De ce Gazprom reduce livrările de gaze în Europa?

Efectul sancțiunilor impuse Rusiei îi suprinde tot mai neplăcut chiar pe inițiatorii lor. Autoritățile multor țări își bat capul, încercând să stăvilească prețurile în continuă creștere la carburant și alimente. Dintr-o dată a devenit clar că multe dintre produsele rusești, de la îngrășăminte minerale la combustibil nuclear, nu au înlocuitor. Un nou episod edificator al confruntării sancțiunilor a venit ca un cadou din partea concernului Siemens și a Guvernului Canadei, scrie periodicul rus Argumentî i faktî.

După reparațiile efectuate, concernul german nu a restituit Gazpromului un agregat de pompare a gazelor destinat stației de comprimare ”Portovaia” a conductei Nord Stream. Siemens a reparat dispozitivul la fabrica sa din Canada. Iar autoritățile canadiene au introdus sancțiuni de blocare împotriva Gazprom și au refuzat să predea agregatul. Gazprom nu s-a revoltat, dar a anunțat, sec, că, până la 14 iunie se vede constrâns să reducă livrările de gaze prin Nord Stream de la 167 milioane metri cubi la 100 milioane. În ziua următoare, adică la 15 iunie, într-un mod cât se poate de serios, monopolul i-a înștiințat pe partenerii europeni că livrările zilnice se reduc cu încă o treime, până la 67 milioane metri cubi. Motivul fiind, de această dată, scoaterea din funcțiune a altui agregat de la aceeași stație de comprimare odată cu ”expirarea perioadei de lucru între revizii până la reparațiile capitale”.

Triplă lovitură pentru Europa

Pe fondul acestor informații, în trei zile, ”mâna nevăzută a pieței” a aruncat prețurile la gaze în sus cu 50%, până la 1500 de dolari/1000 metri cubi. Europa a tresărit și, din obișnuință, a acuzat Rusia de creșterea prețurilor.

”Decizia companiei Gazprom de a reduce fluxul de gaze prin Nord Stream este motivată politic”, a declarat în fața presei ministrul german al Economiei, Robert Habek.

Dar de la declarații gazul nu curge prin conductă. Înțelegând foarte bine unde se ascunde, de fapt, problema, Guvernul Germaniei a angajat negocieri cu autoritățile Canadei, în speranța că va reuși să scoată agregatul reparat din captivitatea canadiană. Agenția Reuters a difuzat următoarea știre din Ottawa: ”Guvernul Canadei este în discuții active cu Germania în legătură cu turbinele în cauză și lucrăm la luarea unei decizii”.

În timp ce funcționarii lucrează la ”adoptarea unei decizii”, companiile europene de gaze naturale s-au adresat unui furnizor de gaze naturale lichefiate, de încredere, adică americanilor, în speranța că vor obține o scădere a prețurilor. Dar străinătatea nu le-a ajutat. La fabrica Freeport, din statul Texas, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale lichefiate din Statele Unite, s-a produs, la 9 iunie, o explozie urmată de un puternic incendiu, care a scos uzina din funcțiune pentru cel puțin o lună. Iar asta în condițiile în care această întreprindere asigura 20% din exportul american de GNL. Combinată cu informația privind reducerea livrărilor prin conducta Nord Stream, această știre a antrenat o creștere a prețurilor în Asia, iar nave încărcate cu GNL s-au îndreptat într-acolo din Qatar și SUA, astfel că, pentru europeni, gaze nu au mai ajuns, pur și simplu.

Ghinionul a completat tabloul – țările central-europene au fost învăluite de caniculă. Spania, Portugalia, Italia, Franța fierb deja o săptămână. Mercurul din termometre a urcat la 45 de grade, iar răcoarea aerului condiționat, un lux seducător, generează o creștere a cererii la energie electrică, și așa scumpă și, parțial, deficitară.

Poziția Rusiei

În această situație, Gazprom a adoptat o poziție oarecum detașată, de observator de pe margine. Reducând volumele fizice ale livrărilor, compania rusă și-a păstrat încasările, sporindu-și considerabil profitul grație prețurilor mari. La Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg, șeful Gazprom, Aleksei Miller, a comentat situația în termeni cât se poate de diplomatici: ”Livrările în Europa s-au redus cu zeci de procente, dar prețurile au crescut de câteva ori. Dacă spun că nu suntem supărați pe nimeni, nu spun minciuni”.

Cine este vinovat de situația creată și care pot fi căile de rezolvare a problemei explică directorul Institutului pentru Energie Națională din Rusia, Serghei Pravosudov: ”O scădere atât de însemnatăa livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream poate fi considerată drept critică. Acest gazoduct a fost de bază, a funcționat la capacitate maximă. Ruta prin Ucraina a fost doar ajutătoare. Cineva trebuie, fără îndoială, să poarte responsabilitatea. Dar este greu să acuzi Gazpromul, dar și Siemens. Canada nu riscă nimic întroducând sancțiuni împotriva Gazprom, pentru că nu are relații cu compania rusă. Germania are, în schimb, un interes sincer ca situația să se rezolve cât mai repede. După toate probabilitățile, autoritățile Germaniei și ale Canadei, care sunt deja în negocieri pe această temă, vor putea găsi o soluție poate sub forma unei excepții de la regulile privind sancțiunile.

Dar situația se va răsfrânge, în primul rând, asupra prețurilor. Costul gazelor crește deja, valorile actualelor prețuri pentru perioada de iarnă sunt foarte ridicate, iar acum, vara este o nebunie. Incendiul de la uzina americană de GNL a adăugat un plus de tensiune pe piața gazelor din Europa, consumatorii europeni primind o dublă lovitură.

Gazprom așteaptă în liniște rezolvarea problemei. Chiar dacă volumul livrărilor a scăzut, prețurile ridicate compensează din plin exporturile în scădere. De aceea, compania rusă poate urmări, pur și simplu, cum decurg negocierile germano-canadiene”.

Un singur motor al turbinei de gaze a aruncat în aer prețurile la gaze în Europa și a obligat numeroși funcționari din Berlin și Ottawa să intre în negocieri tensionate. Canadienii se străduiesc plini de curaj să depășească propriile sancțiuni, Siemens nu-și poate onora angajamentele contractuale față de Gazporm, iar compania rusă oprește livrările de gaze contractate. Iar peste toate astea domnește o caniculă de 45 de grade. Poate ea este vinovată de faptul că randamentul funcționarilor europeni a scăzut, pentru că li s-a recomandat să nu folosească aparatele de aer condiționat.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.