Lista bolilor care-ți interzic să fii la volan sau să îți reînnoiești permisul de conducere

Dreptul de a conduce un autoturism în România este pentru oricine a reținut teoria și a trecut proba auto, împreună cu polițistul examinator. În realitate însă, există o serie întreagă de afecțiuni și probleme de sănătate care te pot lăsa fără dreptul de a conduce.
Una din regulile principale pentru cei care vor să obţină permisul auto este că trebuie să fie apte din punct de vedere fizic şi psihic.
1. Vederea
Toți solicitanții unui permis de conducere trebuie să se supună unui examen corespunzător pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unui autovehicul.
2. Auzul
Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru candidații sau conducatorii auto din grupa 2 (categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E) numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizată.
3. Handicapul locomotor
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidații ori conducătorii auto care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor care fac periculoasă conducerea unui autovehicul.
4.Afecțiunile cardiovasculare
Orice afecțiune care poate expune candidatul pentru obținerea primului permis de conducere sau conducătorul auto care solicită reînnoirea acestuia la deteriorarea bruscă a funcționarii sistemului cardiovascular de natură a provoca alterarea rapidă a funcțiilor cerebrale constituie un pericol pentru siguranța rutieră și este incompatibilă cu calitatea de conducator de autovehicule.
5. Diabetul zaharat
În sensul prezentelor norme minime, prin hipoglicemie acută se înțelege situația în care este necesar ajutorul unei alte persoane, iar prin hipoglicemie cronică se înțelege al doilea episod de hipoglicemie acută în decursul a 12 luni.
6. Afecțiunile neurologice
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaților ori conducătorilor auto care prezintă afecțiuni neurologice grave, în afara cazurilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat.
6. Epilepsia
Crizele de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conștiență constituie un pericol real si grav pentru siguranța rutieră dacă apar la o persoană în timp ce conduce un autovehicul.
7. Tulburările mintale
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile candidaților ori conducătorilor auto care prezintă:
a) tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecțiuni, traume ori intervenții neurochirurgicale;
b) retard psihic sever;
c) probleme comportamentale grave datorite vârstei sau tulburări grave ale capacității de judecată, comportament ori adaptabilitate.
8. Alcoolul
Consumul de băuturi alcoolice constituie un pericol major pentru siguranța rutieră. Avându-se în vedere importanța acestui aspect, se impune o mare vigilenta în plan medical.
9. Drogurile si medicamentele
Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaților ori conducătorilor auto care sunt dependenți de substanțe psihotrope sau care nu sunt dependenți de astfel de substanțe, dar fac abuz de ele în mod regulat, oricare ar fi categoria de permis care se solicită.
10. Afecțiunile renale
Pentru candidații și conducătorii auto din această grupă, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazul persoanelor cu insuficiență renală gravă, numai pe baza unui aviz medical autorizat și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.
(Jurnal)

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: Lista bolilor care-ți interzic să fii la volan sau să îți reînnoiești permisul de conducere

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.