Politologul Mearsheimer, despre o posibilă intervenție a SUA în conflictul din Ucraina

Situația care s-a creat în jurul operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina ar putea evolua astfel încât Statele Unite să fie nevoite să intervină pe parcursul conflictului, scrie profesorul de politologie al Universității din Chicago, John Mearsheimer, într-un articol pentru revista Foreign Affairs.

În opinia expertului, există câteva variante de scenarii pentru o intervenție americană. Astfel, conform unuia dintre ele, dacă situația dintre Rusia și Ucraina nu se rezolvă în decurs de un an, Washingtonul ar putea lua în considerare eventualitatea deplasării unor mici contingente de trupe terestre pentru a ajuta Ucraina, crede autorul.

Dar cel mai probabil dintre scenariile unei intervenții a SUA este, în opinia lui Mearsheimer, cel în care armata ucraineană începe să se destrame, iar Rusia înregistrează o mare victorie. Cum administrația președintelui SUA, Joe Biden, nu poate admite un asemenea final, Statele Unite ar putea face o încercare de a schimba situația și de a participa direct în acțiuni de luptă.

Totuși, scenariul final al unei intervenții presupune o escaladare involuntară. După cum rezumă analistul politic, Washingtonul s-ar putea trezi implicat într-un conflict militar împotriva voinței sale, din cauza unui eveniment imprevizibil care ar putea evolua după o spirală ascendentă.

La 16 august, comentatorul politic Doug Bandow a declarat că încercarea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a determina Occidentul să recunoască Rusia ca fiind stat sponsor al terorismului urmărește avantaje personale și este nefondată. În opinia lui, liderul ucrainean împinge fără succes țările Occidentului spre o intervenție militară activă în conflict. În opinia lui, cerințele politice ale lui Zelenski au depășit granițele oricărui stat suveran.

La rândul său, la 10 august, fostul membru al staff-ului electoral al președintelui Donald Trump, jurnalistul Steve Cortes a declarat că Zelenski își dezvăluie tot mai mult adevăratul său fel de a fi, motiv pentru care Occidentul începe să obosească. Jurnalistul a ajuns la concluzia că Ucraina nu afectează interesele de importanță vitală ale SUA, iar o intervenție americană nu ar face decât să dăuneze tuturor celor implicați în conflict. Washingtonul trebuie să insiste pe dialog, negocieri și dezescaladare, nu să trimită în Ucraina arme și bani, pentru că, ”pur și simplu, nu este lupta noastră, iar Zelenski, fir-ar să fie, nu este luptătorul nostru”, a adăugat Cortes.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.