INSPECTORATUL JUDEȚEAN ÎN CONSTRUCȚII  GIURGIU, o instituție setată pe… ”mute”!

INSPECTORATUL JUDEȚEAN ÎN CONSTRUCȚII  GIURGIU, o instituție setată pe… ”mute”!

La Giurgiu atât presa națională cât și o parte din presa locală, continuă  să se lovească de lipsa de interes, de indiferența și neștiinta unor funcționari  publici care – așa cum mai notam și cu alte ocazii –  confundă instituțiile statului cu  propriile  lor proprietăți.

Un astfel de exemplu este și cel al Inspectoratului județean în Construcții Giurgiu. Astfel, la finele săptămânii trecute, cu stupoare am aflat, din gura unui inspector, că în Inspectorat nu există nicio persoană abilitată să ofere informații presei.

Ba  mai mult decât atât, dacă un jurnalist solicită informații de interes public n-are decât să se înscrie în audiență, la directorul instituției, după cum ne-a sugerat inspectorul, dându-ne chiar și programul de audiențe din timpul săptămânii…

Inspectorul nu a auzit probabil niciodată de Legea nr. 544 din 12 octombrie/ 2001, Lege privind ”accesul la informațiile de interes public”. 

 Prin urmare o să îi oferim, atât domniei sale  cât și superiorilor acestuia,  consultații pe această temă, constatând  gravele carențe de care suferă unii dintre salariații instituției, carențe ce, în mod normal, al trebui sancționate.

În  acest caz  Instituția Prefectului ar trebui să se sesizeze, întrucât astfel de acte de aroganță și indiferență față de cetățean, sunt  exemple elocvente de îndepărtare de la rolul pe care un funcționar public ( în cazul de față un inspector), îl are în cadrul unei instituții cu funcții majore în asigurarea siguranței locuitorilor.

După cum știți,  deși cutremurele s-au îndesit în ultimii ani, iar gradul lor este din ce în ce mai mare, constatăm că inspectorii Inspectoratului județean în Construcții Giurgiu nu s-au ostenit să vină până acum cu vreun comunicat privind rata de risc a clădirilor ( măcar a celor cu bulină roșie, cu risc seismic major, din Municipiu și județ).

În ultimul deceniu de activitate nu îmi aduc aminte ca această instituție, aflată în slujba cetățenilor, să fi organizat vreo conferință de presă.

Site-ul acestei Instituții suferă la rândul lui, cronic de editarea unor știri de actualitate, de informări la zi, având de ani buni niște http-uri cu relații generale despre instituție, adrese, tipuri de documente ce pot fi solicitate, ce probabil zac de multă vreme în mediul on line.

Nimic însă relevant, la zi,  despre Legislația în domeniu, despre numărul avizelor solicitate și multe alte informații ce ar putea să ne liniștească în privinșa siguranței noastre și în același timp să ne limpezească asupra activității zilnice a salariaților de aici.  

În privința sugestiei de a ne înscrie în audiență la directorul instituției pentru a informa opinia publică despre  ceea ce îi interesează, îl anunțăm pe domnul inspector că dânșii sunt plătiți tocmai pentru a răspunde oricând și în orice moment celor din banii cărora își iau salariile: cetățenii acestui județ.

Până când  vom avea un punct de vedere justificat pentru acest refuz al lor, nedemn de o instituție aflată în  anul de grație 2023, și până ne vom da seama că în IJC Giurgiu găsim și niște angajați competenți, dispuși oricând să ofere informațiile solicitate, oferim prima meditație gratuită despre obligațiile funcționarilor publici în cadrul  Legii privind ”accesul la informațiile de interes public”. 

ART. 4 

 (1) Pentru asigurarea accesului oricărei persoane la informaţiile de interes public autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.

 (2) Atribuţiile, organizarea şi funcţionarea compartimentelor de relaţii publice se stabilesc, pe baza dispoziţiilor prezentei legi, prin regulamentul deorganizare şi funcţionare a autorităţii sau instituţiei publice respective.

CAP. II

 Organizarea şi asigurarea accesului liber la informaţiile de interes public.

 ART. 15

 (1) Pentru organizarea şi asigurarea accesului liber şi neîngrădit al oricărei persoane la informaţiile de interes public autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.

 (2) Compartimentele specializate de informare şi relaţii publice pot fi organizate, în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice centrale ori locale, ca birouri, servicii, direcţii sau direcţii generale, în subordinea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice respective, care, în funcţie de situaţie, poate dispune coordonarea acestora de către o altă persoana din conducerea autorităţii sau instituţiei publice respective.

 (3) Atribuţiile, organizarea şi funcţionarea compartimentelor de informare şi relaţii publice se stabilesc, în baza legii şi a dispoziţiilor prezentelor norme metodologice, prin regulamentul de organizare şi funcţionare a autorităţii sau a instituţiei publice respective.

 ART. 16

 (1) Pentru buna desfăşurare a activităţii de informare şi relaţii publice în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, aceasta poate fi organizată cu următoarele componente:

 a) informarea presei;

 b) informarea publica directa a persoanelor;

 c) informarea interna a personalului;

 d) informarea interinstitutională.

 (2) Informarea directă a persoanelor şi informarea presei sunt, potrivit legii, componente obligatorii şi nu exclud celelalte componente ale activităţii de informare şi relaţii publice.

 ART. 40

 Pentru asigurarea accesului mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să desemneze un purtător de cuvânt, de regulă din cadrul compartimentelor de informare şi relaţii publice.

 ART. 41

 (1) Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regula o data pe luna, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public.

 (2) În cadrul conferinţelor de presa autorităţile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informaţii de interes public.

 ART. 42

 (1) Autorităţile publice au obligaţia să acorde fără discriminare acreditare ziariştilor şi reprezentanţilor mijloacelor de informare în masa.

 (2) Acreditarea se acordă la cerere, în termen de doua zile de la înregistrarea acesteia.

 (3) Autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normala a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii.

 (4) Refuzul acordării acreditării şi retragerea acreditării unui ziarist se comunică în scris şi nu afectează dreptul organismului de presă de a obţine acreditarea pentru un alt ziarist.

 ART. 43

 (1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să informeze în timp util mijloacele de informare în masă asupra conferinţelor de presa sau oricăror alte acţiuni publice organizate de acestea.

 (2) Autorităţile şi instituţiile publice nu pot interzice în nici un fel accesul mijloacelor de informare în masă la acţiunile publice organizate de  acestea.

 (3) Autorităţile publice care sunt obligate prin legea proprie de organizare şi funcţionare să desfăşoare activităţi specifice în prezenta publicului sunt obligate să permită accesul presei la acele activităţi, în difuzarea materialelor obţinute de ziarişti urmând să se ţină seama doar de deontologia profesională.

 ART. 44

Mijloacele de informare în masă nu au obligaţia să publice informaţiile furnizate de autorităţile sau de instituţiile publice.

   * * * * *

Nutrim speranța că textul  de lege este suficient de clar  și accesibil  inspectorului șef și subalternilor domniei sale, în ceea ce privește relația instituției lor cu mass media, iar data viitoare,  angajatul Inspectoratului va  avea o alfel de abordare, mai puțin arogantă în relașia cu presa, respectiv cu cetățeanul.

(Florian TINCU) 

Articolul INSPECTORATUL JUDEȚEAN ÎN CONSTRUCȚII  GIURGIU, o instituție setată pe… ”mute”! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

La Giurgiu atât presa națională cât și o parte din presa locală, continuă  să se lovească de lipsa de interes, de indiferența și neștiinta unor funcționari  publici care – așa cum mai notam și cu alte ocazii –  confundă instituțiile statului cu  propriile  lor proprietăți. Un astfel de exemplu este și cel al Inspectoratului județean […]

Articolul INSPECTORATUL JUDEȚEAN ÎN CONSTRUCȚII  GIURGIU, o instituție setată pe… ”mute”! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/inspectoratul-judetean-in-constructii-giurgiu-o-institutie-setata-pe-mute/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 28 august 2023 16:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.