Nouă controversă legată de corespondenţa Ursulei von der Leyen: Comisia Europeană şterge sute de mii de e-mailuri şi SMS-uri

Problema a apărut după ce un jurnalist belgian a cerut accesul la mesajele schimbate de preşedinta CE şi CEO-ul Pfizer în condiţiile în care, după cum a relatat New York Times, aceştia au discutat telefonic şi prin mesaje o perioadă lungă înainte de acordul din mai privind achiziţionarea de 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19.
Comisia a răspuns că nu se află în posesia acestor schimburi având în vedere că mesajele-text şi alte comunicări rapide sunt prin natura lor „documente de scurtă durată care în principiu nu conţin informaţii importante referitoare la probleme legate de politici, activităţi şi decizii”, a scris secretarul general al Comisiei Europene, Ilze Juhansone. Acesta a explicat că procedurile privind arhivarea corespondenţei exclud mesageria-instant.
Comisia Europeană păstrează mailurile şi altă corespondenţă rapidă şase luni înainte să le şteargă şi nu arhivează discuţiile pe WhatApp, informează Der Spiegel.
Profesorul de drept Martijn Nouwen a solicitat acces la toate documentele de interes public referitoare la maniera în care statele membre UE implementează şi monitorizează acordurile fiscale cu corporaţiile internaţionale. Aşa a descoperit volumul mare de corespondenţă pe care Comisia îl şterge pentru că nu are însemnătate publică şi are durată scurtă de viaţă.
Nouwen căuta detalii despre „aranjamente avansate de preţ”, legislaţii fiscale reprezentând principalele mijloace prin care anumite ţări ca Luxemburg,Irlanda şi Malta atrag corporaţii multinaţionale ce caută taxe mici.
Dar el n-a putut obţine niciun mail legat de această chestiune pentru că nu mai existau. 
Potrivit regulamentului intern, documentele sunt încărcate într-un registru electronic numit Ares doar dacă reprezintă „informaţie importantă” – iar mesajele rapide nu intră în această categorie. Dacă nu sunt cumva păstrate într-o arhivă personală, acestea sunt şterse în totalitate automat după şase luni – practica e în vigoare din iulie 2015.
Doar în luna octombrie funcţionarii Comisiei au primit 75 milioane de mailuri. 
Secretarul general al Comisiei nu a răspuns la întrebarea privind mesajele schimbate între Leyen şi Bourla – dacă au fost şterse, dacă cineva le-a păstrat sau ce s-ar fi putut întâmpla cu ele.
Un purtător de cuvânt a confirmat pentru Der Spiegel şi partenerii săi că mesajele instant nu sunt păstrate întrucât „nu există mijloace tehnice de a capta SMS-urile”. Totuşi regulamentul intern al Comisiei prevede ca discuţiile şi mesajele importante să fie copiate într-un mail sau înregistrate într-un alt fel.

Nouwen arată că CE este obligată, conform regulamentelor UE, să pună la dispoziţie nu doar documentele din registrul electronic ci şi,cu anumite excepţii, documente „legate de politici, acţiuni sau decizii” din aria ei.
Specialistul în drept european din Berlin Alexander Thiele crede de asemenea că argumentele CE sunt cel puţin îndoielnice din punct de vedere legal.
„Respingerea directă a relevanţei legale sau politice a mesajelor-text este în opinia mea mai mult decât problematică din punct de vedere legal”, spune  Thiele, argumentând că practica este contrară regulamentelor privind accesul public la documente. Corespondenţa ar trebui arhivată, spune el.
Deşi această practică n-a fost adusă până acum în faţa Curţii Europene de Justiţie, lucrurile pot deveni complicate pentru von der Leyen care a mai fost în focuri şi în 2019 legat de dispariţia unor mesaje -text, când era ministru al apărării şi când parlamentul german avea nevoie de ele pentru o anchetă.
Acum Emily O’Reilly, funcţionarul Comisiei care se ocupă de plângeri, are de înaintat un raport săptămâna următoare după o plângere referitoare la problema corespondenţei nedisponibile între preşedinta CE şi CEO-ul Pfizer.
La sfârşitul anului 2019, a fost emisă o cerere de eliberare  a SMS-urilor şi a altor mesaje aparţinând preşedintelui de atunci al Consiliului UE, Donald Tusk. Şi atunci personalul său a răspuns că nu mai au mesajele. O’Reilly a primit o plângere, dar în cele din urmă nu a găsit nicio dovadă de administrare defectuoasă. Avocatul poporului spune că a trebuit să presupună că, de fapt, Consiliul European nu avea mesajele text ale lui Tusk.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.