În SUA au recunoscut ”adevărul crunt și incomod” despre situația din Ucraina

Comentatorul publicației americane The National Interest, Ramzi Mardini, a declarat că ”Occidentul nu câștigă războiul”, iar ”o victorie categorică în Ucraina nu merită nici riscurile, nici cheltuielile pentru obținerea ei”. Potrivit spuselor sale, pentru forțele armate ale Ucrainei situația devine tot mai grea, dar Occidentul nu are de gând să treacă la diplomație, relatează RIA Novosti.

Mardini consideră că ”abordarea greșită sub conducerea SUA se va ciocni în mod inevitabil de adevărul crunt și incomod”, care constă în aceea că ”determinarea Rusiei va străpunge, după toate probabilitățile, invelișul subțire al unității Occidentului”. Autorul arată că ”Europa trebuie să suporte mereu pe pielea ei consecințele politicii promovate de SUA”. În acest sens, ”o nouă escaladare poate accelera retragerea ei pe direcția căutării unui compromis cu Rusia”. Se subliniază, de asemenea, că o participare mai activă a NATO nu va face decât să agraveze aemnințarea considerată de Rusia ca existențială, întârindu-i doar determinarea.

Mardini consideră că niște acorduri între Rusia și Ucraina nu pot asigura o pace trainică, deoarece ”Ucraina a fost atrasă într-un război-proxy, al cărui casus belli nu poate ”fi simplificat până la o dispută teritorială între doi vecini”. Mardini recunoaște că ”astfel de disensiuni și-au jucat rolul în această criză”, dar ”rădăcina instabilității rămâne angajamentul încă în vigoare al NATO – angajament adoptat de Alianță în 2008 și confirmat în 2021 – acela de a primi Ucraina în rândurile sale”.

Autorul articolului este de părere că Occidentul trebuie să devină parte la negocieri și să semneze orice înțelegere pe termen lung, să influențeze Kievul și să renunțe la ideea de a primi Ucraina în NATO. Mardini a îndemnat SUA ”să accepte rolul său în provocarea – iar acum în prelungirea – conflictului”. El și-a exprimat regretul că ”narativul general acceptat împiedică să fie înțeles acest lucru și amână tot mai mult o corecție a cursului”. În opinia lui, ”încăpățânarea absurdă de dincolo de Ocean nu va face decât să distrugă și mai mult Ucraina”.

După ce Rusia a început, la 24 februarie, operațiunea specială în Ucraina, Kievului i-au fost prezentate o serie de condiții politice: înscrierea în legislația țării a statutul de țară nealiniată al Ucrainei cu interdicția totală a amplasării pe teritoriul ei de baze militare NATO și armament de atac, organizarea unui proces asupra criminalilor naziști care au comis în ultimii opt ani crime împotriva cetățenilor Ucrainei și ai Donbassului, recunoașterea Crimeii ca teritoriu rus, iar cele două republici – DNR și LNT – drept state independente.

Ulterior, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că misiunile geografice ale operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina s-au schimbat, inclusiv din cauza livrărilor către Ucraina a sistemelor americane HIMARS, astfel încât acum nu mai este vorba doar despre LNR și DNR.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.