Declarațiile cheie ale lui Putin la Conferința privind securitate internațională de la Moscova

Președintele rus Vladimir Putin a luat cuvântul la Conferința de la Moscova privind securitatea internațională, care a împlinit 10 ani de la prima ediție. RIA Novosti a consemnat declarațiile cheie ale liderului rus.

Despre încercările Occidentului de a menține hegemonia

– „Situația din lume se schimbă dinamic, se formează contururile unei ordini mondiale multipolare, tot mai multe țări și popoare aleg calea dezvoltării libere, suverane pe baza identității, tradițiilor și valorilor lor”.

– „Elitele globaliste occidentale contracarează procesele obiective, provoacând haos, inflamând conflicte vechi și noi, punând în aplicare o politică de așa-numită descurajare și, de fapt, subminând orice căi alternative, suverane de dezvoltare”.

– „Statele Unite și vasalii lor se amestecă grosolan în treburile interne ale statelor suverane: organizează provocări, lovituri de stat, războaie civile. Încearcă, prin amenințări, șantaj și presiuni, să forțeze statele independente să se supună voinței lor, să trăiască după reguli care le sunt străine.

– „Toate acestea se fac cu un singur scop – să-și mențină dominația, modelul care le permite să paraziteze întreaga lume, așa cum era cu secole înainte, iar un astfel de model nu poate fi păstrat decât cu forța”.

Despre amenințarea la adresa sistemului de securitate european

– „Așa-zisul Occident colectiv distruge intenționat sistemul de securitate europeană, creând noi alianțe militare”.

– „Blocul NATO se îndreaptă spre Est, extinzându-și infrastructura militară, inclusiv prin desfășurarea sistemelor de apărare antirachetă și întărirea capacităților de luptă ale forțelor ofensive. Pe vorbe, toate astea sunt definite cu ipocrizie ca nevoie de consolidare a securității în Europa, dar, în realitate, are loc chiar contrariul”.

– „În același timp, propunerile privind măsurile de securitate reciprocă propuse de Rusia în decembrie anul trecut au fost pur și simplu ignorate încă o dată”.

Despre operațiunea specială din Ucraina

– „Pentru a-și menține hegemonia, au nevoie de conflicte. Tocmai de aceea au făcut din poporul Ucrainei carne de tun, au pus în practică proiectul „anti-Rusia”, închizând ochii la răspândirea ideologiei neonaziste, la masacrele locuitorilor din Donbass, au pompat și continuă să pompeze arme pentru regimul de la Kiev”.

„Am decis să desfășurăm o operațiune militară specială în Ucraina, în deplină conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite”.

„Obiectivele acestei operațiuni sunt clar și precis definite – de a asigura securitatea Rusiei și a cetățenilor noștri, de a proteja locuitorii din Donbass de genocid”.

– „Statele Unite încearcă să prelungească acest conflict. Și acționează exact în același mod, incitând potențialul de conflict în Asia, Africa și America Latină”.

Despre politica SUA și NATO în regiunea Asia-Pacific

„Occidentul colectiv caută să-și extindă sistemul de blocuri în regiunea Asia-Pacific prin analogie cu NATO din Europa. În acest scop, se formează alianțe politico-militare agresive, precum AUKUS și altele”.

– „Statele Unite au încercat încă o dată în mod deliberat să toarne gaz pe foc și să zdruncine situația din regiunea Asia-Pacific”.

„Aventura americană în privința Taiwanului nu se rezumă doar la deplasarea unui politician iresponsabil, ci este parte a unei strategii americane intenționate și conștiente de a destabiliza situația din regiune și din lume, o demonstrație obraznică de lipsă de respect față de suveranitatea altor țări și de obligațiile lor internaționale. Vedem asta ca o provocare atent planificată”.

-„Cu ajutorul unor astfel de acțiuni, elitele globaliste occidentale încearcă, printre altele, să distragă atenția propriilor cetățeni de la problemele socio-economice acute – scăderea nivelului de trai, șomaj, sărăcie, dezindustrializare – pentru a arunca răspunderea pentru propriile eșecuri asupra altor țări – Rusia, China, care își apără punctul de vedere, își construiesc politica de dezvoltare suverană, nesupunându-se dictatului elitelor supranaționale.

Despre modalitățile de reducere a tensiunii

– „Depășirea amenințărilor și riscurilor din sfera militaro-politică, creșterea nivelului de încredere între țări și asigurarea dezvoltării lor sustenabile sunt posibile doar printr-o întărire radicală a sistemului lumii multipolare moderne”.

– „Oricât nu s-ar agață beneficiarii actualului model globalist de starea obișnuită de lucruri, el este condamnat. Schimbările geopolitice la scară istorică merg într-o direcție complet diferită”.

– „Tocmai o lume multipolară construită pe dreptul internațional și pe relații mai juste deschide noi oportunități pentru combaterea amenințărilor comune”.

Despre rolul Rusiei

– „Ca și până acum, Rusia va participa activ la astfel de eforturi coordonate, împreună cu aliații săi, partenerii și tovarăși de idei, pentru a îmbunătăți mecanismele de securitate internațională existente și pentru a crea altele noi, pentru a consolida în mod constant forțele armate naționale și alte structuri de securitate, sporindu-le înzestrarea cu arme și tehnologii militară moderne”.

– „Să ne asigurăm interesele naționale, precum și protecția aliaților noștri, să facem alți pași către construirea unei lumi mai democratice, în care drepturile tuturor popoarelor și diversitatea culturală și civilizațională să fie garantate”.

– „Trebuie să restabilim respectul pentru dreptul internațional, pentru normele și principiile sale fundamentale”.

 

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.