MAE rus: Cazul MH17, bazat pe o comandă politică

Moscova regretă faptul că Tribunalul de la Haga ignoră principiile justiției imparțiale în favoarea unei conjuncturi politice, la baza dosarului MH17 fiind o comandă politică îndreptată împotriva Rusiei, a declarat Ministerul rus de Externe, într-un comunicat preluat de agenția RIA Novosti.

„Atât modul de derulare, cât și rezultatul procesului demonstrează faptul că la bază s-a aflat o comandă politică de consolidare a versiunii promovate de Haga și de aliații ei din echipa comună de anchetă, privind implicarea Rusiei la tragedie”, se arată în declarație.

Ministerul a menționat că Rusia nu este parte în acest proces, dar cu toate acestea, Procuratura olandeză a încercat în fel și chip să prezinte altfel cazul.

„Instanța a primit rolul de figurant, a cărui misiune a fost de a adapta probele existente la actul de condamnare și de a ignora dovezile care îl contrazic. După cum vedem, Femida olandeză și-a îndeplinit misiunea”, a subliniat MAE rus.

Ministerul de Externe a subliniat că, pe tot parcursul procesului, instanța a fost supusă unor presiuni fără precedent din partea politicienilor, procurorilor și reprezentanților mass-media olandezi, care au impus un rezultat motivat politic al investigațiilor, menționând că, în astfel de condiții, nu se poate vorbi de obiectivitate și imparțialitate.

„Regretăm profund faptul că Tribunalul Districtual din Haga ignoră principiile justiției imparțiale în favoarea actualului context politic, punând, astfel, sub o gravă lovitură reputația întregului sistem judiciar olandez”, a adăugat ministerul.

Joi, Tribunalul i-a declarat vinovați pe rușii Igor Girkin, Serghei Dubinski și pe ucraineanul Leonid Harchenko de doborârea, în 2014, a zborului MH17 în estul Ucrainei, și de uciderea a 298 de pasageri aflați la bordul avionului. Cei trei au primit, în absență, o condamnare de închisoare pe viață. În același timp, Tribunalul Districtual din Haga l-a declarat nevinovat pe al patrulea acuzat în acest caz, rusul Oleg Pulatov, și a respins cererea procurorului de a-l băga în închisoare. Pulatov a fost eliberat de responsabilitatea privind cererile de despăgubire. În privința celorlalți, Tribunalul olandez a decis că trebuie să plătească, în total, 16 milioane de euro familiilor victimelor.

Pe durata prezentării verdictului, instanța nu a făcut o legătură directă între utilizarea sistemului de rachete Buk împotriva zborului MH17 și Rusia, deși a estimat că, la acel moment, Rusia avea controlul asupra Republica Populară Donețk.

Prim-adjunctul șefului Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației, Vladimir Djabarov, a declarat pentru RIA Novosti că decizia Tribunalului de la Haga în cazul MH17 era așteptată, dar că, pentru Rusia ea este nulă din punct de vedere juridic, în timp ce deputatul din partea pardiului Rusia Unită, Oleg Morozov, a apreciat că instanța a fost părtinitoare și că totul a fost „o provocare informațională”. La rândul său, Leonid Slușki, șeful Comitetului pentru afaceri internaționale al Dumei de Stat, a declarat pentru RIA Novosti că este imposibil să fii de acord cu o asemenea decizie politizată. El a menționat că specialiștii ruși nu au avut aacces la lucrările desfășurate de echipa comună de anchetă, iar procuratura nu a adus niciodată dovezi solide.

Procesul în cazul prăbușirii zborului MH17 a început în Țările de Jos la 9 martie 2020. Procuratura a cerut ca toți cei patru inculpați să fie condamnați la închisoare pe viață.

Avionul Boeing aparținând companiei aeriene din Malaezia, care efectua cursa MH17 de la Amsterdam la Kuala Lumpur, s-a prăbușit în apropiere de Donețk la 17 iulie 2014. La bord se aflau 298 de persoane. Toate au decedat. Kievul a acuzat imediat milițiile din Donețk de catastrofa aeriană, dar acestea au precizat că nu dispun de mijloacele necesare pentru a doborî un avion la o asemenea altitudine.

Ucraina a refuzat să furnizeze date înregistrate de radarele sale, iar SUA nu au transmis anchetatorilor imaginile din satelit, care, după cum susțin americanii, ar fi surprins momentul lansării rachetei.

Procurorul general adjunct al Rusiei, Nikolai Vinnicenko, a declarat pentru RIA Novosti că partea rusă a transmis părții olandeze nu doar datele înregistrate de radarele rusești, dar și documente care demonstrează că racheta Buk care a lovit Boeingul aparținea Ucrainei și că a fost lansată de pe teritoriul controlat de Kiev, dar anchetatorii au ignorat aceste informații.

În același timp, în prima zi a procesului, acuzarea a recunoscut că a primit și analizează datele oferite de procuratura rusă. Investigațiile au fost efectuate de o echipă comună de anchetă, condusă de Procuratura Generală a Țărilor de Jos, fără participarea Rusiei. Ancheta susține că Boeing-ul a fost doborât de pe teritoriul controlat de miliții cu ajutorul unui sistem de rachete sol-aer Buk aparținând Brigăzii 53 de rachete antiaeriene a Forțelor Armate Ruse din Kursk.

Acuzarea s-a bazat exclusiv pe declarațiile unor martori anonimi. Apărarea rusului Pulatov, acuzat în acest caz, a susținut că acest lucru a împiedicat evaluarea credibilității mărturiei lor, dar Procuratura olandeză a insistat că anonimatul a fost necesar din motive de securitate.

Ministerul rus de Externe a declarat încă de la început că acuzațiile privind implicarea Rusiei în prăbușirea Boeing-ului sunt nefondate și regretabile, iar ancheta a fost părtinitoare și unilaterală. Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, ancheta a fost plină până la refuz de standarde duble.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.