Duminică 13 august, Biserica prăznuiește ODOVANIA Schimbării la Faţă a Domnului!

Duminică 13 august, Biserica prăznuiește ODOVANIA Schimbării la Faţă a Domnului!

Schimbarea la Față a Domnului este prăznuită pe 6 august și  are ODOVANIA  în data de 13 august…

Ce este Odovania?

Cuvântul Odovanie vine din greacă: ἀπόδοσις (apodosis), dar și din slavonă: отдание (otdaniye) și înseamnă încheierea unei sărbători, ultima zi în care aceasta mai este prăznuită în Biserică în cursul unui an liturgic.

Ziua cea dintâi a înainte-serbării este începutul sărbătoririi, iar ziua ultimă a după-serbării se numeşte odovanie.

Cel mai adesea, odovania încheie o perioadă de prăznuire prelungită. În ziua în care se face odovania unui praznic, se slujesc din nou majoritatea cântărilor și rugăciunilor liturgice specifice sărbătorii respective.

Odovania Praznicului Schimbării la Faţă a Domnului

Această sărbătoare amintește de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos îsi descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o.

Evanghelistul Matei spune:  „Si a stralucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 2), în vreme ce evanghelistul Marcu spune că veșmintele Lui s-au făcut albe ca zăpada (Marcu 9,3). Faptul ca Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Hristos că era „ca soarele”, iar Luca, vorbind despre veșmintele Sale, mentioneaza că „erau ca zăpada”, ne descoperă că firea omenească nu a fost absorbita de cea dumnezeiasca în Hristos, căci „zăpada” nu a fost topită de „soarele” din El…

Amintim că firea umana si dumnezeiasca din Hristos sunt unite in chip neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit in Hristos.

sursa: creștin Ortodox

Articolul Duminică 13 august, Biserica prăznuiește ODOVANIA Schimbării la Faţă a Domnului! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Schimbarea la Față a Domnului este prăznuită pe 6 august și  are ODOVANIA  în data de 13 august… Ce este Odovania? Cuvântul Odovanie vine din greacă: ἀπόδοσις (apodosis), dar și din slavonă: отдание (otdaniye) și înseamnă încheierea unei sărbători, ultima zi în care aceasta mai este prăznuită în Biserică în cursul unui an liturgic. Ziua […]

Articolul Duminică 13 august, Biserica prăznuiește ODOVANIA Schimbării la Faţă a Domnului! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/duminica-13-august-biserica-praznuieste-odovania-schimbarii-la-fata-a-domnului/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 13 august 2023 11:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.