Cutremur masiv în Japonia. 7,2 pe scara Richter, s-a format deja un val tsunami. Primele imagini

Un cutremur masiv a avut loc, sâmbătă, în Japonia, la zece ani de când un alt astfel de eveniment a zguduit această țară, provocând o tragedie imensă. Magnitudinea seismului, ce s-a resimțit și în capitala Tokyo, a fost de 7,2 grade pe scara Richter. S-a format deja un val tsunami. Autoritățile au emis o alertă.

Cutremur masiv în Japonia. Unde s-a produs

Cutremurul masiv ce a zguduit Japonia s-a produs la o adâncime de 60 de kilometri, în jurul orei locale 18:09, adică ora 09:09 GMT. Epicentrul seismului a fost localizat în largul Miyagi, după cum a anunţat Agenţia de Meteorologie din Japonia.

În urma cutremurului puternic, un prim val tsunami ar fi lovit deja ţărmul prefecturii Miyagi, în oraşul Ishinomaki, potrivit postului public NHK. Deocamdată nu există date referitoare la posibile victime sau pagube materiale.

Cutremur masiv in Japonia. 7,2 pe scara Richter, s-a format deja un val tsunami. Primele imagini
Cutremur in Japonia

O centrală nucleară a fost oprită

De asemenea, în urma cutremurului puternic, compania Tohoku Electric Power a oprit centrala nucleară Onagawa pentru a verifica eventuale nereguli ce ar fi putut să apară, conform NHK.

Din cauza seismului, o parte a prefecturii Miyagi a fost afectată de întreruperi de electricitate. Potrivit Tohoku Electric Power, aproximativ 200 de locuinţe au rămas fără curent electric. Compania a anunţat că verifică starea centralei Fukushima Dai-Ichi ce a fost distrusă de cutremurul din martie 2011 și care a provocat un accident nuclear şi evacuări în masă.

Japonia, zguduită de un cutremur puternic în urmă cu 10 ani

În urmă cu zece ani, tot în prima lună de primăvară, la data de 11 martie 2011, Japonia a fost lovită de un alt cutremur foarte puternic, cu hipocentrul aflat în largul coastei de est a regiunii Tohoku, în apropierea orașului japonez Sendai, la o adâncime de 24,4 de kilometri. Inițial, magnitudinea a fost măsurată la 7,9 grade. Apoi, aceasta a fost reestimată m de serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite ale Americii la 8,8 și ulterior la 8,9 grade.

Până la noi date, acesta este cutremurul considerat ca fiind cel mai mare din istoria Japoniei. Centrul american pentru alerte de tsunami în Pacific l-a măsurat la o intensitate de 9,1 pe scara Richter, iar  Agenția Meteorologică a Japoniei și-a rectificat măsurătoarea seismului de la 8,8 la 9,0 pe scara Richter.[1] Înainte de evenimentul din Sendai, cel mai puternic fusese considerat marele cutremur din Hanshin petrecut în ianuarie 1995.

Cutremurul din Japonia, efecte la nivel mondial

Verificările de acum la centralele nucleare din Japonia vin după ce cutremurul petrecut în această țară în martie 2011 a dus la apariția unor probleme la Fukushima I și Fukushima II din Prefectura Fukushima. Atunci, a fost declarată stare de urgență nucleară. Seismul a provocat un tsunami a cărui înălțime maximă a fost măsurată la 38,9 de metri. Au fost peste 15.800 de morți, și peste 6.000 de răniți, iar alte câteva mii de persoane au fost declarate dispărute. Zeci de mii de clădiri distruse sau avariate.

De asemenea, acel cutremur a avut efecte la nivel mondial. După seismul foarte puternic, NASA a calculat că ziua s-a scurtat cu 1,8 microsecunde, din cauza rotației accelerate a Pământului. În plus, din cauza acestui eveniment, Japonia s-a deplasat cu 2,4 metri față de poziția pe care o avea anterior.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.