Cum arată un pod rutier plin de gropi după o modernizare cu fonduri UE şi o tranzacţie dubioasă FOTO

Lucrările de modernizare a podului ce traversează Râul Doamnei – o lucrare finanţată prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 au costat 3.737.466 lei, din care contribuţia beneficiarului, Primăria Piteşti, de doar 101.743 lei, şi au fost executate de asocierea de firme SC Star Trading Impex SRL Pitesti (lider) şi S.C. Zeus S.A Piteşti, asociere care şi-a asumat o garanţie de zece ani.
Recepţia lucrării a avut loc în martie 2013, iar probleme pe pod au început să fie semnalate, constant, din 2017: fisuri la grinzile prefabricate, infiltraţii multiple, degradarea protecţiei anticoroziune, segregarea betonului, ciupituri, faianţări şi crăpături plus gropi şi denivelări.
„Nu s-au executat dispozitivele antiseismice prevăzute în documentaţia de execuţie (…). Podul are degradări vizibile, fiind necesare lucrări de reparaţii şi întreţinere”, arăta, într-un raport din 2017, expertul tehnic Ion Dumitru Diaconu.
A fost şi momentul declanşării bătăliei pe imputarea cheltuielilor de reparaţii, căci acelaşi expert semnala necesitatea desfacerii stratului de uzură şi refacerea lui în conformitate cu normativele în vigoare, înlocuirea dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilataţie cu unele noi, reparaţia căilor de acces pe rampe etc, lucrări evaluate la 1,26 milioane de lei.
Primăria a argumentat că lucrarea e în garanţie, motiv pentru care intervenţiile ar trebui făcute de constructor. Asocierea s-a apărat arătând că a semnalat Primăriei încă dinaintea începerii lucrărilor că rosturile din proiect nu vor face faţă traficului, că municipalitatea n-a întreţinut corect podul după modernizare şi că în zonă a fost construit, ulterior proiectării, un mall care a influenţat condiţiile de trafic.
Scandalul a ajuns în instanţă, în 2019, în timpul mandatului primarului Cornel Ionică. Municipalitatea a cerut constructorului 1,26 milioane lei lei reprezentând prejudicii pentru executarea necorespunzătoare a contractului de lucrări, urmând să efectueze ea, cu respectiva sumă, reparaţiile.
Plombările, efectuate între timp, arată jalnic

Procesul s-a oprit brusc după o înţelegere între părţi

Un an mai târziu, în acelaşi mandat, Primăria Piteşti a renunţat la pretenţii, invocând încheierea unei tranzacţii cu „concesii reciproce”.
Pentru justificarea tranzacţiei, Primăria Piteşti spune că a iniţiat procedura de achiziţie a lucrărilor de conformare, dar că procedura de achiziţie fost anulată de trei ori din cauza faptului că nu a fost depusă nicio ofertă. „Neexitând posibilitatea de a efectua lucrările de reparaţii, cu un alt operator economic, s-a renunţat la acţiunea iniţiată în instanţă, încheindu-se tranzacţia”, precizează Primăria Piteşti.
 

Poziţia constructorului şi obligaţiile asumate

Concesiile înseamnă, printre altele, asumarea de către primărie nu doar a unor lucrări de întreţinere, ci şi a unor lucrări de înlocuire a bordurilor dislocate, refacerea protecţiei anticorozive la parapeţii metalici pietonali, reparaţii la supra şi infrastructură şi „orice alte lucrări necesare conform normelor legale, ce nu sunt stabilite în sarcina SC Star Trading Impex SRL”.
 
De ce Primăria Piteşti şi-a asumat reparaţii din bani publici dacă lucrarea e încă în garanţie? Răspunsul este chiar în documentul tranzacţiei în care apar şi justificările părţilor. „STI (SC Star Trading Impex SRL Pitesti, liderul asocierii) consideră că deficienţele reclamate la Pod de UAT au două cauze principale: (1) soluţia tehnică greşit impusă de Proiectul tehnic a rosturilor de dilataţie, care nu este adecvată modului de folosire a Podului (trafic mai mare decât cel estimat, semaforizarea inclusă şi neprevăzută în proiectul tehnic) şi (2) lipsa de întreţinere a Podului de către UAT”, se arată în poziţia asocierii, consemnată în documentul tranzaţiei.
Asocierea se obligă totuşi să realizeze „ori de câte ori este nevoie, până la data de 18.03.2023, următoarele lucrări: reparaţii ale covorului asfaltic; frezări pentru nivelarea făgaşelor şi refulărilor create pentru uzura excesivă a covorului asfaltic”, când condiţiile meteo permit acest lucru. Cu o menţiune: „Lucrările se vor realiza în acord cu disponibilitatea STI (Star Trading Impex), dar ţinând cont de satisfacerea interesului de a avea o cale de rulare în condiţii bune”, se arată în tranzacţia încheiată anul trecut.

 

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.