui Biden „destul de alarmante” și o „insultă personală”, adăugând: „Nu este de competența președintelui Statelor Unite să decidă cine va fi și cine nu va fi președintele Federației Ruse”. Iar Paul Shinkman de la “US News” a caracterizat acest lucru drept un „răspuns mut” și a remarcat că unii dintre aliații occidentali ai SUA păreau mai enervați decât Rusia.

Președintele Emmanuel Macron a răspuns astfel la remarcile lui Biden: „Vrem să oprim războiul pe care Rusia l-a lansat în Ucraina fără a duce război și fără escaladare. Dacă vrem să facem asta, nu trebuie să mergem pe escaladarea nici a cuvintelor, nici a acțiunilor.”

Henry Kissinger observa odată ca « diabolizarea lui Vladimir Putin nu poate tine loc de politica : ea oferă doar un alibi pentru absența unei politici». Trebuie să avem de-a face cu Rusia pe care o avem, nu cu cea pe care am prefera-o – conchide și Richard Haas, președintele Consiliului pentru Relații Externe.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.