Medicul Pediatru Horațiu Vultur dovedește că Spitalul de Urgență Giurgiu deține un personal de calitate nu numai din punct de vedere profesional, ci și uman!

Medicul Pediatru Horațiu Vultur dovedește că Spitalul de Urgență Giurgiu deține un personal de calitate nu numai din punct de vedere profesional, ci și uman!

Medicii Spitalului Județean de Urgență Giurgiu demonstrează de la o zi la alta că pe lângă cunoștințele de medicină, dovedesc că au vocație, har și nu în ultimul rând multă empatie în relația cu pacienții pe care îi tratează…

Un astfel de  medic este dr. pediatru Horațiu Vultur.  Medicul, în vârstă de 37 de ani, an de an, când pleacă în vacanţă, în loc să aleagă o zonă exotică pentru a-și petrece  vacanțele, el merge de circa un deceniu ca voluntar, în țări din Africa şi Asia, în comunităţile unde nu există medici, pentru a trata oameni. Medicul nu face asta de ieri, ci încă din anul 2017 stând uneori și câte 3-4 luni…

Dr. Horațiu Vultur este totodată implicat în proiecte de voluntariat cu diferite organizații din afara țării, reușind să reducă mortalitatea în rândul copiilor din comunităţile în care a activat ca voluntar. Până acum – așa cum am aflat – medicul a străbătut multe sute de kilometri prin junglă pentru a acorda asistenţă medicală în comunităţi în care despre medicii se știa doar din poveşti.

Pentru cine nu cunoaște această boală ea se manifestă în primele luni sau în primii ani de viață printr-o amenie severă, paloare tegumentară, dezvoltare statură-ponderală deficitară, hepatosplenomegalie. Talasemia apare când una sau ambele gene care produc beta globina nu funcţionează sau funcţionează doar parţial.Talasemiile apar atunci când există o mutație a uneia dintre aceste gene (sau o combinație de mutații pe fiecare dintre gene). Se moștenește câte o genă de la fiecare dintre părinți. O anumită descendență populațională geografică: talasemiile se întâlnesc mai frecvent la descendenții proveniți din zona bazinului mediteranean și din Asia de sud-est, este și motvul pentru care medicul Horațiu Vultur merge ca voluntar în aceste regiuni ale lumii.

În funcție de amploarea scăderii hemoglobinei, pot apărea simptome (manifestări) clinice precum: Starea de oboseală sau de slăbiciune; Scăderea rezistenței la efort; Piele palidă; Conjunctiva ochilor îngălbenită (subicter/icter);Deformări ale oaselor faciale; Abdomen proeminent (prin mărirea în volum a ficatului și splinei); Întârziere de creștere; Pubertate întârziată; Urină închisă la culoare;

Pacientul cu talasemie la care s-a efectuat, în rare situații, splenectomie (scoaterea chirurgicală a splinei) trebuie să evite persoanele cu boli contagioase, să efectueze vaccinarea anuală antigripală și vaccinările periodice care previn meningita cu meningococ și pneumonia bacteriană cu pneumococ sau cu klebsiella și să efectueze vaccinarea anti virus hepatitic B.

Este o boală ce poate crea traume prin faptul că singura metodă de prevenție a talasemiei este consilierea genetică înainte de concepție pentru cuplurile în care există cel puțin un partener bolnav de asta Este vorba despre  cu consult de specialitate hematologic și, eventual, genetic chiar și reținerea de la procreere!

De precizat că Medicul  Spitalului Județean de Urgență Giurgiu face parte din colectivul de medici ai Secției de Pediatrie de aici, încă din anul 2016, unde lucrează cu copii ce suferă de talasemie şi  hemofilie. El este cel ce a demarat, în premieră, protocolul național de tratament pentru acești pacienți, care ar fi trebuit  să meargă la tratament în Capitală.

Medicul  Horațiu Vutur dovedește astfel, prin tot ceea ce face, că este un medic de excepție, care acordă asistență medicală cu dăruire ,  profesionalism și cu multă dragoste copiiilor de pretutindeni, indiferent de rasa lor, de naționalitatea și statutul lor social.

(Jurnal)

Articolul Medicul Pediatru Horațiu Vultur dovedește că Spitalul de Urgență Giurgiu deține un personal de calitate nu numai din punct de vedere profesional, ci și uman! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Medicii Spitalului Județean de Urgență Giurgiu demonstrează de la o zi la alta că pe lângă cunoștințele de medicină, dovedesc că au vocație, har și nu în ultimul rând multă empatie în relația cu pacienții pe care îi tratează… Un astfel de  medic este dr. pediatru Horațiu Vultur.  Medicul, în vârstă de 37 de ani, […]

Articolul Medicul Pediatru Horațiu Vultur dovedește că Spitalul de Urgență Giurgiu deține un personal de calitate nu numai din punct de vedere profesional, ci și uman! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/medicul-pediatru-horatiu-vultur-dovedeste-ca-spitalul-de-urgenta-giurgiu-detine-un-personal-de-calitate-nu-numai-din-punct-de-vedere-profesional-ci-si-uman/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 28 iulie 2023 20:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.