De ce anul bisericesc începe la 1 septembrie?

De ce anul bisericesc începe la 1 septembrie?

În fiecare an, pe 1 septembrie, Biserica Ortodoxă, dar și alte confesiuni creștine, marchează începutul noului an bisericesc. Această dată, care poate părea arbitrară pentru unii, are o semnificație profundă și o istorie bogată. În acest articol, vom explora motivele pentru care anul bisericesc începe la 1 septembrie și nu la o altă dată, cum ar fi 1 ianuarie, care marchează începutul anului calendaristic.

Tradiția începerii anului bisericesc la 1 septembrie datează încă din vremea împăratului bizantin Justinian, în secolul al VI-lea. În acea perioadă, 1 septembrie marca sfârșitul verii și începutul toamnei, o perioadă de recoltare și de pregătire pentru iarnă. Era, de asemenea, o zi în care se plăteau taxele și dările către stat, marcând astfel un nou început în viața administrativă și economică a Imperiului.

Semnificații Teologice
În tradiția creștină, 1 septembrie nu a fost aleasă la întâmplare. Această dată coincide cu una dintre cele mai vechi sărbători iudaice, Rosh Hashanah, care marchează începutul anului ebraic. În Vechiul Testament, luna Tishri (care corespunde lunilor septembrie-octombrie în calendarul gregorian) este menționată ca fiind prima lună a anului. Prin urmare, există o continuitate între tradiția iudaică și cea creștină în ceea ce privește începutul anului.

Conexiuni Liturgice
În Biserica Ortodoxă, 1 septembrie este o zi în care se oficiază slujbe și rugăciuni speciale pentru binecuvântarea anului ce urmează să înceapă. Aceasta este o zi de reflecție și de reînnoire spirituală, în care credincioșii sunt îndemnați să își evalueze progresul spiritual și să își stabilească obiective pentru anul ce vine. Este, de asemenea, o zi în care se face pomenirea tuturor celor care au contribuit la răspândirea credinței creștine.

Implicații Practice
Începutul anului bisericesc la 1 septembrie are și implicații practice. Aceasta este perioada în care se stabilesc noi programe la nivelul parohiilor, se organizează activități caritabile și se planifică evenimente importante pentru comunitate. Este un moment de reînnoire nu doar la nivel spiritual, ci și la nivel organizatoric și comunitar.

În fiecare an, pe 1 septembrie, Biserica Ortodoxă, dar și alte confesiuni creștine, marchează începutul noului an bisericesc. Această dată,


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/de-ce-anul-bisericesc-incepe-la-1-septembrie/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 4 septembrie 2023 13:32

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.