Izvorul Tămăduirii, ziua în care se sfințesc apele

Izvorul Tămăduirii, ziua în care se sfințesc apele

În fiecare an, în prima vineri dupa Paște, Biserica Ortodoxa sărbătorește Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor.

Menționăm ca aceastăzi este închinata și lui Hristos, pentru că El este Izvorul Tămăduirii.

De Izvorul Tămăduirii, se sfințesc apele

Creștinii ortodocsi vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Aghiasma Mică. Cuvântul “agheasma” (gr. aghios -sfintire) înseamnă sfințire și denumește atât apa sfințită, cât și slujba pentru sfințirea ei. 

 În unele locuri există credința ca cei care beau aceasta sunt protejați de boli  și duhuri rele pentru un an și se înzdrăvenesc. De asemeni uneori se mai păstrează obiceiul preoților de a merge în aceasta zi la izvoarele de apă pentru a le sfinți și, a le proteja de secare sau de adăpostirea duhurilor rele în preajma lor. De asemeni în unele zone prelații merg și fac stropirea caselor enoriașilor cu agheasma mică.

În tradiția populară, Izvorului Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai spornică din an, deoarece apele sunt zbuciumate și zgomotoase, fiind mai ușor de găsit.

În fiecare an, în prima vineri dupa Paște, Biserica Ortodoxa sărbătorește Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Menționăm…


Autorul articolului Redacție Giurgiu-Tribune
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/izvorul-tamaduirii-ziua-in-care-se-sfintesc-apele/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 10 mai 2024 10:29

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.