De ce au respins SUA planul Poloniei de a trimite avioane de luptă în Ucraina. „Ridică îngrijorări serioase pentru întreaga alianță NATO”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului avioane de luptă MiG-29, folosite în timpul Războiului Rece și pe care piloții ucraineni știu să le piloteze, pentru a menține controlul asupra spațiului aerian din țara sa. Polonia a decis să trimită avioane Ucrainei, însă SUA nu a fost de acord. De ce nu vrea America să ajute fosta republicpă sovietică cu avioane de luptă?

SUA și NATO vor să ajute Ucraina

SUA au respins propunerea Poloniei de a trimite avioane de luptă din epoca sovietică în Ucraina printr-o bază aeriană SUA-NATO din Germania, dar încearcă să îndeplinească cererea urgentă a Kievului pentru mai multe avioane de care are nevoie în războiul cu Rusia. SUA și NATO vor să ajute Ucraina să se apere împotriva trupelor ruse care au invadat țara, dar și să evite să fie atrase într-un conflict direct cu Rusia.

Liderul de la Kiev a mai cerut și o zonă de interdicției aeriană deasupra Ucrainei, solicitare respinsă atât de SUA, cât și de NATO, deoarece consideră că o astfel de mișcare ar duce la o confruntare directă cu Rusia. Vladimir Putin a avertizat că va considera țările care impun o zonă de excludere aeriană „ca participante la un conflict militar”.

Rusia a declanșat războiul în Ucraina.

Motivele pentru care SUA nu trimit avioane Ucrainei

Cu o zonă interzisă de zbor în afara mesei, SUA au cântărit opțiunea de a oferi sprijin armatei ucrainene, ajutând la facilitarea livrării de avioane de luptă poloneze în Ucraina, dar s-a dovedit a fi o problemă politică spinoasă și un obiectiv complicat din punct de vedere logistic.

Polonia a luat SUA prin surprindere și a decis să desfășoare toate avioanele de luptă MiG-29 pentru a ajuta Ucraina, dar mai întâi să le trimită la baza aeriană americană Ramstein din Germania, dar Departamentul de Apărare al SUA a respins propunerea ca fiind prea riscantă.

„Perspectiva ca avioane de luptă „din dispoziția Guvernului Statelor Unite ale Americii” să plece dintr-o bază SUA/NATO din Germania pentru a zbura în spațiul aerian de deasupra Ucrainei ridică îngrijorări serioase pentru întreaga alianță NATO”, a declarat John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului.

Oficialii americani au precizat că acțiunea implică două probleme: una de logistică a transportului avioanelor în Ucraina și una politică de a evita escaladarea cu Rusia. Membrii NATO și-au exprimat îngrijorarea că furnizarea de avioane de luptă Ucrainei, chiar dacă se face bilateral, ar putea fi percepută de Rusia ca alianța care se implică direct în război, au declarat diplomații NATO pentru CNN.

SUA se vor consulta cu Polonia

Polonia, membră NATO și vecină a Ucrainei, a fost, de asemenea, îngrijorată de riscurile de a da avioane de luptă țării vecine, deoarece nu dorește să devină parte la conflict și să escaladeze situația de-a lungul graniței, potrivit oficialilor polonezi.

Dacă un atac rusesc se extinde într-una dintre țările NATO ar putea declanșa articolul 5 din tratatul NATO, care invocă principiul că atacare unui membru al Alianței înseamnă atacarea tuturor membrilor.

După ce au refuzat propunerea Poloniei, SUA au declarat că vor continuă să se consulte cu Varșovia și cu alți aliați NATO cu privire la problema furnizării de avioane de luptă Ucrainei, despre care oficialii ai administrației Biden au declarat că rămâne o prioritate pentru Casa Albă.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.