Două victorii ale Rusiei asupra Occidentului au speriat Ucraina, scrie mass-media

Decizia Canadei de a restitui turbina și clarificarea de către UE a situației privind tranzitul spre Regiunea Kaliningrad sunt două victorii ale Rusiei care au speriat Ucraina, scrie jurnalistul David Brennan pentru publicația Newsweek, relatează RIA Novosti.

”Moscova a marcat două importante victorii în războiul sancțiunilor după ce Canada a fost de acord să renunțe la restricțiile privind restituirea unui component cheie al gazoductului (turbina pentru gazoductul Nord Stream, n.r.), iar Uniunea Europeană și-a clarificat poziția referitoare la tranzitul de mărfuri spre regiunea Kaliningrad”, se arată în articolul respectiv.

În opinia semnatarului materialului, printre țările occidentale s-a produs o ruptură, iar acum Kievul se teme că succesele Rusiei generate de oboseala resimțită tot mai puternic de Uniunea Europeană din cauza sancțiunilor vor duce la noi concesii din partea Europei.

O sursă apropiată guvernului președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a definit, pentru Newsweek, decizia Canadei de a restitui turbina stranie și lipsită de rațiune. Cam în aceeași cheie a vorbit și deputatul în Rada Supremă Aleksandr Merejko: el a constatat că unii politicieni europeni sunt mult mai interesați de gazul rusesc decât de succesul Ucrainei.

”Am capitulat din cauza presiunii Berlinului și a vicleniei Moscovei. Acest lucru îi va da curajul de a-și atinge și alte obiective în UE”, a declarat directorul general al Congresului ucraineano-canadian, Igor Mihalcișin.

RIA amintește că, de la mijlocul lunii iunie, Gazprom a redus livrările prin Nord Stream cu aproximativ 60%, explicându-și decizia prin problemele legate de întreținerea tehnică a turbinelor de gaze de la stația de comprimare Portovaia. Motivul a fost că Siemens nu a putut restitui o turbină aflată în reparații la uzina companiei germane din Canada, din cauza sancțiunilor introduse de această țară împotriva Rusiei.

Săptămâna trecută situația s-a rezolvat. Ottawa a fost de acord să trimită turbina în Germania, care o va preda Rusiei. În plus, instalația, care aparține Gazpromului, va fi scutită de sancțiuni până la sfârșitul anului 2024. Gazprom a anunțat însă că nu a primit nici un document în acest sens.

În momentul de față, Nord Stream este complet oprit pentru întreținerea tehnică periodică și care ar urma să se încheie la 21 iulie. Unele state, inclusiv Germania și Austria, și-au exprimat temerea că după finalizarea lucrărilor livrările de gaze s-ar putea reduce sau suspenda de tot.

Nu mai puține nervozitate a provocat în Ucraina și situația privind Kalingradul, este de părere Brennan, Lituania a blocat tranzitul feroviar pentru mărfurile care intră sub incidența măsurilor restrictive, dar în această săptămână, Comisia Europeană a explicat că sancțiunile nu vizează acest tip de transporturi. Prin urmare, Vilnius a fost nevoit să cedeze și să îndeplinească recomandările conducerii UE.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.