De frica discriminării, noua variantă a poveștii ”Albă ca Zăpada” nu mai are pitici, ci ”creaturi magice”!

De frica discriminării, noua variantă a poveștii ”Albă ca Zăpada” nu mai are pitici, ci ”creaturi magice”!

Am înțeles demult că poveștile copilăriei celor de vârsta a treia nu mai corespund cu cele spuse celor mici, astăzi. În era IT-ului și a inteligenței Artificiale nu mai poți adormi copiii cu Făt Frumos și cu Ileana Cosînzeana….

Odată cu vremurile, autorii de povești au schimbat  esențial personajele și rolurile lor în narațiune. Singurul lucru ce a rămas neschimbat este faptul că în permanență copiii au și vor avea nevoie de supereroi. De personaje cu care doresc să se identifice.

Din păcate principiile unor Asociații sau organizații ce, chipurile, au ca scop, apărarea drepturilor și demnității cetățenilor,  intervin din ce în ce mai brutal în viața noastră, în modul nostru de a interpreta lucrurile, fenomenele sociale, schimbând regulile după care ar trebui să gândim și să ne comportăm.

 Sub pretextul apărării cetățenilor de ceea ce înseamnă discriminare, concurență neloială în ceea ce privește drepturile cetățenești, acestea ajung să impună uneori principii aberante.

Recent, prof. univ. Ovidiu Pînișoară, expert în educație, a tratat pe pagina sa de facebook, cu maximă pertinență un subiect extrem de delicat, cel al amputării unor basme,  unele dintre ele care dăinuie de sute de ani,  în numele dorinței de a nu jigni/frustra anumite categorii de cetățeni.

 El dă exemplu noul film Albă ca Zăpada care nu va mai avea pitici, ci „creaturi magice.”?! Decizia a fost luată de celebrul studiou ”Disney”, pentru a nu jigni persoanele care suferă de nanism. Asta, după consultarea comunității persoanelor care suferă de această afecțiune.

Deci atunci când veți merge la circ și în arenă își vor face apariția câteva personaje cu o statură minionă, veți explica celor  mici că acelea sunt ”creaturi magice” și nicidecum pitici.

Profesorul Pânișoară, directorul Departamentului de Formare a Profesorilor de la Universitatea din București, susține că, cităm:  aceste excese și exagerări nu fac altceva decât să ridice teme false în societatea contemporană.”

„Da” împotriva discriminării, un mare „Da” pentru creșterea nivelului de toleranță, mai spune profesorul, însă el susține că ”acest lucru nu se face umblând la forme, ci umblând la fondul problemei, la modul în care învățăm să raționăm cu cei din jur, la modul în care respectăm cealaltă persoană, indiferent de ceea ce este, ce simte și cum gândește ea.”

Ovidiu Pânișoară  mai  observă  că ” generațiile care vin din urmă sunt mult mai tolerante cu diversitatea, prin comparație cu generațiile dinaintea lor.”

Dar că astfel de exagerări nu vor modifica cu nimic discriminarea, acolo unde aceasta apare, ea fiind prezentă în continuare, chiar dacă eliminăm anumiți termeni din conversația curentă și ulterior din povești, ca în cazul basmului cu Albă ca Zăpada.

”Această discriminare nu ține de termeni, ci ține la modul în care ne raportăm la omul de lângă noi. Și noi ar trebui să învățăm să avem un anumit tip de toleranță și de înțelegere a diversității și a modului de a vedea lucrurile celui de lângă noi, care poate să fie diferit” – mai spune prof. Pînișoară.

Expertul în educație recunoaște că aceste povești clasice, cu care mulți ne-am bucurat copilăria, ”au farmecul lor și trebuie văzute și înțelese în contextul perioadei istorice în care au apărut. Ele nu trebuie văzute ca niște modele de viață…”

   Povestea Cenușăresei, de exemplu, mai spune, ar putea să inducă tinerelor ideea, că fetele nu se pot descurca singure și că trebuie să aștepte un ”prinț”, un tip puternic, neapărat frumos și evident potent financiar ca să le salveze de la o viață austeră, în care ar fi nevoite să răzbată singure.

Ar putea fi (nu-i așa), transpunerea fenomenului tot mai des întâlnit, numit ”loverboy”, o  modalitate folosită de proxeneți pentru a-și atrage victimele și a le forța să practice prostituția, câștigând bani frumoși de pe urma acestora.  

”Realitatea înconjurătoare trebuie cunoscută așa cum este ea, important este ce desprindem din această realitate” – mai spune profesorul.

”Nu putem crește copilul într-un glob de sticlă, fără să luăm în calcul toate elementele care există, dar contează mult ce spui și cum predai aceste aspecte.”

În concluzie, ”piticii” nu este deloc un termen peiorativ, o jignire la adresa oamenilor de statură mică, ci dimpotrivă, ei devin niște eroi în poveste, ce nu emană compătimire, ci simpatie și afecțiune.

Expertul în educație susține că după această poveste, cadrele didactice ar putea să lanseze un subiect de comentat ce ar putea să influențeze, pozitiv, procesul de non-discriminare.

”Copiii pot avea o discuție la școală despre diferite elemente care țin de diferențe, de minorități. După această poveste, cadrele didactice pot să fie instruite să discute astfel de aspecte și să discute în sensul pozitiv. Uite, oamenii sunt curajoși, indiferent de mărimea lor, indiferent dacă sunt grași sau slabi, dacă sunt înalți sau scunzi, indiferent de culoarea ochilor” – mai spune Pînișoară.

Așa că bunicii vor trebui să uite varianta poveștii cu Albă ca Zăpada ajutată de cei 7 pitici, noua variantă urmând să fie una în ton cu vremurile moderne.

Așa că biata prințesă nu va mai fi salvată de prinţ, ci ea va fi de data aceasta cea care va stabili regulile, după cum anunță producătorii.

Dar șirul comentariilor asupra basmului nu se termină aici. Sunt voci conform cărora sărutul prinţului ce ar trebui să o trezească pe tânăra adormită, poate fi intrepretată ca „hărţuire”…

Așa că aveți grijă  ce povești spuneți seara  copiii. ca să nu vă treziți chemați în instanță pentru cine știe ce ofense aduse vreunui personaj pentru că l-ați făcut de… basm!

(Florian TINCU)

Articolul De frica discriminării, noua variantă a poveștii ”Albă ca Zăpada” nu mai are pitici, ci ”creaturi magice”! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Am înțeles demult că poveștile copilăriei celor de vârsta a treia nu mai corespund cu cele spuse celor mici, astăzi. În era IT-ului și a inteligenței Artificiale nu mai poți adormi copiii cu Făt Frumos și cu Ileana Cosînzeana…. Odată cu vremurile, autorii de povești au schimbat  esențial personajele și rolurile lor în narațiune. Singurul […]

Articolul De frica discriminării, noua variantă a poveștii ”Albă ca Zăpada” nu mai are pitici, ci ”creaturi magice”! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/de-frica-discriminarii-noua-varianta-a-povestii-alba-ca-zapada-nu-mai-are-pitici-ci-creaturi-magice/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 10 noiembrie 2023 12:13

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.