Prețul gazelor și cel al energiei se plafonează până la 1 aprilie. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat măsuri noi pentru reducerea facturilor

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat o veste importantă pentru români. Prețul gazelor și al energiei electrice se plafonează până la 1 aprilie. De asemenea, oficialul din Guvern a precizat o serie de alte măsuri importante menite să reducă prețurile la facturile plătite de cetățeni.

Vești importante pentru români. Prețul gazelor și al curentului electric se plafonează până la 1 aprilie

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat în această seară că se plafonează tarifele pentru gaze și electricitate până la 1 aprilie. De asemenea, măsuri importante privind creșterea limitelor de consum se aplică în perioada următoare. Oficialul a precizat că se va lua o decizie și privind refacerea celor peste un milion de facturi emise greșit până acum de companiile de utilități.

În cazul energiei, reprezentantul Guvernului a precizat că plafonul va fi de 0,8 lei pe kilowatt-oră. Totodată, privind limita de consum de la care se ține cont de această plafonare, aceasta va crește de la 300 la 500 de kw, ceea ce înseamnă 0,68 lei per kilowatt-oră pentru consumatorii casnici. Și IMM-urile, consumatorii mari, non casnici vor beneficia de o plafonare a prețului la energie electrică, la un leu pe kilowatt.

„Am reuşit să ajungem la un acord astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei/kW. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 kW la 500 kW pentru care se calculează acest preţ. Practic reiese o compensare de 0,291 lei/kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW. De asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, practic pentru consumatorii non-casnici va fi plafonat preţul la 1 leu/kW.”, a explicat premierul Ciucă, la Antena 3.

Prețul gazelor și cel al energiei se plafonează până la 1 aprilie

Ce se întâmplă cu prețurile la gaze. Consumatorii ar trebui să resimtă efectele la factura viitoare

În cazul prețurilor la gaze naturale, prim-ministrul Nicolae Ciucă a explicat că plafonul de preț va fi scăzut de la 0,37 la 0,31 lei per kilowatt-oră. De asemenea, limita de consum pentru cele cinci luni va fi majorată până la 1.500 kW. Un aspect important se referă și la cazul IMM-urilor, școlilor, spitalelor bisericilor, cărora li se va asigura un preț de 0,37 lei per kilowatt.

„La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru cinci luni va creşte de la 1.000 la 1.500 kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33% la 40%, asigurându-se un preţ de 0,221 lei/kW. De asemenea, pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici, industrie alimentară, se va asigura un preţ de 0,37 lei/kW”, a mai anunţat, luni seara, premierul Nicolae Ciucă.

Situația facturilor emise greșit. „Vor fi stornate”

Mulți români s-au trezit la început de an cu facturi mult mai mari, calculate și emise în mod eronat. Pentru că autoritățile au luat act de această situație, au fost stabilite noi măsuri și în acest caz. Astfel, conform declarațiilor recente ale premierului, facturile emise greșit urmează să fie stornate și retrimise, fără debranșarea și penalizarea utilizatorilor. Această situație se aplică în cazul a peste un milion de consumatori.

„Toate facturile emise greșit vor fi stornate. Deciziile de plafonare se aplică de la 1 februarie până la data de 31 martie. Nu există nicio problemă constituțională. (…) E o plafonare, nu se renunță la liberalizarea prețurilor. Impactul pentru cele două luni de zile va fi de aproximativ 3 miliarde de lei”, a mai spus premierul.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă susține că nu a discutat deocamdată problema consumatorilor casnici care au plătit deja facturile emise greșit.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.