Deși Comisia Europeană recomandă contrariul, România trece – și în acest an – la ora de vară

Deși Comisia Europeană recomandă contrariul, România trece – și în acest an – la ora de vară

Comisia Europeană a cerut statelor membre să renunțe la ora de vară. Pe continentul european, schimbarea orei se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei.

În martie, România își va alinia ceasurile la ora de vară, avansându-le cu o oră, transformând ora 3:00 în ora 4:00. Această ajustare se realizează în concordanță cu orarul adoptat în cadrul Uniunii Europene. Această practică a fost implementată pentru a extinde perioada de lumină naturală pe timpul zilei și pentru a se alinia cu standardele europene.

Cu toate astea, Comisia Europeană le-a cerut statelor membre să renunțe la ora de vară, dar încă nu au luat luat o decizie. Ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3. Orarul de vară se aplică din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică a lunii octombrie.

Când trecem la ora de vară în 2024

În anul 2024, trecerea se face în ultimul weekend din luna martie. Ora 3 va deveni ora 4 în noaptea de 30/31 martie. Duminică, 31 martie, devine cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore. Ora de vară se va aplica până în 27 octombrie 2024.

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene (UE). Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care se trece la finalu lunii martie, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.

Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale).

Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară. În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare. În 1997, prin Ordonanţa nr. 20 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, se precizează că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.

Ora de vară în celelalte țări din Europa

În Europa, schimbarea orei se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei. Ţări care au renunţat la ora de vară, fără a reveni sunt: Armenia (2011), Libia (2013), Rusia (2014), Egipt (2015), Uruguay (2015), Azerbaidjan (2015), Namibia (2017).Ţările ecuatoriale şi tropicale nu aplică această oră, deoarece durata zilei este egală de-a lungul anului.

Comisia Europeană vrea schimbări

Cu toate astea, un sondaj efectuat în Germania a relevat că 76% dintre respondenți consideră că ora de vară nu mai este utilă și ar trebui eliminată definitiv. Și Comisia Europeană dorește asta.

Una dintre propunerile recente este menținerea orei de vară pe tot parcursul anului, eliminând schimbarea de la ora de vară la cea de iarnă. Această idee a început să fie dezbătută în diferite părți ale lumii, dar ridică și unele preocupări privind sănătatea. Studiile arată că acest program poate afecta cantitatea de somn, crescând riscul de obezitate, exces de greutate și depresia. (www.evz.ro)

 

Comisia Europeană a cerut statelor membre să renunțe la ora de vară. Pe continentul european, schimbarea orei se face în


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/desi-comisia-europeana-recomanda-contrariul-romania-trece-si-in-acest-an-la-ora-de-vara/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 4 martie 2024 16:30

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.