Declarația Federației Ruse privind prevenirea războiului nuclear. Text integral

În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și una dintre puterile nucleare, în conformitate cu Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, Federația Rusă poartă o responsabilitate specială în chestiunile de consolidare a securității internaționale și a stabilității strategice.

În implementarea politicii sale în domeniul descurajării nucleare, Rusia se ghidează strict și consecvent de postulatul inadmisibilității unui război nuclear, în care nu pot exista învingători și care nu ar trebui să fie niciodată declanșat.

Orientările doctrinare rusești în acest domeniu sunt extrem de clar conturate, sunt de natură pur defensivă și nu permit o interpretare largă. Reacția cu folosirea armelor nucleare este permisă ipotetic de Rusia doar ca răspuns la agresiunea efectuată cu folosirea armelor de distrugere în masă, sau agresiunea cu folosirea armelor convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată.

Rusia pornește de la relevanța invariabilă a acordurilor și înțelegerilor existente în domeniul reducerii și limitării armelor nucleare, al reducerii riscurilor strategice și al amenințării cu incidente și conflicte internaționale pline de escaladare la nivel nuclear. Ne reafirmăm pe deplin angajamentul față de declarația comună a liderilor celor cinci state cu arme nucleare privind prevenirea războiului nuclear și prevenirea unei curse înarmărilor din 3 ianuarie 2022 (http://en.kremlin.ru/events/president/news/67551). Suntem ferm convinși că în actuala situație dificilă și tulbure, care a devenit rezultatul unor acțiuni iresponsabile și nerușinate care vizează subminarea securității noastre naționale, sarcina prioritară este de a preveni orice ciocnire militară a puterilor nucleare.

Facem apel la celelalte țări din cele cinci nucleare să-și demonstreze în practică disponibilitatea de a lucra pentru rezolvarea acestei sarcini prioritare și de a abandona încercările periculoase de a încălca interesele vitale ale celorlalte, balansându-se în pragul conflictului armat direct și încurajând provocările cu arme de distrugere în masă, ceea ce poate duce la consecințe catastrofale.

Rusia continuă să susțină formarea unei arhitecturi reînnoite, mai stabile a securității internaționale, bazate pe asigurarea predictibilității și stabilității strategice globale, precum și pe respectarea principiilor egalității, securității indivizibile și luării în considerare reciprocă a intereselor fundamentale ale părților.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.