Luminiţe misterioase şi săgeţi negre pe ziduri. Ucrainenii văd sabotori ruşi peste tot

Dar cât de mult este realitate susţinută de rapoarte şi arestări ale serviciilor de informaţii şi cât de mult este mai degrabă paranoia, de înţeles totuşi, alimentată de zvonurile de pe reţelele sociale despre lumini şi semne misterioase, se întreabă BBC într-un reportaj despre frica ucrainenilor de sabotorii ruşi.

„Vecinii mei de la această scară au venit să mă vadă. Erau speriaţi legat de securitate”, a spus Bohdan Milko, un inginer de 22 de ani, care locuieşte într-un  apartament la marginea de nord a Odesei. 

Cincisprezece minute mai târziu, poliţia era la uşă şi întreba despre o lumină roşie în fereastra dormitorului său.

„Este paranoia bazată pe ştiri false despre lumini roşii care ar fi un semn pentru ruşi. A trebuit să merg la secţia de poliţie să-mi verifice documentele, să dau o declaraţie şi să-mi facă o fotografie. Poliţia şi-a dat seama că sunt doar un om normal şi m-a lăsat să merg acasă. Nu încerc să-i ajut pe ruşi”, a spus Milko, ridicând o instalaţie de luminiţe (precum cea pentru bradul de Crăciun) care a provocat intervenţia poliţiei.

La câteva momente după ce l-am vizitat, într-o seară, cu puţin timp înainte de interzicere a deplasărilor, am fost opriţi pe stradă de un grup de locuitori care au cerut să arătăm documentele, scriu reporterii BBC. 

„Aţi putea fi ruşi”, a spus o femeie în vârstă care şi-a dat numele Valia.

„Ce cauţi aici? Avem copii mici. Nu vrem să li se întâmple nimic. Poate că cineva va arunca o bombă aici mâine”, a spus o altă femeie, în timp ce sunetul unei sirene de raid aerian se ridica peste complexul de apartamente.  

Asemenea preocupări sunt de înţeles într-un oraş şi într-o ţară care se confruntă încă cu şocul invaziei Rusiei. Comportament similar a fost observat în multe alte conflicte, din Siria până în Cecenia şi nu numai. 

„Aceasta nu este paranoia. Sunt agenţi ruşi şi cetăţeni ai Ucrainei care lucrează împotriva noastră. Este un fapt”, a spus căpitanul Volodimir Kalina de la poliţia Odesa.

Dar el a recunoscut că este implicat şi un element puternic de dezinformare şi a acuzat Rusia că încearcă în mod deliberat să stârnească frica publicului.

„Încearcă să ne distragă atenţia, să ne facă să acordăm atenţie locurilor greşite – să ne scoată dintr-o parte a oraşului, astfel încât să îşi poată desfăşura munca în altă zonă”, a spus el.

De-a lungul coastei, la câţiva kilometri sud de centrul istoric al oraşului Odesa, într-o zonă cunoscută pentru cluburile de noapte şi barurile de pe plajă, omul de afaceri pensionar Dmitro Novak, în vârstă de 71 de ani, îşi începea tura de dimineaţă cu o patrulă de cartier.

A arătat către o săgeată neagră pictată pe un perete şi a explicat că a acoperit-o în cazul în care era un semn pentru trupele ruseşti. Câteva minute mai târziu, s-a oprit pe o treaptă lângă o clădire mare de birouri goală, cu vedere la mare.

„Am văzut acolo o lumină mare. Era îndreptată spre cerul nopţii. Au văzut-o şi vecinii mei. Era pe acoperişul acestei clădiri. Cu siguranţă era un semnal către flota rusă. Un fel de semnal. Am sunat autorităţile şi au venit imediat, iar lumina a fost stinsă. Aşa că acum căutăm cu atenţie în jur pentru orice alte semnale sau semne. Toată lumea este în alertă. Schimbăm turele la fiecare două ore”, a spus Novak.

Săptămâna trecută, artileria navală rusă a bombardat zona, unele rachete au aterizat chiar lângă plajă, iar altele au lovit casele, dar nu au provocat victime.

Hanna Shelest, un analist din Odesa, care consiliază parlamentul ucrainean în probleme de securitate, a susţinut temerile că ucrainenii sau ruşii furnizează informaţii armatei ruse.

„Primul scop este depozitarea armelor şi muniţiei în oraş în cazul în care încep luptele de stradă aici”, a explicat ea. „Al doilea este să răspândeşti dezinformarea şi bârfele. Al treilea obiectiv este de a marca direcţiile în oraş cu indicatoare pentru ce drum trebuie urmat în cazul în care există o debarcare a ruşilor de pe mare. Iar al patrulea este de a marca ţinte – fie vizual, fie cu semnale electronice – pentru artilerie sau lovituri aeriene”.

Presa ucraineană a difuzat numeroase videoclipuri care arată poliţia arestând presupuşi sabotori ruşi. Preşedintele Volodimir Zelenski a fost, de asemenea, prezentat înmânând medalii unui grup de agenţi de securitate ai poliţiei cărora li s-a atribuit reţinerea unor suspecţi sabotori şi grupuri de recunoaştere ruse.

Dar este de remarcat faptul că, cu toată teama şi suspiciunea trezită de astfel de rapoarte, dovezile de până acum sugerează că celule ruseşti izolate au avut, până acum, un remarcabil eşec şi că opinia publică ucraineană – contrazicând direct propaganda rusă – s-a întărit şi unit împotriva invaziei Kremlinului. 

Ideea că partizanii sau „coloana a cincea” ar putea fi activaţi eficient în Ucraina ar fi fost cu totul o fantezie. 

„Serviciile de securitate ale Ucrainei îi monitorizează cu siguranţă pe cei suspectaţi. Şi ştim deja că unii oameni au fost arestaţi. Dar, în ceea ce priveşte orice altceva mai grav, probabil că nu este momentul lor”, a spus Dr. Shelest.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.